De speeltuin aan de Appelgaarde in Benthuizen. Bowy de Koning (3) kan voorlopig niet op de glijbaan, die is opgeblazen met vuurwerk. Zus Lyva (5) hoopt voor hem dat er gauw een nieuwe glijbaan komt.
De speeltuin aan de Appelgaarde in Benthuizen. Bowy de Koning (3) kan voorlopig niet op de glijbaan, die is opgeblazen met vuurwerk. Zus Lyva (5) hoopt voor hem dat er gauw een nieuwe glijbaan komt. (Foto: Morvenna Goudkade)

Opgeblazen en afgebrande speeltuinen: ‘Waarom?’

10 jan, 14:35 Nieuws

REGIO - Een recordaantal vernielingen. En een recordbedrag aan schade. Dat is de trieste uitkomst in Alphen aan den Rijn. De gemeente meldt maar liefst 110 opgeblazen prullenbakken, 8 ondergrondse vuilcontainers, een lichtmast, een AED en een voetbalkooi. Het ‘betreurenswaardigst’ volgens Alphen: opgeblazen en afgebrande speeltuinen. De totale schade bedraagt zo’n 91.000 euro, tegenover 50.000 euro vorig jaar.

Morvenna Goudkade

Bij speeltuintjes in de Alphense Argostraat, de Lijndraaier en de Vliestroom is tijdens de jaarwisseling schade aangericht. Bij een speeltuin aan de Appelgaarde in Benthuizen gebeurde dat al voorafgaand. Daar is een glijbaan opgeblazen met vuurwerk. Het speeltoestel is afgezet met hekken en rood-witte linten. 

De kinderen zijn de dupe

Kleine Bowy de Koning (3) staat een beetje beteuterd te kijken. Hij wil graag op de glijbaan, maar dat kan voorlopig niet. Zus Lyva (5) kan ook op de kabelbaan en de grote schommel, maar daar is Bowy nog te jong voor. Moeder Amy de Koning vindt het ontzettend jammer. “Zonde dat deze dingen zijn vernield. Laat de kinderspeeltuintjes met rust.” Ze heeft ‘enorm harde knallen’ gehoord, voorafgaand aan de jaarwisseling, zegt ze. Lyva probeert Bowy een beetje op te monteren. “Er komt weer een nieuwe glijbaan.”

Dat wordt bevestigd door Gert-Jan Schotanus, wethouder openbare ruimte. “De glijbaan wordt vervangen, maar dat gaart wel even duren. Speeltoestellen moeten besteld en daar zit levertijd op. Het is dus helaas zo dat de kinderen minimaal enkele weken hier niet terecht kunnen.” Schotanus maakt zich er enorm kwaad om. “Ik ga dit niet accepteren en als gemeenschap moeten we dit ook niet accepteren. Nu niet, nooit niet. Flinke jongen om een strijker of een cobra onder zo’n glijbaan te leggen. Kleine kinderen kunnen hierdoor niet spelen. Het is asociaal. Alles in de openbare ruimte is van ons, van jou, van mij. Sloop het niet, verniel het niet.”

We moeten dit niet accepteren

Het is zo zonde, zegt Schotanus. “We investeren als gemeente veel in speeltuinen. De vernielingen zijn niet alleen een grote kostenpost, maar ook heel negatief voor het woongenot in buurten en wijken. De kinderen, hun ouders en de buurt zijn uiteindelijk de dupe.” De schade is dit keer bijna dubbel zo groot als vorig jaar. Neem alleen al de vele afvalbakken en ondergrondse containers. “Wat moeten wij dan doen?” vraagt Schotanus zich af. “Van tevoren alle prullenbakken weghalen? Nu er 110 zijn opgeblazen, duurt het een hele tijd voordat die allemaal zijn vervangen. Wij hebben er een aantal op voorraad, maar geen 110.”

De gemeente meldt ook brandschade aan het kunstgras van een voetbalkooi aan het Marsdiep in Alphen, een opgeblazen AED in Hazerswoude, schade aan een lichtmast en aan putten in het wegdek. 

In de nacht van 9 op 10 januari is de Alphense Albrecht Verweystraat opgeschrikt door brand. Opnieuw was een speeltuintje het doelwit. Vandalen hebben met kerstbomen brandgesticht, waarna de brandweer moest uitrukken. Schotanus is maandag meteen gaan kijken en reageert: “Deze schade zou zomaar kunnen oplopen tot 25.000 euro. Een grote financiële schadepost maar ook heel schadelijk voor onze samenleving. Een speeltuin is een plek waar kinderen veilig moeten zijn en plezier moeten kunnen hebben. Stop met deze zinloze vernielingen.” De gemeente doet aangifte, zegt Schotanus. “Wij hopen dat de politie daders kan achterhalen.” Hij kan er met zijn verstand niet bij, zegt hij. “Waarom? Dat vraag ik mij voortdurend af. Ik zou graag in gesprek gaan en die vraag stellen: waarom wil je een speeltuin vernielen?”

In de nacht van 9 op 10 januari is deze speeltuin aan de Albert Verweystraat in Alphen afgebrand.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Partijen in het Groene Hart slaan de handen ineen voor intensievere samenwerking Politiek 20 mei, 12:06
Afbeelding
Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar Bedrijf in Beeld 20 mei, 11:34
Afbeelding
Nieuw theaterseizoen van Castellum bekend Cultuur 20 mei, 11:21
Afbeelding
Concert Gregorian Grace in de Adventskerk Cultuur 20 mei, 11:08
Afbeelding
Lezing Gouden Eeuw bij Swaenswijk Cultuur 20 mei, 10:17
Afbeelding
Theaterconcert voor de hele familie Cultuur 20 mei, 09:53
Afbeelding
De Vikingen veroveren rond Hemelvaart Museumpark Archeon Cultuur 20 mei, 09:36
Afbeelding
Ridderhofdrama roept nog steeds emoties op Column 18 mei, 16:36
Afbeelding
Eten met Veenders in restaurant Wagenaar Nieuws 18 mei, 13:58
Afbeelding
Annemijn winnaar tuinmetamorfose Nieuws 18 mei, 12:16
Afbeelding
Bouw brug over Aarkanaal begint na de zomer Nieuws 18 mei, 11:54
Afbeelding
Bert Splinter uit A’veen ontvangt lintje Nieuws 18 mei, 11:34
Afbeelding
Regenboogvlag wappert voor het oude raadhuis uit solidariteit Nieuws 18 mei, 10:46
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief