Willem Kruiswijk is trots op de Historische Vereniging Boskoop (HVB) die 25 jaar bestaat. Het eigen tijdschrift Paktijd is al even lang een begrip.
Willem Kruiswijk is trots op de Historische Vereniging Boskoop (HVB) die 25 jaar bestaat. Het eigen tijdschrift Paktijd is al even lang een begrip. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Geschiedenis vind ik heel boeiend en interessant’

12 jan, 08:59 Nieuws

BOSKOOP – Hij belde met deze krant. De Historische Vereniging Boskoop (HVB) bestaat 25 jaar, op 17 januari is het jubileum. Helaas kan de vereniging, door de coronacrisis, geen feestje vieren. Maar misschien een stukje in de krant? Zoveel mensen met liefde voor de historie van Boskoop. Willem Kruiswijk (69), zelf groot liefhebber, werd vervolgens uitgenodigd in het Rosarium.

Morvenna Goudkade 

Willem is ‘beoogd’ voorzitter van de HVB, want doordat de vereniging wegens de coronamaatregelen geen ledenvergadering kon houden, is hij nog niet officieel benoemd. Hopelijk gaat dat nu in maart gebeuren. Een digitale ledenvergadering is lastig bij de HVB, want er zijn bijna 1000 leden.

We zijn bezig met de Canon van Boskoop

“Natuurlijk is het wel jammer dat we ons jubileum niet kunnen vieren. We hadden een heel leuk plan voor 17 januari. We wilden een speciale reünie houden, maar dat kan helaas niet.” Wel komt er in maart een jubileumeditie uit van het eigen tijdschrift Paktijd, ook al 25 jaar een begrip. “Paktijd komt vier keer per jaar uit, in maart komt de 100e editie”, vertelt Willem. “Het wordt een bijzondere editie, met een verrassing voor de lezers.” 

Hij is enthousiast over de bijdrage van de HVB aan het jubileumjaar van Boskoop, zijn geboorteplaats. In 2022 bestaat Boskoop 800 jaar. “Wij zijn bezig met de Canon van Boskoop, de geschiedenis door de eeuwen heen in 50 verhaaltjes. De Canon wordt gepresenteerd tijdens het feestjaar. Er zijn ook filmpjes gemaakt”, vertelt Willem. Tijdens een speciale televisie-uitzending op 4 februari, de opening van Boskoop 800, zal de HVB een beeldbijdrage verzorgen.

Erg leuk vindt hij de uitnodiging voor deze rubriek; hij wil graag vertellen over de historie. En dat gaat ook over hemzelf, want hij heeft al heel lang belangstelling voor de Boskoopse geschiedenis.

De jubileumeditie van Paktijd wordt heel bijzonder

“Het heeft zeker te maken met mijn eigen familiegeschiedenis. Mijn opa met de Boskoopse Handelsdrukkerij, mijn vader met boekhandel Kruiswijk. We gaven boeken, kaarten en kranten uit. Dat was heel internationaal.” Willem volgde zijn vader op in de boekwinkel annex kantoorboekhandel. “Ik hield van boeken en van lezen. Wat ik zoal las? Alles!”

Meteen toen de HVB werd opgericht, werd hij lid. Inmiddels 25 jaar geleden. “Ik vond het meteen heel interessant. Waarom? Om dingen te behouden, te zorgen dat het niet verloren gaat. De geschiedenis is zo boeiend, ik vind het heel leuk om mee bezig te zijn. Mijn favoriete thema’s zijn de boomkwekerij, de middenstand en de Gouwe.” Willem is niet alleen bij de vereniging bezig met geschiedenis, hij schrijft ook een boek. “Het gaat over de geschiedenis van boekhandel W. Kruiswijk, in de periode van 1900 tot 1986. Het boek heet ‘Nadruk verboden’, ik hoop het dit jaar af te maken.” Hij heeft nog meer doelen, zegt Willem, die tegenwoordig in Gouda woont met echtgenote Helma, maar zich zeer verbonden voelt met Boskoop. “Ik zou heel graag de schatten van onze Historische Vereniging willen tentoonstellen. Wij hebben unieke voorwerpen en materialen, daarmee zou ik heel graag eens een expositie maken.”

Stiekem heeft hij een heel grote wens: “De akte uit 1222, waarin Boskoop voor het eerst wordt genoemd, die zou ik heel graag naar Boskoop willen halen. Hij ligt nu in Den Haag in het Nationaal Archief, maar hoe geweldig zou het zijn als we die akte in ons jubileumjaar in Boskoop kunnen laten zien?”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 371

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Partijen in het Groene Hart slaan de handen ineen voor intensievere samenwerking Politiek 20 mei, 12:06
Afbeelding
Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar Bedrijf in Beeld 20 mei, 11:34
Afbeelding
Nieuw theaterseizoen van Castellum bekend Cultuur 20 mei, 11:21
Afbeelding
Concert Gregorian Grace in de Adventskerk Cultuur 20 mei, 11:08
Afbeelding
Lezing Gouden Eeuw bij Swaenswijk Cultuur 20 mei, 10:17
Afbeelding
Theaterconcert voor de hele familie Cultuur 20 mei, 09:53
Afbeelding
De Vikingen veroveren rond Hemelvaart Museumpark Archeon Cultuur 20 mei, 09:36
Afbeelding
Ridderhofdrama roept nog steeds emoties op Column 18 mei, 16:36
Afbeelding
Eten met Veenders in restaurant Wagenaar Nieuws 18 mei, 13:58
Afbeelding
Annemijn winnaar tuinmetamorfose Nieuws 18 mei, 12:16
Afbeelding
Bouw brug over Aarkanaal begint na de zomer Nieuws 18 mei, 11:54
Afbeelding
Bert Splinter uit A’veen ontvangt lintje Nieuws 18 mei, 11:34
Afbeelding
Regenboogvlag wappert voor het oude raadhuis uit solidariteit Nieuws 18 mei, 10:46
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief