‘Ik zit vaak van top tot teen onder de modder’

Nieuws
Roxanne Takken (15) uit Alphen heeft een passie voor veldrijden.
Roxanne Takken (15) uit Alphen heeft een passie voor veldrijden. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN – Je kunt haar zomaar tegenkomen op haar sportfiets, overal in de regio. In het Bentwoud tussen Boskoop en Benthuizen of in de polders van Alphen en Ter Aar. Roxanne Takken (15) heeft een passie voor veldrijden, won pas nog zilver op het NK, maar gaat ook in haar vrije tijd ‘lekker fietsen’.

Morvenna Goudkade

Roxanne woont in Alphen en ontdekte daar de wielersport. “Ik was 11 en zat op schaatsen, maar daar deden we ook fietstraining, op de racefiets. Ik merkte dat ik fietsen nog leuker vond dan schaatsen en toen ben ik geswitcht.”

Mijn moeder is minder blij, want die moet de was doen

Sindsdien is ze verknocht aan de tweewieler. Roxanne heeft een racefiets, een mountainbike en een crossfiets. Die laatste is haar favoriet, want die gebruikt ze voor veldrijden. “Dat vind ik het allerleukst. Het is een sport die je in de winter doet, van september tot februari is het seizoen en heb ik bijna elk weekend een wedstrijd”, vertelt de scholiere. “In de zomer stap ik over op de mountainbike.”

Wat er zo leuk is aan veldrijden? “Het is heel afwisselend, geeft veel uitdaging. Je rijdt een parcours, met veel modder en allerlei obstakels. Soms moet je een stuk hardlopen met je fiets omdat je niet meer door de modder heen komt. Soms moet je over een sloot springen. Het is heel spannend. Natuurlijk vind ik het ook leuk omdat ik er best goed in ben, haha.” Inderdaad is ze ‘best goed’, want Roxanne werd onlangs op het NK in Hoogeveen, tweede in haar leeftijdsgroep. Superleuk natuurlijk, want nu wil ze doorstomen naar de nationale selectie. “Dan kan ik Europese en wereldkampioenschappen gaan rijden en meedoen aan de World Cup.”

Vriendinnen klagen weleens: kan je alweer niet afspreken?

Ondertussen moet ze ook nog gewoon naar school: ze doet tweetalig vwo op het Scala College in Alphen. Is dat te combineren met trainingen en wedstrijden? “Nou, ik heb nu een aspirant LOOT-status, wat betekent dat school al wat rekening houdt met mijn sportafspraken. Als ik in de selectie zou komen en een topsportstatus krijg, wordt dat nog meer afgestemd.”

Vriendinnen klagen weleens, zegt ze. “Kan je alweer niet afspreken? Maar ja, ik heb best een vol programma. En ik ga vaak nog lekker een rondje fietsen, naast de trainingen.” 

Ze komt uit een heel sportieve familie, vertelt Roxanne. Ook vader Tim, moeder Editha en zusje Maxime houden van sportfietsen. “We gaan ook met zijn vieren fietsen, van een rondje Bentwoud tot de Utrechtse Heuvelrug. In het Bentwoud mag je niet van de paden af, dus daar rijden we gewoon over het fietspad, op andere plekken rijden we off-road.” Lekker door de modder ploeteren vindt Roxanne fantastisch. En dat je dan hartstikke vies wordt? “O, dat kan mij niet schelen. Ik zit vaak van top tot teen onder de modder, mijn sokken en schoenen zitten helemaal vol en mijn kleding ook. Mijn moeder is minder blij, want die moet de was doen, haha.”

Momenteel kijkt ze veel naar de Olympische Spelen. “Superleuk vind ik dat. Of ik zelf ook mee zou willen doen? Veldrijden is nu nog geen olympische sport, ze zijn er wel mee bezig. Het zou dan op de Winterspelen thuishoren: veldrijden in de sneeuw.”

Voorlopig wacht eerst de nationale selectie en school afmaken. En daarna? “Ik wil steeds verder komen met mijn sport. En ik wil ook gaan studeren, bewegingswetenschappen.”

 Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 376