Alrijne en ActiVite starten met chemo aan huis

Nieuws
Oncologieverpleegkundige Bibi Muller geeft mevrouw Arendse voor het eerst thuis haar chemo-injectie. Kirsten Schoenmaker van Alrijne Ziekenhuis draagt de zorg met een gerust hart over.
Oncologieverpleegkundige Bibi Muller geeft mevrouw Arendse voor het eerst thuis haar chemo-injectie. Kirsten Schoenmaker van Alrijne Ziekenhuis draagt de zorg met een gerust hart over. (Foto: Kim Laterveer (Activite)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Als je de diagnose kanker krijgt, zet dat je wereld op zijn kop. Daarover kan ook mevrouw Corry Arendse-Hiep (80) uit Koudekerk meepraten. In maart 2020 krijgt zij de diagnose ziekte van Kahler, een vorm van beenmergkanker. Vanaf dan rijdt haar partner haar elke week naar het Alrijne Ziekenhuis in Leiden, voor een injectie met chemotherapie. “Dat pendelen hebben we negen maanden achtereen gedaan. Na een tussenstop van een halfjaar krijg ik nu weer wekelijks chemo. Gelukkig – en dat is nieuw – krijg ik die injecties nu thuis toegediend.”

Esmeralda Wybrands

Mevrouw Corry Arendse heeft nét voor de allereerste keer thuis haar chemo-injectie gekregen. Oncologieverpleegkundige Bibi Muller van thuiszorgorganisatie ActiVite heeft haar de prik gegeven. “Alles is prima gegaan”, vertelt mevrouw Arendse erover. “Het heeft ons een rit naar Leiden bespaard, zo fijn.”

Normaal gesproken krijgen patiënten met de ziekte van Kahler hun chemotherapie in het ziekenhuis. Vanaf begin deze maand kunnen deze patiënten van Alrijne Ziekenhuis hun chemo-injecties echter ook thuis krijgen. De ziekenhuisapotheek levert dan de spuiten. Een wijkverpleegkundige van ActiVite komt aan huis om de injectie toe te dienen. Het oncologisch team van Alrijne houdt de regie en bewaakt de behandeling van de patiënt.

Injectie in je ijskast

Mevrouw Arendse vertelt hoe zo’n thuisinjectie in z’n werk gaat: “Op maandag krijg ik de spuit thuisbezorgd van de apotheek in het ziekenhuis in Leiden. Die moet ik dan in de ijskast leggen, op een speciale plaats. De apotheek spreekt van tevoren af wanneer ze ongeveer komen, zodat ik niet de hele dag thuis hoef te wachten. Vanmorgen belde iemand van ActiVite dat de wijkverpleegkundige om 13.00u vanmiddag zou komen. Dan weet ik dat ik twee uur én een uur vòòr die afspraak een medicijn in moet nemen. Zo verklein ik de kans op bijwerkingen van de injectie.”

Liever geen ov

De bijwerkingen van de chemo-injecties zijn vervelend, legt mevrouw Arendse uit. “Zelf ben ik snel vermoeid door de chemo, anderen hebben last van haaruitval of bijvoorbeeld maagdarmklachten. En door de Kahler heb je ook vaak pijn.” Dit soort dingen maakt dat je als kankerpatiënt liever niet steeds met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis wilt voor je behandeling, vervolgt ze. “Zelf heb ik een lieve partner die me al die tijd heeft gereden en op me heeft gewacht. Maar er zijn genoeg mensen voor wie dat niet geldt. Die moeten het openbaar vervoer in, of zijn voor hun vervoer afhankelijk van buren, vrienden of een taxi. Voor hen is het fantastisch dat er nu deze mogelijkheid van thuisinjecties is!”

Mevrouw Arendse greep de kans met beide handen aan om haar chemo thuis te ontvangen. De mogelijkheid is echter nog niet voor iedere kankerpatiënt weggelegd. Vooralsnog vallen bij het Alrijne Ziekenhuis alleen de patiënten die injecties krijgen met de middelen bortezomib en/of daratumumab onder de regeling. Zij krijgen hun eerste serie injecties gewoon in het ziekenhuis en kunnen daarna in overleg met het oncologisch team van Alrijne besluiten of ze thuis willen worden geprikt.

Juiste zorg op juiste plek

Heleen van Ruiten, projectleider namens Alrijne zegt daarover: “We hopen dat we op den duur steeds meer oncologische zorg zoals injecties met chemotherapie naar de thuissituatie kunnen verplaatsen.”

Het ligt dan ook in de plannen van het ziekenhuis om in samenwerking met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en ActiVite steeds meer patiënten de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Mevrouw Arendse juicht dit toe. “Het is zo goed dat dit er is en ik heb vertrouwen op een goede voortzetting van de verzorging.”