Zorgen en boosheid om smalle doorgang bij nieuwbouw Brittenruststraat

Nieuws
Karin van den Berg kan er nu met haar scooter amper uit.
Karin van den Berg kan er nu met haar scooter amper uit. ((Foto: Rob Langerak)

ALPHEN- “Wat is het hier mooi geworden”, reageren mensen die langs de nieuwbouw in de Brittenruststraat lopen. De huizen in het Rooie Dorp ogen mooi en in opdracht van de gemeente is ook het riool vervangen en de straat opnieuw ingericht. Over dat laatste zijn de bewoners die vorige week de sleutel kregen allerminst te spreken. De (loop)ruimte tussen de parkeervakken en hun voorgevel bedraagt slechts 81 centimeter.

Rob Langerak

“Niet normaal zo’n smal paadje”, zegt Hellen Hoogeveen. “Je zult hier maar met een scootmobiel op bezoek komen, dan heb je een veel grotere draaicirkel nodig om naar binnen te komen”, vult haar man Geert aan. Zij vrezen dat dit bij calamiteiten ook een probleem is voor de hulpdiensten, want als er auto’s staan kan iemand toch niet op een brancard het huis uit. Een bewoonster die graag anoniem wil blijven, vindt het eveneens lastig om haar huis in te komen. Zij heeft een perkje voor de deur gekregen, maar daartegen staat op dat moment een auto geparkeerd. Om met haar spullen toch de voordeur te kunnen bereiken, heeft zij kartonnen dozen platgemaakt en over de aarde gelegd.

Bij de oudere koophuizen aan de overkant is het volgens bewoonster Joyce Verkerk geen probleem. “Onze doorgang is gelukkig breed genoeg, maar ik snap de ontevredenheid bij de overburen.” Karin van den Berg woont aan dezelfde kant op de hoek bij de Goeman Borgesiusstraat. “Precies voor mijn tuinpad ligt een parkeerplaats waardoor ik er met mijn scooter moeilijk uit kan als er een auto staat. Ik woon hier al 19 jaar naar mijn zin, maar dit is wel een probleem. Ik had gehoopt dat er een parkeerplaats aan de overkant kwam, maar juist daar is een perk aangelegd.”

Ik woon hier al 19 jaar naar mijn zin, maar dit is wel een probleem

Na een klacht hierover is er net die ochtend iemand van de gemeente geweest. “Die heeft beloofd te bekijken of het parkeervak kan worden opgeschoven of anders mijn tuinpad te laten verleggen. Heel netjes zo’n snelle reactie, daar ben ik wel blij mee.”

Moeilijke kwestie

Namens de gemeente laat projectleider Paul Prast weten, dat ook de signalen van de andere bewoners bekend zijn. “Het is een moeilijke kwestie, want bij de inrichting van de straat moesten wij rekening houden met de eisen voor de brede brandweer- en vuilniswagens. Met de klankbordgroep is destijds gesproken over de inrichting van de straat inclusief verlichting, beplanting en parkeren. De bewoners wilden geen drempels of slingers in de weg en zijn er toen – soms mopperend – mee akkoord gegaan.” 

Het blijkt volgens Prast in de praktijk inderdaad smal en hij belooft de bewoners te kijken naar oplossingen. “Wij hopen eind deze week een nieuw ontwerp te kunnen presenteren en in het volgende overleg aan de bewoners voor te leggen.” De bewoners zijn blij dat zij serieus genomen worden. “Ik hoop wel dat de straat dan maar kort op de schop gaat, want we hebben al twee jaar in de rommel gezeten”, hoopt Joyce Verkerk.

Smalle doorgang met dozen naar doorgang op perk.