Tentoonstelling Napoleon Bonaparte te bezoeken in heropend museumpark Archeon

Nieuws
Zwaardvechtles kan weer in Museumpark Archeon. Zaterdag opende het park de deuren.
Zwaardvechtles kan weer in Museumpark Archeon. Zaterdag opende het park de deuren. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN AAN DEN RIJN- Museumpark Archeon was nog maar net in winterse sferen omgetoverd toen de laatste lockdown van kracht ging. Dit betekende onder meer dat de schaatsbaan na slechts drie dagen alweer kon worden afgebroken. “Balen en ook een financiële tegenvaller”, zegt directrice Monique Veldman-Gaastra, die nu weer kan lachen, want sinds zaterdag 5 februari is het park gelukkig weer geopend.

Rob Langerak

Veldman vertelt dat het park zeven weken gesloten is geweest en in 2021 ook zes maanden. “Maar, we hebben in de tussentijd niet stilgezeten hoor! In de prehistorie zijn daken vervangen. Andere oude gebouwen hebben een nieuwe leemlaag gekregen en ook zijn er vloeren aangepakt.” Aan de heropening zijn nog wel wat coronamaatregelen gekoppeld. Zo moet je voor een bezoek aan Archeon een tijdslot te reserveren. Verder zijn een coronatoegangsbewijs en een mondkapje (voor in de binnenruimtes) nodig. Dat blijkt geen al te grote beperking te zijn, want volgens Veldman was het op de openingsdag gewoon ‘lekker druk’. “Voorafgaand aan de opening voor het grote publiek, zijn bovendien al enkele schoolklassen op bezoek geweest.”

Nu kan iedereen de geschiedenis weer beleven in de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Kinderen kunnen leren zwaardvechten of exerceren. Boogschieten kan weer in het stadje Gravendam en bij de Romeinen kunnen de vorderingen van de restauratie van de zogenoemde Zwammerdamschepen weer worden gevolgd.

Kinderfeestje

“Fantastisch” vindt bezoekster Linda Sinke uit De Bilt. “Wij zijn hier met een groepje jongens en meisjes voor een kinderfeestje. Mijn zoon heeft net gemarcheerd en kijk, daar lopen er een paar als slaaf. Volop genieten, want ze zijn hier erg gastvrij.” 

In Archeon is elke keer iets extra’s te doen of te zien. In het Archeologiehuis is de tentoonstelling ‘Oude botten, nieuwe verhalen’ over historisch skeletmateriaal te zien en tot 20 maart is de tentoonstelling ‘Napoleon, lang leve de Keizer’ in het Romeinse badhuis te bezichtigen. Je komt daar alles te weten over het leven en de betekenis van de bijzondere Napoleon Bonaparte. Met veel van zijn hervormingen hebben wij ook nu nog te maken. Door hem rijden we bijvoorbeeld nog steeds rechts en meten we de afstanden in kilometers. De tentoonstelling neemt je mee door zijn leven en werk en er zijn allerlei zaken te bewonderen uit zijn tijd, zowel originelen als replica’s zoals de paardentuigen die door de vereniging Historische Rijkunst in bruikleen zijn afgestaan. Deze vereniging zal de komende tijd ook regelmatig shows verzorgen.

Kleitablet

“Ach nee, lelijk” roept de Haagse Teun zondagmiddag in het badhuis. Samen met zijn zusje Cato maakt hij een kleine kleitablet, maar die komt niet helemaal ongeschonden uit de mal. “Ja, hij is nu al een perfectionist”, licht zijn vader toe. “Een bezoek aan Archeon stond al lang op ons lijstje en toen we hier aankwamen werd het net droog. Door het slechte weer vanmorgen is het lekker rustig en krijgen we overal uitgebreid uitleg. Uiteindelijk dus een goede keuze om vandaag te gaan.

Veldman laat weten dat het park ook komend weekend open is. “Aanstaande zondag 13 februari houden wij een Valentijnsbrunch en op 18 februari is in de herberg het theaterdiner ‘De Gebroken Pijl’. In de voorjaarsvakantie gaan de poorten weer dagelijks open” Zij hoopt op een mooi seizoen met veel terugkerende thema’s, zoals het Schotse weekend, de Vikingen, het Midzomerfeest en in het najaar een culinair weekend met topkok Pierre Wind. 

Ondertussen is museumpark Archeon ook regelmatig op televisie te zien. Op zondagavond in het jeugdprogramma ‘Welkom in de middeleeuwen’ en deze woensdagavond in aflevering Romeinen en Bataven in de serie ‘Het verhaal van Nederland’.