Kewodak Dakmakers mag zich het groenste bedrijf van het Groene Hart noemen

Nieuws
Wethouder duurzaamheid Erik van Zuylen overhandigde de Groene Pluim aan Kewodak Dakmakers.
Wethouder duurzaamheid Erik van Zuylen overhandigde de Groene Pluim aan Kewodak Dakmakers. (Foto: PR)

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het familiebedrijf Kewodak Dakmakers uit Alphen heeft vorige week als allereerste bedrijf in het Groene Hart de ‘Groene Pluim’ ontvangen. Wethouder duurzaamheid Erik van Zuylen overhandigde dit eerbetoon voor een bedrijf, dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, aan Kewodak-eigenaar Frank Keijzer. 

Joep Derksen

Vier jaar geleden is de Groene Pluim voor het eerst uitgereikt, vertelt Peter van den Eijnden, voorzitter van de stichting De Groene Pluim. Waar het eerst nog een regionaal eerbetoon was in West-Brabant, is het inmiddels een landelijk gewaardeerde prijs. Al 320 bedrijven hebben zich aangemeld via www.degroenepluim.nl om ook zo’n Groene Pluim in ontvangst te kunnen nemen. Dat gaat echter niet zomaar, legt Van den Eijnden uit. “Als een bedrijf zich aanmeldt, moeten ze een self assessment (een soort eigen evaluatie- red.) invullen. Ze moeten aan vier ‘goals’ (uitgangspunten- red.) van de Verenigde Naties voldoen en hier vragen over beantwoorden. Op basis van die antwoorden bepalen we of het een ‘Groene Pluim-waardig’ bedrijf is. Daarna controleren we of ook klopt, wat een bedrijf antwoordt.”

DNA

Kewodak bleek te voldoen aan alle uitgangspunten. Bijvoorbeeld waar het gaat om werktraining te geven aan jonge mensen, maar ook het bieden van alternatieve werkzaamheden voor de oudere werknemers. “Je kunt veel beter de jongeren het dak op sturen, waarbij de oudere medewerkers actief zijn op de serviceafdeling.” Ook met het duurzaam produceren en het hergebruiken van restafval scoort Kewodak hoog. Keijzer vertelt hierover: “Duurzaamheid zit in het DNA van ons bedrijf. Restmaterialen van dakbedekking en isolatie gebruiken we voor nieuwe klussen. Bovendien maken we ons hard voor groene daken en witte dakbedekking; duurzame oplossingen die bijdragen aan een beter klimaat.”

Duurzaamheid zit in ons DNA

Uiteraard heeft Kewodak zonnepanelen op het dak en maken ze gebruik van elektrisch vervoer. Verder wil Keijzer ook heel graag haar kennis en kunde over de duurzaamheidsmaatregelen delen met andere ondernemers. “We zijn lid van de Vereniging Ondernemers Alphen (VOA) en we hopen dat andere ondernemers met ons mee gaan denken, hoe we in onze gemeente Alphen, maar ook daarbuiten kunnen nadenken over het verduurzamen van vastgoed. Voor ons is dat het dak; de vijfde gevel. Ik hoop dat we met andere ondernemers op het gebied van vastgoed samen kunnen bedenken, hoe we deze sector een stukje duurzamer kunnen maken in plaats van alles alleen maar af te breken. We nodigen geregeld partijen in ons kenniscentrum uit om onze visie en kennis op duurzaamheidsvlak te delen.”

Aanjager

Dit zijn woorden naar het hart van wethouder Van Zuylen. Hij laat weten dat de gemeente de Groene Pluim ondersteunt. “Vanuit het duurzaamheidsprogramma zetten we als gemeente in op drie speerpunten, te weten: energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie. Kewodak is op deze gebieden een duurzame koploper en regionaal aanjager voor andere bedrijven.” Ook Van den Eijnden hoopt dat er veel meer ondernemers in het Groene Hart zijn, die zich willen aanmelden bij de Groene Pluim. “Kewodak is het eerste bedrijf in het Groene Hart dat de Groene Pluim heeft ontvangen. We hopen dat er meer gaan komen, dan vormen de ondernemers clusters met elkaar. Deze bedrijven kunnen dan bij elkaar komen. We zien het elders in Nederland ook al: wanneer al die groene pluimhouders bij elkaar komen, voel je de energie bovenkomen. Ze vinden duurzaamheid allemaal belangrijk en kunnen en willen van elkaar leren. Alleen kom je nergens en samen kom je verder.”