Mike en Joost in televisieprogramma Boskoop 800

Nieuws
Mike Verlaan (met zonnehoed) en Joost Vurens organiseren met vrienden het waterspektakel Te land, ter zee en in 't kroos. Meer hierover in de openingsuitzending van Boskoop 800 op 4 februari.
Mike Verlaan (met zonnehoed) en Joost Vurens organiseren met vrienden het waterspektakel Te land, ter zee en in 't kroos. Meer hierover in de openingsuitzending van Boskoop 800 op 4 februari. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Het was ijskoud, de opblaasbanden liepen leeg en ze waren tot op het bot verkleumd. Maar toch bleven ze lachen, in hun korte broek. Mike Verlaan (22) en Joost Vurens (hij wordt 23 als deze krant verschijnt) houden met een vriendengroep het waterspektakel Te land, ter zee en in ’t kroos, ter ere van Boskoop 800. Zaterdag waren er filmopnames voor de openingsuitzending op 4 februari.

Morvenna Goudkade 

De filmploeg van Studio Alphen maakt zaterdag een tournee langs allerlei plekken in Boskoop, waar in het jubileumjaar 2022 iets staat te gebeuren. Van het Krosarium, domein van carnavalsvereniging De Krooshappers, tot de Overslag, waar een plantencorso plaatsheeft. Van restaurant Buck, oftewel Blueskoop, tot de Zijde, de plek van een megaontbijt. Van het Floragebouw, muzikale hotspot, tot de Otwegwetering, bij de Boskoopse jachthaven. Overal worden opnames gemaakt voor korte filmpjes, te zien tijdens het televisieprogramma over Boskoop 800. De uitzending is meteen de aftrap en de opening van het feestjaar. 

Volgens ons wordt het lachen

“Wij vinden het heel leuk om dingen te organiseren”, vertellen Mike en Joost, terwijl ze poseren op de ophaalbrug aan de Otweg. “Te land, ter zee en in ’t kroos, dat hebben we altijd al eens willen doen. Nu vieren we ons jubileumjaar en dat leek ons een perfecte gelegenheid. En meteen een echte Boskoopse traditie, want in Boskoop hoor je tenminste één keer in je leven in de sloot te liggen. En dan liefst in het kroos, haha.”

Iedereen gaat met zelfgebouwde karretjes het water in

Vorig jaar hebben ze hun idee voorgelegd aan de organisatie van Boskoop 800. “Die waren gelijk enthousiast, dus toen zijn we het verder gaan uitwerken”, vertelt Mike.                                                                                                                                                                                           

Ze doen het met een vriendenclub en pakken het serieus aan: vergunning aanvragen en alles regelen wat erbij hoort. “We zijn met zijn zevenen, we verdelen de taken”, zegt Joost. De broer van Mike, Tom Verlaan, zit er ook bij, net als Boris Bosselaar, Jeroen Vollebregt, Daan van Klaveren en Onno Tor.  Hoe het gaat worden straks? “Nou, in elk geval beter weer”, roept Mike. “We hebben nog geen datum, die wordt gepland in overleg met de organisatie van Boskoop 800. Maar het wordt groots, we vragen vergunning voor 1200 man.”

Een soort familiegebeuren, leggen ze uit. “Muziek, eten en drinken en heel veel gezelligheid. Iedereen gaat met zelfgebouwde karretjes het water in.” Natuurlijk komt er ook een bel, net zoals in Te land, ter zee en in de lucht, de originele versie. “Volgens ons wordt het lachen.”

De filmploeg gaat weer verder, want er moet nog een item gefilmd met Boskoop 800 vlaggen op de Parklaan en vervolgens een muzikaal item in het Floragebouw. Daar staat zangeres Tess Merlot al klaar met haar accordeonist. De zangeres wordt voorafgaand kort geïnterviewd door Menno Tamming, die het tv-programma van de opening zal presenteren. Ze woont tegenwoordig buiten Boskoop, zegt ze. “Maar als ik hier ben, dan voelt het als thuiskomen. Altijd weer.”

Ze zingt een Frans chanson, begeleid door accordeon, te zien en te horen tijdens de uitzending op 4 februari. 

Als de laatste shots zaterdag zijn gemaakt, kan de filmploeg afsluiten, al is het nog niet helemaal klaar. Maandag 17 januari zijn er nog opnames op het Raadhuisplein, dan hijsen burgemeester Liesbeth Spies en oud-burgemeester Coos Rijsdijk samen symbolisch de Boskoop 800 vlag.

Zangeres Tess Merlot werkt ook mee aan de televisieshow op 4 februari.
Zangeres Tess Merlot wordt gefilmd in het Floragebouw, terug te zien in de openingsuitzending van Boskoop 800 op 4 februari.