Het eerste mozaïekplateau is gelegd en onthuld. In het bijzijn van gemeentemedewerkers wordt het resultaat bekeken: vlnr Jeannette Nieuwesteeg, Gert-Jan Schotanus, Hellen Snoek, Hester van Beek en Cora Lindeboom.
Het eerste mozaïekplateau is gelegd en onthuld. In het bijzijn van gemeentemedewerkers wordt het resultaat bekeken: vlnr Jeannette Nieuwesteeg, Gert-Jan Schotanus, Hellen Snoek, Hester van Beek en Cora Lindeboom. (Foto: Morvenna Goudkade)

Plaatsing mozaïektegels: ‘Blijvende herinnering’

Nieuws

BOSKOOP - Met de opening van het jubileumjaar op komst, is er afgelopen vrijdag een feestelijk moment in Boskoop geweest. Op het Raadhuisplein is de eerste Boskoop 800 mozaïektegel onthuld. Daarna zijn nog eens zeven tegels geplaatst, op allerlei plekken in het dorp. De tegelplateaus zijn een initiatief van Stichting Boskoop Creatief en gemaakt door vrijwilligers.

Morvenna Goudkade

Het is heerlijk weer, vrijdagmiddag bij de onthulling. Voor het officiële moment zijn alle vrijwilligers uitgenodigd die hebben meegewerkt aan het tegelproject. Zo’n 25 mensen die gehoor gaven aan een oproep: wie draagt zijn steentje bij aan Boskoop 800? Charissa Stolk (39) en Annelies Leeflang (53) behoren ook tot die groep en zijn erbij op het Raadhuisplein. “Een heel leuk initiatief”, vindt Charissa Stolk. “Het is toch een stuk geschiedenis; deze stoeptegels zijn een blijvende herinnering. Ik vind het leuk dat ik daar een aandeel in heb gehad.” Leeflang denkt dat het mozaïekproject ook heeft bijgedragen aan verbinding. “Iedere Boskoper kon meedoen, gezellig met elkaar mozaïeken. Letterlijk je steentje bijdragen.”

Hellen Snoek, voorzitter van Stichting Boskoop Creatief, heet iedereen welkom op het Raadhuisplein. De plaats van het tegelplateau, voor de bibliotheekentree, is voorbereid door bestratingsmedewerkers van de gemeente. Die zijn zelf ook aanwezig. Het mozaïekplateau, bestaande uit vier tegels, wordt vervolgens gelegd door wethouder Gert-Jan Schotanus, bibliotheekdirecteur Hester van Beek, mozaïekvrijwilligster Cora Lindeboom en mozaïekdocente Jeannette Nieuwesteeg. Voorzitter Hellen Snoek geeft alles nog een flinke tik met de hamer.

Mozaïekproject draagt bij aan verbinding

Het gelegde plateau wordt bewonderd door het gezelschap. Het ontwerp is van Jeannette Nieuwesteeg, die zich liet inspireren door allerlei Boskoopse elementen. Behalve het logo van Boskoop 800 koos zij voor het groen van de sierteelt, voor vruchtbare aarde en blauwe lucht. “En vrolijke kleuren, vanwege het feest.”

Voorzitter Snoek vertelt dat er in totaal acht stoeptegelplateaus komen. “De andere sets komen in het Rosarium, bij het Kleine Kerkje, op het Reijerskoop bij het Boomkwekerijmuseum, aan weerszijden van de hefbrug, op de Koninginneweg en bij Janssen’s IJssalon.” De gemeentemedewerkers plaatsen die tegels maandag. Hester van Beek, van Bibliotheek Rijn en Venen, zegt ‘vereerd’ te zijn met de stoeptegel voor de poort van de bieb. “Als bibliotheek doen wij graag mee met de viering van Boskoop 800 jaar. Ook wij leveren onze bijdrage aan het feestjaar.” Na een fotomoment op het plein, gaat iedereen naar binnen in het gerestaureerde RaadHuis, want daar is koffie en thee met ‘iets lekkers’. Wel wordt gevraagd anderhalve meter afstand te houden en een mondkapje te dragen tijdens het rondlopen. 

Wethouder Schotanus reageert op de val van de Alphense coalitie, de avond ervoor. GroenLinks stapte toen uit de coalitie en wethouder Erik van Zuylen (duurzaamheid/cultuur) bood zijn ontslag aan. “Crisisberaad? Ja, dat hebben we meteen donderdagavond al gehouden, en vrijdagochtend zijn we verdergegaan”, zegt Schotanus. Hester van Beek verwacht geen problemen voor de cultuursector, nu de wethouder van cultuur is opgestapt. “Gelukkig is alles momenteel goed geregeld.”

Het gesprek gaat verder over de recente versoepelingen van de coronamaatregelen. Daar is iedereen blij mee. “De plannen voor deze onthulling hebben we diverse keren moeten aanpassen”, zegt Hellen Snoek. “Dat we het nu toch met elkaar kunnen vieren, met een kopje koffie en taart, dat hebben we pas na de persconferentie kunnen besluiten.”

In Boskoop zijn in totaal acht speciale stoeptegelplateaus gelegd, ter ere van Boskoop 800.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Metamorfose Reghthuysplein Nieuws 27 sep, 12:24
Afbeelding
Nieuwe vaccinatieronde Covid-19 loopt soepel op locatie Nieuwe Sloot Nieuws 27 sep, 09:00
Afbeelding
Start bouw van Nieuw Rein fase 2 Nieuws 26 sep, 16:51
Afbeelding
Oud-Boskoop staat er gekleurd op Nieuws 26 sep, 14:10
Afbeelding
Saman Amini’s Integratieplan in Castellum Cultuur 26 sep, 12:30
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 26 sep, 12:26
Afbeelding
Peter uit Aarlanderveen wint 147.000 euro Nieuws 26 sep, 11:52
Afbeelding
Diaconale middag als voorproefje van de Internationale dag van de Armoede Nieuws 26 sep, 11:17
Afbeelding
Vrijwilliger bij Repair Café: ‘Het is een uitdaging om dingen te repareren’ Nieuws 26 sep, 10:46
Afbeelding
Boskoopse Braderie ondanks wisselvallig weer drukbezocht Nieuws 26 sep, 10:26
Afbeelding
‘Wethouder Schotanus opent calorieëntrap bij Aquarijn’ Nieuws 23 sep, 16:12
Afbeelding
Diverse activiteiten in Wijkcentrum Swaenswijk Cultuur 23 sep, 16:01
Afbeelding
Zelfbewoningsplicht in Alphen is ingevoerd Nieuws 23 sep, 15:21
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief