Marloes de Natris gaat voor een nieuwe toekomst als muziekproducente.
Marloes de Natris gaat voor een nieuwe toekomst als muziekproducente. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Filmmuziek maken vind ik geweldig om te doen’

Nieuws

BOSKOOP – Muziek is de rode draad in haar leven. Marloes de Natris (42) was al muzikant en muziekdocent, nu is ze ook producer. Na een ernstige ziekte zocht Marloes naar andere manieren om haar liefde voor muziek te kunnen uiten. De Boskoopse heeft inmiddels een eigen studio en sinds kort is haar eerste nummer te horen op Spotify, iTunes en YouTube. Wij gingen in gesprek.

Morvenna Goudkade 

Zo lang ze zich kan herinneren, was er muziek, vertelt Marloes. Ze groeide op in een muzikale familie. “Er zijn foto’s waar ik als tweejarige op de piano pingel of op een trommeltje sla. Iedereen maakte muziek bij ons, dus ik ook.” Ze gaat op muziekles, eerst klarinet, later ook drums. Ook speelt ze piano en gitaar. Er volgt een studie muziekdocent in Rotterdam en daarna een drumsopleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. 

Wie ben ik, wat ben ik zonder muziek?

Marloes is in die tijd helemaal in haar element. “Ik was de hele dag bezig met muziek, wat ik het liefste doe. Ik speelde in bandjes, waarmee we gingen optreden en ik deed alleen maar leuke dingen. En toen ik net klaar was met het Conservatorium, werd ik gebeld door het Concertgebouw.” Marloes wordt gevraagd om bij de educatieve dienst van het wereldberoemde Amsterdamse Concertgebouw te komen werken. Ze gaat docententeams trainen in muziek en projecten doen voor scholen. Tussendoor mag ze mee op concertreis naar Jordanië. 

Ze geniet van haar leven, maar dan wordt opeens alles anders. “Tien jaar geleden werd ik ziek. Het begon met hevige jeuk en opgezette klieren. Het bleek Hodgkin, lymfklierkanker.” Een zware tijd breekt aan; ze krijgt chemokuren en bestralingen. “Op een gegeven moment was ik hersteld. Ik heb de boel weer opgepakt, ben weer het werk gegaan. “ Een jaar later blijkt de kanker terug. Omdat het zo snel terugkeert, moet ze een stamceltransplantatie ondergaan. De behandeling is succesvol, maar Marloes merkt dat haar lichaam een zware klap heeft gekregen. “Ik was weer beter, dus ik wilde aan de slag. Maar het ging gewoon niet. Die baan, muzieklessen en optreden, dat was teveel. Ik had een heel ander energielevel.” Er volgde een zoektocht. “Ik heb mezelf altijd als muzikant gezien. Wie ben ik, wat ben ik zonder muziek? Ik zocht een nieuwe balans, want ik wilde de muziek terugbrengen in mijn leven. Toen dacht ik aan produceren, dan kan ik in mijn studio werken op momenten dat ik energie heb.” Inmiddels heeft ze de opleiding producer/soundengineer afgerond. En haar eerste productie ‘Dancing in your light’ is overal te horen. Ze schreef het nummer samen met zangeres, en goede vriendin, Jenny van de Wateringen. Het is haar visitekaartje, zegt Marloes. “Ik wil me hiermee presenteren. Ik kan muziek mixen en masteren voor andere artiesten. Ik kan reclamemuziek maken. En filmmuziek, dat vind ik geweldig. Tijdens mijn opleiding heb ik filmmuziek gemaakt in de sfeer van The Lord of the Rings, fantastisch om te doen.” Ze heeft haar laptop meegenomen en niet zomaar een. Het is haar digital audio workstation, waarop ze muziekproducties creëert. De kleurtjes in het scherm zijn muzieksporen, vertelt ze. “Elke kleur is een instrument of een vocal. In dit scherm staat rood voor drums, blauw voor bas, groen voor gitaren, bruin voor violen en oranje voor vocals. Ik neem alle sporen apart op, zodat ik ze kan bewerken. En daarna ga ik mixen.” 

Marloes hoopt dat ‘Dancing in your light’ een nieuwe toekomst zal inluiden. “Het nummer gaat over mensen die je energie geven, die het beste uit jezelf halen. Die mensen zijn belangrijk voor me.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 373

https://www.youtube.com/watch?v=d6IfQ6Hc5tg

Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.