De stadswandelingen beginnen: “Veel Alphenaren weten weinig van de geschiedenis”

Nieuws
De eerste komende wandeling staat gepland voor 11 februari.
De eerste komende wandeling staat gepland voor 11 februari. (Foto: Stadswandelingen Gilde Alphen aan den Rijn)

ALPHEN AAN DEN RIJN- Alphenaren en niet-Alphenaren zijn vanaf 11 februari dit hele jaar welkom om gratis deel te nemen aan de stadswandelingen van het Gilde Alphen aan den Rijn. De organisatie heeft een brede selectie aan verschillende wandelingen die door gidsen worden begeleid. Zo komt u meer te weten komen over het ontstaan van de gemeente en de komst van de Romeinen. Of over Oudshoorn en hoe men daar werkte en woonde.

Kay van den Ende

Ton Dalman (75) is al acht jaar coördinator en gids bij de stadswandelingen in Alphen aan den Rijn. Hij is geen geboren Alphenaar, maar hij woont wel al 45 jaar in de gemeente. Na zijn pensionering heeft hij vijf jaar in Engeland, Schotland, Wales en Ierland gewerkt als reisleider, waar zijn interesse in geschiedenis is begonnen. Daarna is hij door al contact te hebben met het Gilde bij de stadswandelingen terecht gekomen.

De organisatie begon 26 jaar geleden met de wandelingen die in vele andere steden zoals Rotterdam ook plaatshebben. Ton legt uit dat het geen moeilijke beslissing was om de wandelingen gratis te maken. ”Het idee was er al langer, maar vorig jaar hebben we de knoop doorgehakt. Bij Gilde staat het overbrengen van kennis centraal en dat is ook hoe de organisatie is ontstaan. Mensen die graag hun hobby’s of kennis willen delen met geïnteresseerden. Als je kijkt naar de principes van de organisatie is het helemaal niet zo gek om de wandelingen gratis te maken.” Hij vertelt ook dat iedereen die meewerkt dat 100 procent vrijwillig doet. “Daarom was het ook geen groot probleem om het gratis te maken, want we hebben het geld niet nodig.”

We willen ook graag vernieuwend zijn

Verrassing

Volgens Ton is er weinig verschil wat betreft kennis met iemand die uit de gemeente komt en een bezoeker. “Veel Alphenaren weten weinig van de geschiedenis van hun eigen gemeente. Iedereen begint dan gelijk over de Romeinen, maar over het ontstaan weten ze vaak niet veel.” Dat Alphen aan den Rijn in 1918 is ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn of dat de gemeente geen origineel stadscentrum heeft, weten de meesten niet. “De verhalen die we vertellen zijn echt een verrassing en de waardering is erg groot.”

Brugwachtertje

De organisatie is ook altijd op zoek naar manieren hoe zij kan uitbreiden en het aantrekkelijker kan maken voor geïnteresseerden. Sinds twee jaar heeft het een samenwerking met het Brugwachtertje in Alphen aan den Rijn. “Door de samenwerking hebben we nu ook boottochten die erg in de smaak vallen. Tijdens de tochten vertellen we alles wat we ook vertellen tijdens een wandeling. Een ander voorbeeld van een samenwerking is bijvoorbeeld een expositie in de bibliotheek in Alphen die binnenkort start over opgegraven botten. We beginnen dan bij de bieb waar iemand uitlegt geeft over de botten en zo gaan we verder door de gemeente naar plekken waar de botten zijn opgegraven. Zo kunnen wij toch meer vertellen dan alleen over de geschiedenis van de gemeente. We willen ook graag vernieuwend zijn.” 

Reserveren

De stadswandelingen zijn gratis maar reserveren is verplicht, er wordt tevens aan grotere groepen wel gevraagd om een kleine donatie. Reserveren kan via Ton: 06-21612338 en bij geen gehoor kunt bellen naar: 06-25106068. U kunt ook e-mailen naar: stadswandelingen@gildealphenaandenrijn.nl.

Meer informatie over de wandelingen kunt u vinden op de website: https://www.gildealphenaandenrijn.nl/index.php/stadswandelingen.