Eerste bewoners krijgen sleutel van nieuwbouwwoningen in ‘Rooie Dorp’

Nieuws
Geert, Hellen en Ron in hun vernieuwde straat.
Geert, Hellen en Ron in hun vernieuwde straat. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN AAN DEN RIJN- De gedateerde oude huurwoningen in het Rooie Dorp, ingeklemd tussen de Prins Bernhardlaan en de Emmalaan, maken plaats voor 172 nieuwe eengezinswoningen. Deze worden in drie fases gesloopt en herbouwd. De oude huurders krijgen voorrang om in hun wijk terug te keren naar de nieuwbouw. Woensdag 26 januari worden door woningcorporatie Woonforte de eerste 19 nieuwe woningen van fase 1 opgeleverd. Geert en Hellen Hoogeveen behoren, evenals hun buurman Ron Pool tot de gelukkigen.

Rob Langerak

Eind 2020 zijn hun oude huizen in de Brittenruststraat gesloopt en eerder al zijn zij tijdelijk ondergebracht in tijdelijke woningen in dezelfde straat. “In die beginperiode heb ik nachten wakker gelegen en veel gehuild”, vertelt Hellen. “Dat kwam vooral door de vraag of wij wel of niet in de wijk wilden blijven.” Volgens Ron had dit ook te maken met het vervallen van de urgentie als je niet snel kon beslissen. “Aanvankelijk hadden wij als deelnemers van de klankbordgroep veel inspraak over de indelingen van de nieuwbouw, maar door corona waren er geen bijeenkomsten meer en verliep de communicatie met Woonforte moeizamer, omdat dit nu per mail ging. De keuze voor een vrije indeling ging daardoor in één veeg van tafel.”

Door de coronamaatregelen kregen zij ook slechts eenmaal een rondleiding door hun nieuwe huizen, waardoor er geen gelegenheid is geweest om alles op te meten voor bijvoorbeeld de maten voor gordijnen, het plaatsen van meubilair en andere zaken. “Lastig, want we hebben voor onze tijdelijke woningen, die in fase 2 worden gesloopt, maar een maand opzegtermijn en je zit toch met levertijden”, vertellen ze.

Plezier

Geert en Hellen hebben met veel plezier in hun tijdelijke onderkomen gewoond. “We konden hier de sloop en herbouw op de voet volgen en hadden veel en goed contact met de werklui van bouwbedrijf Heijmans. We hebben van de sloop en het parkeren geen overlast gehad en alleen geluidsoverlast gehad van het koppensnellen van de heipalen.” Ondanks de korte verblijfsperiode verbouwde Geert de vervangende woning tot een waar paleisje, inclusief een duivenhok in de tuin. “Dat is nu een wel een probleem, want ik moet – naast de inrichting van het nieuwe huis – in een maand tijd ook een schutting zetten en een nieuw duivenhok maken.”

Ze zijn het er alle drie over eens dat ze in prachthuizen terecht komen. “De huur is wel wat hoger, maar dat wordt gecompenseerd door lagere energiekosten. Hoogeveen: “Door zonnepanelen op de daken, goede isolatie en het gebruik van aardwarmte zijn het zogenoemde nul-op-de-meter-woningen. Dat betekent dat een gezin van twee volwassenen en een kind tot twaalf jaar geen energiekosten zou moeten bijbetalen.” Pool vult aan, dat er ook een mooie verhuisvergoeding is, maar denkt niet dat dit voldoende is om alle kosten te dekken, omdat er toch veel nieuwe spullen moeten worden aangeschaft. De bewoners zijn zij blij, dat ze in de nieuwbouw weer tussen echte Rooie Dorpers terechtkomen, waardoor het een echte volksbuurt blijft.

Eind 2020 begon de sloop.