Pauline (27) pleit voor meer regenboogbeleid

Nieuws
De Alphense Pauline Thoomes wil graag meer genderneutrale toiletten. Op het Scala College, waar ze lesgeeft, is al zo'n toilet.
De Alphense Pauline Thoomes wil graag meer genderneutrale toiletten. Op het Scala College, waar ze lesgeeft, is al zo'n toilet. (Foto: Pauline Thoomes)

ALPHEN – Kan er niet wat meer? In de sport, op school, in het uitgaansleven? Pauline Thoomes (27) uit Alphen voelt zich zeer betrokken bij de regenbooggemeenschap. De docente van het Scala College zet zich actief in voor meer regenboogbeleid. Als commissielid van GroenLinks Alphen stelde ze onlangs vragen aan het college.

Morvenna Goudkade 

Alphen aan den Rijn is sinds 2019 een ‘regenbooggemeente’, maar wat betekent dat precies? Volgens Thoomes is dat nog niet zo zichtbaar voor de inwoners. “Regenboogbeleid is bedoeld voor meer acceptatie en emancipatie van de regenbooggemeenschap, voor veiligheid, voorlichting en de voorbeeldfunctie. Ik zou graag meer willen zien.” 

Niet dwingen en drammen

Waarom ze dat zo belangrijk vindt? Thoomes ziet zichzelf ook als onderdeel van de roze gemeenschap: ze noemt zich ‘queer’. “Ik wil niet in hokjes denken. De term ‘queer’ houdt in dat ik van alle soorten mensen kan houden. Of ze nu man, vrouw of transgender zijn. Het gaat mij om het karakter, om de mens.” Volgens de Regenboog Alliantie zien veel jongeren zich als queer-persoon. “Ze willen zich niet vastleggen in geijkte patronen, maar alle mogelijkheden onderzoeken. Onder jongeren is dit een groeiende groep”, zegt een woordvoerder. Landelijk wordt zo’n 6 tot 7 procent van de Nederlandse bevolking tot de LHBT-gemeenschap gerekend. Als dit breder wordt getrokken, zoals met de queer-groep, kom je op 10 procent, zo’n 1,76 miljoen mensen. Voor de gemeente Alphen, met 113.000 inwoners, spreek je over 6780 tot 11.300 inwoners. Voor Thoomes een aanzienlijke groep mensen, waar je meer voor mag doen.

Ik wil niet in hokjes denken

“Wat ik zelf mis in Alphen is een roze stapavond, meer uitgaansmogelijkheden waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Nu met corona kan dat niet, maar zonder corona eigenlijk ook niet.” Ze pleit ook voor genderneutrale toiletten en genderneutrale kleedkamers. “Zo’n toilet op het gemeentehuis zou mooi zijn. En ook bij sportverenigingen. Ik identificeer mezelf als vrouw en heb geen probleem met een damestoilet of dameskleedkamer, maar mensen in andere situaties vinden dat soms heel lastig.” Op haar eigen school, het Scala College, is inmiddels een genderneutraal toilet. Thoomes hoopt dat sportverenigingen zich meer willen profileren als ‘regenboogclub’. Ze noemt voetbalvereniging Floreant in Boskoop, die werkte met regenboogaanvoerdersbanden. Ze heeft ook vragen gesteld over de communicatie van de gemeente zelf. Kan die voortaan neutraler? Beste lezer, in plaats van beste meneer of mevrouw? “Dat geldt dan voor algemene brieven”, verduidelijkt Thoomes. “Voor persoonlijke communicatie van de gemeente met inwoners, geldt wat de inwoner zelf aangeeft. Dat kan ook prima ‘meneer’ of ‘mevrouw’ zijn.” Hoe denkt ze over het draagvlak voor meer regenboogbeleid? Ze verwijst naar steden als Tilburg, Amsterdam en Utrecht, maar hoe werkt dat in Alphen aan den Rijn? “Onbekend maakt onbemind. Veel mensen weten niet dat zoveel mede-inwoners hiermee hebben te maken. Je moet niet gaan dwingen en drammen, maar als je dingen weet kan je er rekening mee houden. Hoe wil iemand graag aangesproken worden? Is die kleedkamer toch lastig? En waar kun je elkaar veilig ontmoeten?” Volgens de Regenboog Alliantie is dat meteen de vaakst voorkomende vraag. “Mensen uit de regenbooggroep hebben veel behoefte aan eigen ontmoetingsplekken, waar herkenning en erkenning is.” 

Thoomes droomt intussen van een Roze Zaterdag in Alphen. “Of een gaaf regenboogfeest aan de Zegerplas.”

Pauline Thoomes zou een regenboogfeest, zoals hier in Zandvoort, ook graag zien aan de Zegerplas.