Storm Corrie houdt huis: vooral boom-en blikschade in Groene Hart

Nieuws
De storm zorgde ook voor kleine ongemakken.
De storm zorgde ook voor kleine ongemakken. (Foto: Writing4U.nl)

REGIO – Het ging maandag flink tekeer in het Groene Hart. Storm Corrie liet zich van haar slechtste kant zien. De harde windstoten zorgden in heel het land voor tientallen miljoenen euro’s aan schade. Ook deze regio kwam niet ongeschonden de strijd uit.

Joep Derksen

De brandweer rukte tientallen keren uit in de gemeenten in deze regio. Het verkeer had weinig hinder van de storm en dat komt mogelijk, omdat veel mensen besloten een dagje thuis te werken. Voor degenen die wél de weg opgingen, was het continue een kwestie van blijven opletten, dat je niet van de weg afraakt door een onverwachte rukwind tot wel 120 kilometer per uur. 

En dat was precies wat een vrachtwagenchauffeur overkwam op de N207 bij Woubrugge. Aan het eind van de maandagochtend blies Corrie een deel van de truck van de wielen, waardoor het aanhangdeel van de vrachtwagen schaarde. 

Bij dit voorval vielen geen persoonlijke ongelukken

De hulpdiensten werden opgeroepen en de weg werd enige tijd afgesloten voor het verkeer dat wilde rijden van Woubrugge naar Leimuiden. Uiteindelijk is de vrachtwagen door een bergingsbedrijf weer op haar bandjes terecht gekomen. Bij dit voorval vielen geen persoonlijke ongelukken, al zat de schrik er bij de chauffeur wel even goed in. 

Tips

De Veiligheidsregio Hollands Midden geeft tips aan chauffeurs, hoe zich moeten voorbereiden op een storm als Corrie. “Houd de weersvoorspellingen in de gaten en ga alleen naar buiten als je moet. Vermijd met de auto zoveel mogelijk dammen en bruggen. De wind heeft hier vrij spel en windstoten raken je extra hard. Luister naar de verkeersinformatie en volg de adviezen op, als je met de auto onderweg bent. Blijf uit de buurt van open water; een grote golf kan je zo meesleuren met alle gevolgen van dien.”

Zijn dak en geveldeel werd beschadigd

Alphen aan den Rijn

Veel van de schademeldingen in de gemeente Alphen betroffen bomen. Zo rukte de brandweer voor boomschade uit naar onder meer de Burgemeester Smitweg in Hazerswoude-Dorp en de Jan van Henegouwenstraat in Alphen aan den Rijn. Daar zijn diverse zonnepanelen van het dak van een woning gewaaid. De eigenaar van een woning aan de Klaverhof in Alphen aan den Rijn is zwaar getroffen door de wind. Zijn dak en geveldeel werd beschadigd door de harde rukwinden. In de Toussaintstraat is rond 09.00 uur een boom op een bestelauto terechtgekomen. Hierdoor is de bestelauto zwaar beschadigd geraakt. Ook in Benthuizen waren er meerdere schadegevallen. Zoals stormschade aan een dak van een woning in de Rotterdambaan. Een boom in de Dorpsstraat voelde ook de kracht van storm Corrie. 

Nieuwkoop

De gemeente Nieuwkoop sloot de milieustraat uit voorzorg. De brandweer rukte meerdere keren uit voor stormschade aan een boom. Onder meer in Blokland (Nieuwveen) en de Dennenlaan in Nieuwkoop. In Ter Aar is een dier uit de problemen geholpen aan de Paradijsweg.

Kaag en Braassem

Bomen aan de Hofdijklaan in Oud Ade en Vriezekoop in Leimuiden zorgden bij de brandweer van Kaag en Braassem voor veel werk, door de stormschade. Verder zorgde Corrie voor stormschade aan het dak van een pand aan de Plantage in Oude Wetering en een ander gebouw aan de Noorderhemweg in Roelofarendsveen. 

Om 13:00 uur werd code oranje ingetrokken en luwde de storm uiteindelijk. De komende tijd is op veel plekken echter nog de schade te zien.