De beurzen Plantarium en GROEN-Direkt gaan samen: de eerste editie van de beurs staat gepland voor 24 en 25 augustus.
De beurzen Plantarium en GROEN-Direkt gaan samen: de eerste editie van de beurs staat gepland voor 24 en 25 augustus. (Foto: PR)

Beurzen Plantarium en GROEN-Direkt gaan samen

Nieuws

BOSKOOP - De beurzen Plantarium en GROEN-Direkt gaan samen: er komt één evenement voor de Europese tuinplanten retail met ‘een compleet aanbod, veel nieuwigheden en volop inspiratie’. De eerste editie staat gepland voor 24 en 25 augustus 2022.

Met ingang van 2022 richten de eigenaren van de beurzen Plantarium en GROEN-Direkt samen een nieuwe organisatie op om tot één compleet evenement voor de Europese tuinplanten retail te komen. “De afgelopen twee jaar kon als gevolg van de covid-maatregelen de beurs Plantarium geen doorgang vinden en GROEN-Direkt moest hierdoor onder andere haar ProductPromotiePlein schrappen. In de periode daarvoor werden beide beurzen al naast elkaar onder één dak gehouden, nu wordt de volgende stap gezet in de samenwerking.”
“Na consultatie van diverse stakeholders zijn de eigenaren van beide beurzen tot de conclusie gekomen dat de enige logische weg naar de toekomst een gezamenlijke weg is.”

De eerste editie van de nieuwe beurs staat gepland voor 24 en 25 augustus 2022 op het International Trade Centre in Hazerswoude/Boskoop, de officiële opening is op dinsdagavond 23 augustus. “De karren- en lagenbeurzen waar GROEN-Direkt groot mee is geworden, blijft zij onder haar eigen vlag organiseren, uiteraard wel gelijktijdig met dit nieuwe evenement. De ambitie is om Plantarium|GROEN-Direkt de komende jaren uit te bouwen tot een evenement dat meermalen per jaar georganiseerd wordt.”

‘Door de coronapandemie staat de evenementensector onder druk’

Als gevolg van de coronapandemie staat wereldwijd de evenementensector onder druk, stellen de eigenaren van beide beurzen. “Zo moesten de deuren van Plantarium de afgelopen twee jaar noodgedwongen gesloten blijven. Ook beïnvloedt de pandemie de verhouding tussen digitale en fysieke afzet bij GROEN-Direkt.”

“Mede ingegeven door deze veranderende marktomstandigheden zijn de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij (SVB) en GROEN-Direkt BV gesprekken gestart over de toekomst van hun evenementen. Vooraf zijn diverse marktpartijen geconsulteerd, waaronder kwekers (exposanten) en de retail (bezoekers). De overheersende opvatting daarbij was dat er behoefte is in Nederland aan één compleet evenement voor de sector buitengroen met een internationale uitstraling, waarbij op meerdere momenten van het jaar ruimte is om nieuwigheden te presenteren en elkaar fysiek te ontmoeten.”

“Er was een duidelijke oproep om verder te gaan als één beurs en één organisatie, waardoor deelname met één stand volstaat. De gepresenteerde plannen zijn unaniem door zowel de aandeelhouders van GROEN-Direkt BV als het bestuur van de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij goedgekeurd.

Jan de Vries, eigenaar van onder meer Boot&Dart en voorzitter van de Stichting Vakbeurs: “In relatieve rust hebben we de afgelopen maanden met een delegatie van ons bestuur zeer intensief gesproken met de directie van GROEN-Direkt, met een prachtige uitkomst voor beide beurzen, maar ook voor de sector: we bundelen de krachten en gaan samen verder”. 

De Vries: “In het begin zijn dit soort gesprekken wat onwennig, maar gaandeweg groeide het vertrouwen en het besef dat we samen zoveel meer kunnen betekenen voor de sector. Natuurlijk verandert de wereld snel en worden we in rap tempo digitaler, maar als we één ding leren van de huidige tijd is dat er nog steeds, en misschien wel meer dan ooit, behoefte is aan fysiek contact. Met alle plannen die we hebben en de organisatie die we gaan bouwen hebben we er alle vertrouwen in dat we de komende jaren een serie hoogwaardige evenementen kunnen neerzetten”.

Taaf Rosbergen, directeur van GROEN-Direkt BV: “Wat weinigen voor mogelijk hadden gehouden is dan toch gelukt, Plantarium en GROEN-Direkt worden één beurs. We creëren veel standruimte, niet alleen voor kwekers, hun toeleveranciers en aanbieders van uitgangsmateriaal, maar ook voor leveranciers van hardware voor de tuinbranche. Hiermee maken we een zo compleet mogelijke en aantrekkelijke expositie voor onze belangrijkste doelgroep: de tuinplantinkopers uit binnen- en buitenland.”

“Naast het beursgedeelte blijft natuurlijk ook het bekende karren en lagen deel bestaan, waar kwekers hun assortiment aanbieden en waar er direct zaken kan worden gedaan. Ik denk dat we voor dit evenement een goede mix hebben gevonden tussen handel, inspiratie en kennisoverdracht. De gesprekken met de Stichting Vakbeurs zijn in een prima sfeer verlopen en ik kijk enorm uit naar de verdere samenwerking.”

De nieuwe beurs gaat Plantarium|GROEN-Direkt heten. In 2022 zal de eerste editie plaatsvinden op 24 en 25 augustus. Op dinsdag 23 augustus vindt ‘s avonds de officiële opening plaats en is de beurs alleen in de avond open. Woensdag 24 en donderdag 25 augustus is de beurs beide hele dagen geopend. De beurs vindt plaats op en rond de GROEN-Direkt-hal op het International Trade Centre in Hazerswoude/Boskoop.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Gemeente Alphen begint campagne tegen pesten met videoclip Nieuws 29 jun, 14:12
Afbeelding
Voorkeur voor de Barrepolder Politiek 28 jun, 15:48
Afbeelding
CDA Alphen: ‘Bied boeren perspectief!’ Politiek 28 jun, 10:44
Afbeelding
Expositie bekijken in het Reghthuys Cultuur 28 jun, 10:00
Afbeelding
Nieuwe haring happen, hakken bij dj Charly Lownoise en meebrullen met Hollandse hits Cultuur 27 jun, 16:40
Afbeelding
Buckeskop Biggest Band ziet het levenslicht en alle Boskopers kunnen meedoen Cultuur 27 jun, 13:26
Afbeelding
Wielrenner Roy Hoogendoorn ook goed in nationale titelstrijd Sport 27 jun, 12:27
Afbeelding
Tennis- en padeltoernooi bij BTC Sport 27 jun, 12:10
Afbeelding
Open Aarlandentoernooi begint bij TV Ter Aar Sport 27 jun, 11:25
Afbeelding
Alphenaren spelen finale ONK Poker Sport 27 jun, 11:02
Afbeelding
Extra voorstelling De Schone van Boskoop Cultuur 27 jun, 10:08
Afbeelding
Film en Gluren bij de buren in Castellum Cultuur 27 jun, 09:36
Afbeelding
Dorp geniet van de bruisende Boskoopse feestweek Boskoop 800 jaar Cultuur 27 jun, 08:54
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief