De Alphense Wen Kok (48) is de vrouw achter de Blue Zone Walking in Alphen.
De Alphense Wen Kok (48) is de vrouw achter de Blue Zone Walking in Alphen. (Foto: Peter Franken)

Wen is initiatiefnemer van Blue Zone Walking in Alphen: ‘Wandelen is magisch!’

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN- De Alphense Wen Kok (48) is de vrouw achter de Blue Zone Walking in Alphen. Ze is verzot op wandelen. “Zo’n tien jaar terug begon ik met sportief wandelen. Ik heb een man, twee kinderen, een hond en had toen ook nog een fulltimebaan als salesmanager. Tijd voor mezelf had ik nauwelijks. Daarom ben ik gaan wandelen.” 

En ongemerkt deed ze dat steeds vaker. Ze vervolgt: “Ik vond het heerlijk om even los te zijn van alles. Bovendien merkte ik dat ik energieker en fitter werd. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Lekker je kop leegmaken. Uiteindelijk heb ik mijn baan opgegeven; mijn passie lag daar niet. Ik wist vrijwel meteen dat ik iets met wandelen wilde. Dat is zo magisch, dat wens ik iedereen.” 

Wandeltrainer

“Ik heb bij de Koninklijke Wandelbond Nederland een opleiding tot sportief wandeltrainer, niveau 3, gedaan. Waanzinnig leuk, ik heb een mooie stage kunnen lopen. Zo is Blue Zone Walking ontstaan. Twee weken geleden zijn we gestart met gratis clinics langs de Zegerplas. En nu zitten we al op meer dan honderd aanmeldingen. Het is besmettelijk, dat wandelen!”

Sportief

“De eerste clinics die ik geef zijn gericht op kennismaken. We praten veel, maar wél lopend. Ik vertel de deelnemers wie ik ben, waar ik vandaan kom en waar ik met hen naartoe wil. En voor zover de mensen dat willen, vertellen ze hun eigen verhaal. Uiteraard heb ik het ook over de techniek van sportief wandelen. Als je een goede techniek hebt, dan hou je het langer vol en kan je versnellen. Sportief wandelen is niet slenteren of arm in arm lopen. Je loopt stevig door in een lekker tempo. We werken toe naar een snelheid van zo’n zes kilometer per uur, maar dat kan voor iedereen net wat anders liggen. Afhankelijk van conditie en eventueel overgewicht. Iedereen begint vanuit zijn of haar eigen startpunt en werkt vandaaruit ergens naartoe.”

Ik loop altijd met een blauwe veter in mijn rechterschoen

Stok achter de deur

“Wandelen is zo laagdrempelig; iedereen kan het. Alleen, doe het maar! Het zit in onze aard om liever op de bank te ploffen met een Netflixserie. Daarom heb ik persoonlijk contact met de deelnemers. Ik laat ze niet los. Ik vraag of ze gelopen hebben, hoeveel stappen er gezet zijn. We hebben een formulier gemaakt waarop ze elke dag hun stappen kunnen invullen en doorgeven. En er staat één open vraag bij: ‘wil je nog iets kwijt aan Wen?’. De mailbox staat nu iedere dag vol met mensen die schrijven: ‘Super Wen, ik ben zo blij met je. Je bent m’n stok achter de deur. Ik had vandaag geen zin, maar door jou ben ik wel gaan lopen.’ Dat is toch geweldig!”, vertelt Kok enthousiast.

Rondje Woubrugge

“Je kunt in en om de gemeente Alphen aan den Rijn heerlijke wandelingen maken. Denk bijvoorbeeld een ‘rondje Woubrugge. Dat vind ik een prachtige route langs water en weilanden. Van de ’s Molenaarsbrug naar de Woubrugse brug en langs de andere zijde van de Heimanswetering weer terug. Dat rondje is bijna zeven kilometer. En als je écht wilt doorpakken, dan loop je door naar de Wijde Aa in Hoogmade.”

De blauwe veter

“Ik loop altijd met een blauwe veter in mijn rechterschoen. Daar heb ik zelf niets over gezegd, maar iemand van de deelnemers vroeg zich af waarom ik met die blauwe veter loop. “Ach, dat staat voor Blue Zone Walking”, zei ik. Hij wilde ook zo’n veter. En nu willen steeds meer deelnemers er ook eentje. Als ze dat laten weten lopen we meteen naar een brievenbus en doen een envelop met veter op de post. Zo kan je ons onderweg mooi herkennen!”

Dit is de rubriek #Alphenlinkt.

Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.