Bewoners De Ampère krijgen hun sleutel

Nieuws
Zorgmanager Frank van Leeuwen overhandigt de sleutel aan Jennifer Mulder.
Zorgmanager Frank van Leeuwen overhandigt de sleutel aan Jennifer Mulder. (Foto: aangeleverd)

ALPHEN AAN DEN RIJN- Ze hebben er lang naar uitgezien. De eerste bewoners van De Ampère hebben onlangs de sleutel van hun appartement. De komende weken kunnen ze aan de slag om hun appartement in te richten. De Ampère is een appartementencomplex en staat op een centrale plek in Alphen aan den Rijn: naast het station en het centrum en winkels dichtbij. 

Ipse de Bruggen beheert en verhuurt 34 appartementen aan mensen die begeleid zelfstandig wonen. De bewoners ontvangen de benodigde zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Ze levert zorg in de vorm van het nieuwe zorgproduct Volledig Pakket Thuis (VPT). Voor de bewoners is er 24 uur per dag begeleiding, door middel van ondersteuning in hun eigen appartement. In het appartementencomplex is ook een steunpunt. Hier kunnen bewoners bijvoorbeeld terecht om een hulpvraag te stellen, een kop koffie te drinken, of mee te eten.

“De bewoners van De Ampère functioneren zo zelfstandig mogelijk. Vlakbij De Ampère zijn verschillende dagbestedingslocaties van Ipse de Bruggen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden in de buurt om aan de slag te gaan, zoals bij het leer-/werkbedrijf van de gemeente Alphen aan den Rijn. De Ampère is daarmee dé ideale plek voor mensen met een licht verstandelijke beperking die begeleid zelfstandig willen wonen”, zegt Frank van Leeuwen, zorgmanager van Ipse de Bruggen.

Vrij

Elk appartement heeft zijn eigen voordeur. Een appartement bestaat uit een woonkamer met keuken, aparte slaapkamer en een badkamer met toilet. Nog niet alle 34 woningen zijn verhuurd. “De meeste zijn inmiddels verhuurd. We zijn nog in gesprek met een aantal belangstellenden. Maar we hebben nog plek als iemand iets zoekt om zelfstandig te wonen met zorg”, vertelt projectleider Marloes Klomp.

“De bewoners hebben uitleg gekregen hoe het allemaal werkt. Iedereen beleeft dit moment op zijn eigen manier. Het is een bijzonder moment. De een is echt enthousiast, nu is het echt; de ander is nog wat terughoudend en moet er nog aan wennen nu de verhuizing een feit is.”

Over de organisatie

Ipse de Bruggen is naar eigen zeggen één van de grootste zorgverleners in Zuid-Holland. “Al meer dan honderd jaar zijn wij er voor mensen met een (lichte) verstandelijke of meervoudige beperking. Vaak hebben zij een complexe zorgvraag. Dankzij onze ervaring en deskundigheid hebben we ons ontwikkeld tot een krachtige zorgorganisatie met een coördinerende en verbindende rol. Het is onze overtuiging dat ieder mens meer kan dan hij of zij denkt, hoe klein een extra stapje ook is.” www.ipsedebruggen.nl