Zondagmiddag hield GroenLinks een wandelexcursie in de veelbesproken Gnephoek. Alphen wil hier zo snel mogelijk woningen gaan bouwen, al moet de provincie nog wel instemmen.
Zondagmiddag hield GroenLinks een wandelexcursie in de veelbesproken Gnephoek. Alphen wil hier zo snel mogelijk woningen gaan bouwen, al moet de provincie nog wel instemmen. (Foto: GroenLinks)

Bouwen in Gnephoek breekpunt Alphense politiek

1 feb, 10:55 Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN – Donderdagavond is GroenLinks uit de Alphense coalitie gestapt vanwege de Gnephoek. Coalitiepartners Nieuw Elan en CDA stemden toen voor bouwen in deze polder, net als het merendeel van de raad. Zondagmiddag hield GroenLinks een wandelexcursie, in dezelfde Gnephoek. “Bedoeling is om te laten zien: hier mag niet gebouwd worden”, zegt fractieleider René Driesen. Alphen dringt inmiddels aan bij de provincie om bouwen zo snel mogelijk toe te staan.

Morvenna Goudkade

“De Gnephoek is een uniek natuur- en rustgebied”, vindt Driesen. “Ik wandel hier heel graag. Maar heel veel mensen die iets vinden van de Gnephoek, zijn er nog nooit geweest. Dus had ik die openbare excursie op touw gezet. Wij krijgen veel steunbetuigingen dat dit niet verloren mag gaan.”

CDA’er Jeroen van Gool bestrijdt dat er bijzondere natuur verloren gaat met de Gnephoek. “Het zijn oude landbouwgebieden, de natuurwaarde is niet heel hoog. Niet te vergelijken met het Zaans Rietveld bijvoorbeeld, dat is onderzocht. Wij denken dat je er kunt bouwen binnen een balans van woningen, groen en water. En daar zijn heel veel mensen mee geholpen.” 

In Alphen is een woningcrisis

Dat denkt ook fractievoorzitter André de Jeu van Nieuw Elan: “In Alphen is een woningcrisis. Er is een tekort van zo’n 6000 tot 10.000 woningen. Het is een groot maatschappelijk probleem.”

GroenLinks zegt de woningnood niet te ontkennen, maar is van mening dat er fundamentele afspraken zijn geschonden tijdens de raadsvergadering van donderdag. De overgrote meerderheid steunde toen twee amendementen - wijzigingsvoorstellen - van de VVD, over de Gnephoek.

Gnephoek is uniek gebied

Daarmee sprak de raad zich uit voor bouwen in de hele Gnephoek. Ook CDA en Nieuw Elan stemden voor, GroenLinks stemde tegen. Vervolgens verweet GroenLinks de coalitiepartners zich niet aan het coalitieakkoord te houden. Er was immers afgesproken het gebied met rust te laten, op een enkele bouwstrook na. 

Afspraken

De Jeu en Van Gool zien het anders: “Deze coalitieperiode houdt over enkele weken op, dan zijn er nieuwe verkiezingen. Er is nu nog geen sprake van bouwen, alleen van een wens tot bouwen. Er is de afgelopen vier jaar geen enkele woning in de Gnephoek gerealiseerd. We hebben dus geen afspraken geschonden.” Driesen noemt dit ‘een onzinverhaal’. “Je spreekt af om niet te bouwen, nu niet, nooit niet.” Dat vinden zijn opponenten weer flauwekul. “De woningnood is alleen maar toegenomen, natuurlijk moet je naar de toekomst kijken.” Van Gool noemt het ‘ongeloofwaardig’ als het CDA tegen de voorstellen had gestemd. “Bij ons staat bouwen in de Gnephoek in het verkiezingsprogramma, net als bij Nieuw Elan.” 

Opstappen

Voor De Jeu had GroenLinks niet uit de coalitie hoeven stappen. “De partij had gewoon tegen kunnen stemmen en wij voor. Dat is vaker gebeurd, zoals met het anderhalf uur gratis parkeren.” Driesen vindt dat je dat niet kunt vergelijken. “Over het parkeren hadden we geen coalitieakkoord gesloten, over de Gnephoek wel, dat is een heikel punt.” Volgens Driesen was de val van coalitie voorkomen, door de amendementen over de verkiezing heen te tillen. “Maar nu konden we niet anders. Als we waren blijven zitten, hadden we dat niet kunnen uitleggen aan onze achterban. Wij denken dat er nog wél andere plekken zijn voor woningbouw.” Inmiddels heeft Alphen opnieuw bij de provincie Zuid-Holland aangedrongen om te mogen bouwen in de Gnephoek. De provincie wil tot nu toe alleen binnenstedelijk bouwen toestaan en geen uitbreiding aan de buitenranden.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bankhelpdeskfraude professionaliseert: ‘Dit kan iedereen gebeuren’ Nieuws 20 mei, 15:56
Afbeelding
Wachten op de Alphense brug is binnenkort nooit meer hetzelfde Algemeen 20 mei, 15:24
Afbeelding
Floravita opent officieel de deuren Nieuws 20 mei, 15:00
Afbeelding
Zero Waste Tour komt naar Alphen Nieuws 20 mei, 14:20
Afbeelding
CDA blij met benoeming Breeuwsma als wethouder Politiek 20 mei, 13:17
Afbeelding
Partijen in het Groene Hart slaan de handen ineen voor intensievere samenwerking Politiek 20 mei, 12:06
Afbeelding
Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar Bedrijf in Beeld 20 mei, 11:34
Afbeelding
Nieuw theaterseizoen van Castellum bekend Cultuur 20 mei, 11:21
Afbeelding
Concert Gregorian Grace in de Adventskerk Cultuur 20 mei, 11:08
Afbeelding
Lezing Gouden Eeuw bij Swaenswijk Cultuur 20 mei, 10:17
Afbeelding
Theaterconcert voor de hele familie Cultuur 20 mei, 09:53
Afbeelding
De Vikingen veroveren rond Hemelvaart Museumpark Archeon Cultuur 20 mei, 09:36
Afbeelding
Ridderhofdrama roept nog steeds emoties op Column 18 mei, 16:36
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief