Windturbines bij de N11.
Windturbines bij de N11. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

Rapport toont milieueffecten van windturbines

18 jan, 10:19 Nieuws

REGIO- Voor de RES-regio Holland Rijnland is het definitieve milieueffectenrapport, ook wel planMER genoemd, afgerond. Het rapport laat zien wat de effecten van de energietransitie zijn op het milieu. Het planMER helpt overheden, zoals de gemeente Alphen aan den Rijn, bij de keuzes voor zoekgebieden of locaties voor windturbines of zonnevelden. 

Het is geen bindend advies. Het planMER toont vanuit milieuoogpunt waar er in de regio mogelijkheden zijn, waar aanpassingen in beleid nodig zijn en ook waar het wettelijk niet mogelijk is. Dertig regio’s in Nederland werken aan een eigen Regionale Energie Strategie, de RES, waaronder de RES-regio Holland Rijnland. Dertien gemeenten, waaronder de gemeente Alphen aan den Rijn, twee waterschappen, de provincie, de netbeheerder en andere partijen geven vorm aan de RES Holland Rijnland. Het doel is om in 2050 energieneutraal te zijn. Dat houdt in dat de benodigde energie zoveel mogelijk in de eigen regio duurzaam wordt opgewekt.  

Pilotregio 

In mei 2020 publiceerde de regio de concept-RES en in maart 2021 de RES 1.0. Om de haalbaarheid van de keuzen in de RES zo goed mogelijk te kunnen beoordelen, besloten de samenwerkende overheden om een planMER op te stellen. Daarmee was Holland Rijnland, samen met de metropoolregio Eindhoven, één van de twee pilot-regio’s in Nederland die een volledige planMER opstelden.  

Adviesbureau

RES-regio Holland Rijnland gaf adviesbureau Witteveen+Bos opdracht om het milieueffectrapport te schrijven. Het onderzoek laat per gebied zien wat vanwege de milieueffecten beperkingen zijn om windturbines en zonnevelden te realiseren of om warmtebronnen te gebruiken. Daaruit blijkt dat de ambitie voor een energieneutrale regio niet eenvoudig is, maar wel haalbaar. De RES partners gaan aan de slag met de uitkomsten van het planMER bij het verder vormgeven van de RES en het omgevingsbeleid, bij het zoeken naar geschikte locaties en het verder uitwerken van de warmtetransitie. Daarin worden behalve de uitkomsten van het PlanMER ook de plannen uit het nieuwe, landelijke regeerakkoord en de collegeplannen van de nieuwe lokale coalities meegenomen. Verdere uitwerking hiervan krijgt een plek in de RES 2.0, die in 2023 wordt verwacht.

Zoekgebieden

De gemeente Alphen aan den Rijn gebruikt de resultaten van de Plan MER om de zoekgebieden voor zonnevelden verder uit te werken. “Dit geldt ook voor het vinden van nieuwe zoekgebieden voor windturbines. We wachten echter eerst op de milieubeoordeling voor windturbines die het Rijk gaat uitvoeren. Hiermee komt er duidelijkheid over de afstandsnormen die we voor windturbines moeten hanteren”, aldus de gemeente.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Het Stadhuisplein in Alphen a/d Rijn krijgt een groene metamorfose Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Zorgen over crisisonderwijs: ‘Bang voor leerachterstanden’ Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen gisteren
Afbeelding
Stolperstein geplaatst voor vermoorde David Wessel in Aarlanderveen Nieuws 17 mei, 16:31
Afbeelding
‘Leuk om groene sector te promoten op Floriade’ Nieuws 17 mei, 16:07
Afbeelding
Brugspringen? Dan komt de zomer er weer aan Nieuws 16 mei, 18:58
Afbeelding
Voorstelling met TBS-patiënten bij Parkvilla Cultuur 16 mei, 15:50
Afbeelding
Filmopnames bij de Ridderhof Nieuws 16 mei, 14:49
Afbeelding
Hazerswoudenaar Wesselingh ontvangt lintje Nieuws 16 mei, 14:32
Afbeelding
Eindelijk, het vijftiende ARC-Heitinga toernooi gaat bijna van start Sport 16 mei, 13:49
Afbeelding
Geslaagde priksleeraces bij ijsclub Otweg Sport 16 mei, 13:28
Afbeelding
Geschiedenis Boskoopse burgemeestersketen Nieuws 16 mei, 12:49
Afbeelding
‘Kleinschalige opvang werkt’ Politiek 16 mei, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief