Wijkcentrum Swaenswijk opent zijn deuren

Nieuws
Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld uit Boskoop is te gast in het wijkcentrum.
Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld uit Boskoop is te gast in het wijkcentrum. (Foto: Wijkcentrum Swaenswijk)

ALPHEN AAN DEN RIJN- Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen aan den Rijn opent weer zijn deuren en alle vaste wekelijkse activiteiten zijn begonnen. Nieuw op woensdagmorgen, aanvang 10.00 uur, is de zitgroep senioren in beweging voor mensen met een lichte lichamelijke beperking geleid door een ervaren docent van Alphen Vitaal.

Komende week zijn er diverse bijeenkomsten bij het centrum. Maandag om 14.00 uur verzorgt Lika Smirnova een lezing in Swaenswijk: hoe ontstond de rijke geschiedenis van feesttradities? Smirnova is in de toendra bij Moermansk in een marinestad geboren, hoog boven de poolcirkel. Sinds 1983 woont ze in Nederland. Ze heeft door haar achtergrond, bij allerlei instanties gewerkt. Ze verzorgt ook al 30 jaar rondleidingen in musea. “In deze lezing ontdekt u net zoveel overeenkomsten als verschillen tussen de viering van onder andere kerst en Pasen en andere bekende feesten in West-Europa en Rusland. In de heidense tijden begon bijvoorbeeld het nieuwe jaar in maart. Naast de grote viering in de kerk wordt het in Oost-Europa en Rusland nog altijd als een kleurrijk volksfeest, uitbundig gevierd. Het kerstfeest is na de Oktoberrevolutie van 1917 door de bolsjewieken veranderd in het Nieuwjaarsfeest met onder andere mooi versierde Nieuwjaarsboom en veel cadeaus. Smirnova weet haar toehoorders te enthousiasmeren en te betrekken bij haar intrigerende verhalen”, meent het centrum. Entree is 5 euro inclusief 2 keer koffie of thee.

Planten toepassen

Op dinsdag om 14.00 uur is Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld uit Boskoop te gast in het wijkcentrum. Tuinieren op de m2 is de titel van de lezing. Zijn lezing gaat over al die planten die u prima kunt toepassen ook als u geen park tot uw beschikking heeft, maar een kleine tuin of balkon. “En natuurlijk zullen we deze planten tijdens de lezing soms ook zien voorbijkomen in wat grotere tuinen, maar in een tuin met wat meer ruimte fotografeert het nu eenmaal wat gemakkelijker”, stelt het centrum.
Van Gelderen is de auteur van diverse boeken over planten en tuinontwerpen. Ook is hij kweker en tuinontwerper. Vanwege deze ervaring is hij de persoon om te bestoken met plantenvragen. De toegang is vrij en iedere bezoeker ontvangt een kopje koffie of thee gratis.

Op woensdag om 14.00 uur gaat ook de bingo van start. Entree is 6 euro inclusief 2 keer gratis koffie of thee.

Op de website van Wijkcentrum Swaenswijk staan alle activiteiten: www.wijkcentrumswaenswijk.nl.