In Boskoop op de duofiets stappen

Nieuws
Gasten en vrijwilligers kunnen vanaf nu ook in Boskoop duofietsen.
Gasten en vrijwilligers kunnen vanaf nu ook in Boskoop duofietsen. (Foto: Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn)

BOSKOOP- Het is sinds zaterdag 5 februari ook mogelijk om in Boskoop op een duofiets te stappen van Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn. Een team uit Boskoop heeft zich aangesloten bij de stichting aan om de activiteiten uit te breiden naar deze tweede grote kern in de gemeente. Er is momenteel een duofiets beschikbaar waar gasten en vrijwilligers gebruik van kunnen maken in Boskoop. 

De stichting Fietsmaatjes is sinds twee jaar actief in Alphen. Emmalie Guldemond, Ernest Keijers en Hans Lammers zijn de initiatiefnemers om de Fietsmaatjes naar Boskoop te halen. Lammers: “Toen ik hoorde van Fietsmaatjes in Alphen, heb ik me aangemeld als vrijwilliger. Ik fiets nu ruim 7 maanden met een gast uit Alphen. Maar ik dacht al snel: wat is het gaaf als we dit ook in Boskoop kunnen opzetten.” Zijn idee vond gehoor bij Guldemond en Keijers. Samen gingen zij in overleg met de stichting. Ook zochten ze sponsors in Boskoop om een eigen duofiets te kunnen aanschaffen. En met succes. “We zijn heel blij met een prachtige donatie van het Toos Loomans Fonds”, vertelt Keijzers. “Daardoor kunnen wij nu onze eerste eigen duofiets aanschaffen. Daar zit wel een levertijd op van een paar maanden, maar gelukkig kunnen we voorlopig een fiets uit Alphen lenen. Boskopers kunnen dus nu al kennis gaan maken met het fietsmaatjes concept.” Ook de Stichting Verboom Fonds en het Cornelia A. Mesmanfonds hebben donaties toegezegd. “We gaan nog even door met de fondsenwerving; wie weet zit er binnenkort nog wel een tweede fiets aan te komen”, meent Keijers.

Vrijwilligers

Fietsmaatjes koppelt mensen die door omstandigheden niet (meer) zelfstandig kunnen fietsen, aan een vrijwilliger. Samen maken de gast en vrijwilliger fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning, waarbij de vrijwilliger stuurt en trapt. De gast kan meetrappen als hij of zij dat wil en daartoe in staat is. De fiets is ook voorzien van een tussenscherm, zodat alle gasten en vrijwilligers veilig op pad kunnen.

Guldemond zorgt in Boskoop voor de promotie van Fietsmaatjes. “Qua organisatie vallen we onder de stichting in Alphen. Daardoor kunnen we gebruik maken van hun kennis en middelen. Zo hebben wij bijvoorbeeld geen eigen website, maar liften we mee op de site en het reserveringssysteem van Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn. Boskopers die belangstelling hebben om als vrijwilliger of gast te gaan duofietsen, kunnen zich aanmelden via de website. Als zij bij het aanmelden Boskoop als hun woonplaats invullen, komt de aanmelding bij ons als team Boskoop terecht. Wij zorgen dan dat we een Boskoopse gast koppelen aan een vrijwilliger die ook uit Boskoop komt.”

De website van de stichting: https://fietsmaatjesalphenaandenrijn.nl.