De vlag gaat uit bij opening feestjaar Boskoop 800

Nieuws
Freek Tasma en Conny Groenendijk showen de speciale Boskoop 800 vlaggen. Die worden vanaf nu verkocht bij Primera Boskoop.
Freek Tasma en Conny Groenendijk showen de speciale Boskoop 800 vlaggen. Die worden vanaf nu verkocht bij Primera Boskoop. ((Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP- Op 4 februari is de start van jubileumjaar Boskoop 800. Vanwege de coronasituatie is besloten het grote openingsfeest te verschuiven, maar is er nog steeds een feestelijke aftrap. Hoe dat gaat gebeuren? Met een Boskoop 800 televisieprogramma en een heleboel vlaggen.

Morvenna Goudkade

Een dorp vol jubileumvlaggen, dat is de droom van Freek Tasma (36). De Boskoper zit in de organisatie van Boskoop 800 en houdt zich bezig met veiligheid en vergunningen, maar nu is hij ook initiatiefnemer van het vlaggenproject. “Boskoop had nog geen eigen vlag”, vertelt Tasma. “We hebben inmiddels wel een mooi logo voor het feestjaar, dat we overal voor gebruiken. Ik dacht: waarom het logo niet verwerken in een vlag?”

We annuleren niks, maar hebben alternatief plan

Inmiddels zijn de vlaggen in productie gegaan en is de eerste partij van 200 stuks afgeleverd. Ze zijn te koop bij Primera Boskoop voor 15 euro per stuk. “Na de televisieshow met de opening, mogen de vlaggen worden gehesen en dan mogen ze ook het hele jaar blijven hangen. Hoe leuk is het als je overal in het dorp die vlaggen ziet wapperen?” Conny Groenendijk, van Primera Boskoop, noemt de vlaggenactie ‘superleuk’. “Hoe ik het vind om de vlaggen te verkopen? Ik vind het een eer. Ik ben gek op Boskoop. Ik verkoop ze met heel veel liefde.”

Allemaal de vlag uithangen

De voorzitter van Stichting Boskoop 800, oud-burgemeester Coos Rijsdijk (74), is enorm trots op zijn team. “Wat een veerkracht, wat een rijkdom. Toen we besloten het grote feest te verschuiven, lag er een week later een prachtig alternatief plan. Het muzikale buitenspektakel bij de hefbrug doen we later dit jaar: de flyboard-show, de drums & dj act, de muziek en horeca. We annuleren niks. En op 4 februari gaan we nog steeds ons feestjaar openen.” Het is belangrijk om die datum vast te houden, vindt hij. “Het is de datum in die speciale akte, van 4 februari 1222, waarin het bestaan van Boskoop voor het eerst is vastgelegd. Op 4 februari 2022 is dat precies 800 jaar geleden. Die datum is aanleiding voor het feestjaar, dus die laten we niet voorbijgaan.” Wat we kunnen verwachten op 4 februari? De opnames voor het jubileum-televisieprogramma zijn volgende week. “Het wordt een soort Boskoopse Uitmarkt, met previews van het feestjaar”, zegt Rijsdijk. “Denk aan de grootste band van Boskoop, denk aan het openluchtontbijt op de Zijde.” Samen met de Alphense burgemeester Liesbeth Spies leidt hij het feestjaar in. Daarbij is ook een officieel momentje, waarbij de jubileumvlag wordt gehesen. 

Rijsdijk vertelt over ‘muziek en entertainment’ tijdens de televisieshow. Zo zingt boomkweker Erik Spek het Boskoopse volkslied, is er een optreden van zangeres Tess Merlot en een beeldbijdrage van de Historische Vereniging Boskoop. Het programma wordt uitgezonden op 4 februari om 20:00 uur op het kanaal van Studio Alphen. Ook is de uitzending te zien op YouTube en via internetkanalen. De presentatie is in handen van Boskoper Menno Tamming, bekend van TV West. Binnenkort worden programmaboekjes huis aan huis verspreid. Elk boekje heeft een eigen uniek nummer en daarmee kunnen inwoners meespelen met de jubileumloterij. Diverse prijzen worden tijdens de uitzending bekendgemaakt. 

Voorzitter Rijsdijk hoopt dat de Boskopers massaal voor de buis zitten. “En daarna allemaal de vlag uithangen.”

Dat hoopt ook Conny Groenendijk: “Elk huis een vlag, dat is mijn motto. Hoe meer hoe beter. Het liefst wil ik elke week vlaggen moeten bijbestellen”, zegt ze met lach op haar gezicht.

Freek Tasma bedacht de vlaggen, Conny Groenendijk verkoopt ze 'met liefde'.