Handtekeningen gezet voor Floriade: ‘Feestelijk moment’

Nieuws
Michiel Gerritsen (li) zet namens Greenport Boskoop zijn handtekening, op het Floriadeterrein in Almere. Naast hem Helma van der Louw (Greenport), Rosalie Kambong en Patrick Smit (beide Floriade).
Michiel Gerritsen (li) zet namens Greenport Boskoop zijn handtekening, op het Floriadeterrein in Almere. Naast hem Helma van der Louw (Greenport), Rosalie Kambong en Patrick Smit (beide Floriade). (Foto: Floriade Expo)

BOSKOOP/ALMERE – Feestelijk moment in Almere! Daar zijn afgelopen donderdag de handtekeningen gezet voor deelname aan de Floriade Expo 2022. Michiel Gerritsen en Helma van der Louw van de Greenport Boskoop reisden af naar het Floriadeterrein voor de officiële kaveloverdracht. Onder de noemer ‘From Boskoop’ presenteert de Greenport daar straks de hoogtepunten van de Boskoopse boomkwekerij.

Morvenna Goudkade 

Gerritsen en Van der Louw zijn enorm enthousiast over wat ze al aantroffen op de Floriade-locatie, 60 hectare groot. “Het ziet er nu al prachtig uit”, zegt Van der Louw. “Het terrein raakt steeds meer ingericht: eerst het groen, dan de gebouwen, de bruggen, de paviljoens. Voor het algemene beplantingsplan zijn veel bomen en planten vanuit Boskoop geleverd. En dan heb je nog het water: de Floriade ligt aan een meer, het Weerwater, en daar wordt fantastisch gebruik van gemaakt.”

Als Greenport Boskoop horen wij hier bij te zijn

Over de Floriade in Almere was veel te doen. De wereldtuinbouwtentoonstelling hing een paar keer aan een zijden draadje: eerst door de kosten die fors hoger uitvielen, later door de coronacrisis. Maar uiteindelijk is vorig jaar juni besloten dat het evenement, dat om de tien jaar plaatsheeft, definitief door kon gaan. De tentoonstelling is een half jaar te bezoeken, van 14 april tot en met 9 oktober 2022. De Floriade trekt doorgaans een internationaal miljoenenpubliek. Nadat de Almeerse gemeenteraad groen licht gaf voor de Floriade, is de voorbereiding in een stroomversnelling gekomen. “Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wel wat”, zegt Gerritsen, voorzitter van Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop. “Het was een heel feestelijk moment om onze kavel nu formeel in ontvangst te nemen. Of eigenlijk, onze twee aangesloten kavels, van in totaal 1700 vierkante meter. We hebben een prachtige plek: direct aan de wandelpromenade en perfect zichtbaar vanuit de kabelbaan.”

Van der Louw is ook blij: “Heel fijn dat het gelukt is. Als Greenport Boskoop, het grootste aaneengesloten boomkwekerijgebied ter wereld, horen wij hierbij te zijn.” Dat vindt Gerritsen ook: “Het is belangrijk dat we van start gaan en dat we het geld bij elkaar gekregen hebben.” Volgens de voorzitter gaat om € 115.000, waarvan zo’n 40 procent is toegezegd door overheden en 60 procent door bedrijven en organisaties. De overheden zijn gemeenten en provincie die zijn aangesloten bij Stichting Greenport Regio Boskoop, daarnaast draagt de gemeente Alphen aan den Rijn ook nog extra bij aan het Floriade-project. 

Inmiddels heeft een aantal bedrijven zich aangemeld voor de collectieve ‘From Boskoop’ kavel, als deelnemer of als leverancier van planten. “Onze deelnemers zijn nu Hoogeveen Plants, De Jong Plant, Jan Spek Rozen, Roland van der Werf Boomkwekerij, Salixkwekerij Bontekoe, Jos Cammeraat Grassen en Valkplant”, vertelt Van der Louw. “Er is nog ruimte voor meer deelnemers.” Leveranciers van planten zijn ook nog harte welkom, naast de aanmeldingen van W.S. Venema, T. Wezelenburg, Ronald Streng, Van den Dool Plant, Van der Salm, Leon van Lint en Van Lint b.v.

De inrichting van de kavel is een combinatie van het karakteristieke Boskoopse boomkwekerijgebied - slagenlandschap, bruggetje, schouw - en daarnaast innovaties en ultramoderne technieken. Begin januari is de start op het terrein: sloten graven, paden aanleggen, brug en schouw neerzetten, waarna eind februari/begin maart de beplanting kan beginnen.

“Een grote klus, waaraan ook de studenten van de Boskoopse boomteeltopleidingen meewerken, onder begeleiding van docent Peet Stolwijk. Voor de studenten een zeer bijzondere ervaring.”

Het definitieve ontwerp van de kavel 'From Boskoop' voor de Floriade