‘Geschiedenis vind ik heel boeiend en interessant’

Nieuws
Willem Kruiswijk is trots op de Historische Vereniging Boskoop (HVB) die 25 jaar bestaat. Het eigen tijdschrift Paktijd is al even lang een begrip.
Willem Kruiswijk is trots op de Historische Vereniging Boskoop (HVB) die 25 jaar bestaat. Het eigen tijdschrift Paktijd is al even lang een begrip. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Hij belde met deze krant. De Historische Vereniging Boskoop (HVB) bestaat 25 jaar, op 17 januari is het jubileum. Helaas kan de vereniging, door de coronacrisis, geen feestje vieren. Maar misschien een stukje in de krant? Zoveel mensen met liefde voor de historie van Boskoop. Willem Kruiswijk (69), zelf groot liefhebber, werd vervolgens uitgenodigd in het Rosarium.

Morvenna Goudkade 

Willem is ‘beoogd’ voorzitter van de HVB, want doordat de vereniging wegens de coronamaatregelen geen ledenvergadering kon houden, is hij nog niet officieel benoemd. Hopelijk gaat dat nu in maart gebeuren. Een digitale ledenvergadering is lastig bij de HVB, want er zijn bijna 1000 leden.

We zijn bezig met de Canon van Boskoop

“Natuurlijk is het wel jammer dat we ons jubileum niet kunnen vieren. We hadden een heel leuk plan voor 17 januari. We wilden een speciale reünie houden, maar dat kan helaas niet.” Wel komt er in maart een jubileumeditie uit van het eigen tijdschrift Paktijd, ook al 25 jaar een begrip. “Paktijd komt vier keer per jaar uit, in maart komt de 100e editie”, vertelt Willem. “Het wordt een bijzondere editie, met een verrassing voor de lezers.” 

Hij is enthousiast over de bijdrage van de HVB aan het jubileumjaar van Boskoop, zijn geboorteplaats. In 2022 bestaat Boskoop 800 jaar. “Wij zijn bezig met de Canon van Boskoop, de geschiedenis door de eeuwen heen in 50 verhaaltjes. De Canon wordt gepresenteerd tijdens het feestjaar. Er zijn ook filmpjes gemaakt”, vertelt Willem. Tijdens een speciale televisie-uitzending op 4 februari, de opening van Boskoop 800, zal de HVB een beeldbijdrage verzorgen.

Erg leuk vindt hij de uitnodiging voor deze rubriek; hij wil graag vertellen over de historie. En dat gaat ook over hemzelf, want hij heeft al heel lang belangstelling voor de Boskoopse geschiedenis.

De jubileumeditie van Paktijd wordt heel bijzonder

“Het heeft zeker te maken met mijn eigen familiegeschiedenis. Mijn opa met de Boskoopse Handelsdrukkerij, mijn vader met boekhandel Kruiswijk. We gaven boeken, kaarten en kranten uit. Dat was heel internationaal.” Willem volgde zijn vader op in de boekwinkel annex kantoorboekhandel. “Ik hield van boeken en van lezen. Wat ik zoal las? Alles!”

Meteen toen de HVB werd opgericht, werd hij lid. Inmiddels 25 jaar geleden. “Ik vond het meteen heel interessant. Waarom? Om dingen te behouden, te zorgen dat het niet verloren gaat. De geschiedenis is zo boeiend, ik vind het heel leuk om mee bezig te zijn. Mijn favoriete thema’s zijn de boomkwekerij, de middenstand en de Gouwe.” Willem is niet alleen bij de vereniging bezig met geschiedenis, hij schrijft ook een boek. “Het gaat over de geschiedenis van boekhandel W. Kruiswijk, in de periode van 1900 tot 1986. Het boek heet ‘Nadruk verboden’, ik hoop het dit jaar af te maken.” Hij heeft nog meer doelen, zegt Willem, die tegenwoordig in Gouda woont met echtgenote Helma, maar zich zeer verbonden voelt met Boskoop. “Ik zou heel graag de schatten van onze Historische Vereniging willen tentoonstellen. Wij hebben unieke voorwerpen en materialen, daarmee zou ik heel graag eens een expositie maken.”

Stiekem heeft hij een heel grote wens: “De akte uit 1222, waarin Boskoop voor het eerst wordt genoemd, die zou ik heel graag naar Boskoop willen halen. Hij ligt nu in Den Haag in het Nationaal Archief, maar hoe geweldig zou het zijn als we die akte in ons jubileumjaar in Boskoop kunnen laten zien?”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 371