Alphens Jeugdlintje voor jonge helden uit de gemeente Alphen a/d Rijn

Nieuws
Wellicht krijgt kinderburgemeester Safae Ahannay een Jeugdlintje.
Wellicht krijgt kinderburgemeester Safae Ahannay een Jeugdlintje. (Foto: archief gemeente Alphen aan den Rijn)

ALPHEN AAN DEN RIJN- Kinderen en jongeren die een bijzondere bijdrage leveren aan de maatschappij, kunnen daar vanaf dit jaar een beloning voor krijgen met een Jeugdlintje. Voor kinderen en jongeren bestond nog geen onderscheiding. Toch zijn er veel mooie voorbeelden van jonge inwoners die op een bijzondere manier hun steentje bijdragen. 

Daarom heeft de gemeenteraad besloten om een lintje in het leven te roepen voor kinderen en jongeren die een bijzondere daad hebben verricht. De gemeente Alphen aan den Rijn kent verschillende onderscheidingen waarmee zij haar waardering toont voor buitengewone prestaties van inwoners, organisaties en ondernemers. Zo zijn er de Vrijwilligersprijs, Duurzaamheidspenning, Sportpenning en de Erepenning.

Trots

“Met het Alphens jeugdlintje laten we onze jonge Alphense helden zien dat we trots op ze zijn”, legt  wethouder Gert-Jan Schotanus (onder meer onderwijs) uit.

Het jeugdlintje is er voor drie leeftijdsgroepen: 4 tot en met 12 jaar, 13 tot en met 17 jaar, en 18 tot en met 21 jaar. Zowel voor langdurige, vrijwillige hulp of inzet, als voor een eenmalige bijzondere prestatie, kunnen kinderen en jongeren in aanmerking komen voor een lintje. 

‘Zij zijn een inspiratie voor anderen’- Liesbeth Spies

De kinderraad heeft meegedacht over wat een jeugdlintje is, en wanneer iemand zo’n lintje verdient. Denk bijvoorbeeld aan een klasgenoot die opkomt voor kinderrechten in de gemeente, een buurmeisje dat een leuk buurtfeest heeft georganiseerd, of een teamgenoot die elke week vrijwillig voetbaltraining geeft in het park.

Tijdens de periode van voordracht kan iedereen een kind of jongere nomineren voor een jeugdlintje. Een jury, waar in ieder geval de kinderburgemeester in plaatsneemt, zal de winnaars in de drie categorieën aanwijzen. Het eerste Alphense jeugdlintje wordt nog in 2022 uitgereikt.

Burgemeester

Burgemeester Liesbeth Spies: “Veel kinderen en jongeren in onze gemeente doen bijzondere dingen waarmee ze onze gemeente een stukje mooier maken. Zij zijn een inspiratie voor anderen en verdienen het om in het zonnetje te worden gezet.”