Kamerlid Boswijk op bezoek in Hazerswoude

Nieuws
Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) heeft vrijdag 4 februari twee Hazerswoudse ondernemers bezocht.
Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) heeft vrijdag 4 februari twee Hazerswoudse ondernemers bezocht. (Foto: CDA)

HAZERSWOUDE- Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) heeft vrijdag 4 februari twee Hazerswoudse ondernemers bezocht. Op uitnodiging van de lokale CDA-fractie werd gesproken over het unieke karakter van het landschap in het Groene Hart. 

Lijsttrekker Jeroen van Gool verwoordde het als volgt: “het buitengebied van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft een enorme aantrekkingskracht om te gaan wandelen, fietsen of op andere manieren van te genieten. Wat mensen vaak vergeten is dat de boeren en boomkwekers ervoor zorgen dat het hier zo mooi is om in te verblijven. De laatste tijd hoor je vooral in negatieve bewoordingen gesproken worden over deze sectoren. Dat is niet terecht.”

Agrariër Gerard van der Hulst valt hem bij door aan te geven dat er de laatste jaren heel veel is gevraagd van boeren om te voldoen aan de regelgeving. “En steeds als je daaraan voldoet, verandert de regelgeving weer. Dat biedt geen perspectief. Mensen lijken soms te zijn vergeten dat wij hier aan voedselproductie doen. Elke keer moeten wij weer binnen de veranderende lijntjes kleuren, dat doen wij, maar het is niet snel goed genoeg. Wij zouden zo graag wat meer wederkerigheid zien. Dat als wij nu doen wat er van ons wordt verlangd; wij daar dan ook nu de waardering voor krijgen. Wij investeren enorm in het groen houden van onze polders en het aantrekkelijk houden van het buitengebied.”

Boswijk deelt de opvatting van Van der Hulst en geeft aan zeer open te staan voor een faire behandeling van de agrarische sector. “Maar ook vooral een eerlijke mogelijkheid om voor boeren een boterham te verdienen. In de keten leiden prijsverhogingen zelden tot een hogere opbrengst voor boeren. Dat steekt en daarvoor moet meer aandacht komen.”

Een tweede bezoek legde hij af aan Dennis de Jong van Forever Green. Deze boomkwekerij aan de Gemeneweg in Hazerswoude kweekt konica’s, miniatuur-kerstboompjes die de hele wereld over gaan. Ondanks dat de boomkwekerij al een heel duurzame sector is, zijn er ook in deze sector nog genoeg uitdagingen. Van waterkwaliteit tot de trage toelating van betere en groenere gewasbeschermingsproducten. Er ligt hier ook een rol voor de overheid, net als in de melkveehouderij is er behoefte aan een duidelijke richting. Waar moeten de bedrijven naar toe werken? Daar ligt een rol voor de overheid. De oproep van de Jong was dan ook “ondanks dat onze sector niet zo groot is, heeft hij wel veel impact dus vergeet ons niet.”

Derk Boswijk was erg blij met deze inzichten. “De agrarische sector is zo breed en ingewikkeld dat het lastig is om van alle onderdelen een goed beeld te krijgen en te beoordelen wat ze nodig hebben van mij als Kamerlid”. Elke vrijdag gaat Boswijk op werkbezoek in het land. Hij gaat dan vooral in op de behoefte van lokale CDA-fracties.