Pauline (27) krijgt antwoord op regenboogvragen

Nieuws
Pauline Thoomes zet zich in voor de regenbooggemeenschap in Alphen. Zaterdag tekende ze met medestanders regenboogharten, zoals op de Alphense Aarkade.
Pauline Thoomes zet zich in voor de regenbooggemeenschap in Alphen. Zaterdag tekende ze met medestanders regenboogharten, zoals op de Alphense Aarkade. (Foto: Morvenna Goudkade)

REGIO - Ze stelde eind december vragen aan het Alphense college. Hoe staat het met het regenboogbeleid van de gemeente? Alphen is officieel ‘regenbooggemeente’ en Pauline Thoomes (27) is benieuwd hoe dat er uit gaat zien de komende tijd. Ze heeft inmiddels antwoord op haar vragen. Conclusie? “Best wel positief.”

Morvenna Goudkade

Op de Aarkade in Alphen, buiten bij de bibliotheek, heeft ze afgelopen zaterdag met medestanders een regenbooghart op de stoep getekend. “In alle kernen van Alphen zijn we langs geweest”, vertelt Thoomes. “Overal een regenbooghart als symbool van verbinding. Hoe mensen reageerden? Over het algemeen heel goed. Veel mensen namen de tijd om te kijken wat we aan het doen waren. Kinderen reageerden enthousiast, die wilden het liefst mee gaan krijten, haha.”

Regenbooghart als symbool van verbinding

De regenboogvragen heeft ze niet op persoonlijke titel gesteld; Thoomes is commissielid bij GroenLinks en de fractie heeft de vragen ingediend. Maar ze heeft ze wel vanuit persoonlijke motivatie opgesteld. “Ik zie mezelf ook als onderdeel van de regenboog-community. Als queer-persoon kan ik houden van mannen, vrouwen en transgenders. Ik merk zelf ook dat er nog veel onbekendheid is.” 

Positief over genderneutrale toiletten

De regenbooggemeenschap wordt ook aangeduid als LHBTIQ+. Dat wil zeggen: lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse, queer. Het plusje staat voor overige, zoals aseksueel, panseksueel of non-binair. Zo’n 10 procent van de Nederlandse bevolking wordt gerekend tot deze gemeenschap, wat voor Alphen neerkomt op ruim 11.000 inwoners. Thoomes heeft vragen gesteld over veiligheid, genderneutraliteit, voorlichting op scholen en aandacht in de zorg en bij sportclubs, vertelt de Alphense. “Ik vind het belangrijk dat mensen niet te maken krijgen met sociale uitsluiting, discriminatie of geweld. Mensen moeten zichzelf kunnen zijn. Ik ben tevreden over de uitgebreide beantwoording van de gemeente. Er is echt tijd voor genomen. Soms zijn de antwoorden nog wat algemeen en wordt verwezen naar onderzoek en plannen, maar soms is het ook al heel concreet.” Ze is blij verrast dat de gemeente positief staat tegenover genderneutrale toiletten. “Ik begrijp dat men actief aan het kijken waar in het gemeentehuis, openbare sportzalen en andere publieke gebouwen zo’n toilet kan worden gerealiseerd. Het is niet zo dat daarvoor de boel verbouwd moet worden. Door aanduiding en bewegwijzering kan een bestaand toilet die functie krijgen. Bij nieuwbouw kun je er meteen bij de bouwplannen rekening mee houden.”

Wat betreft het anders aanspreken van de inwoners: beste lezer, in plaats van beste meneer, mevrouw, reageert de gemeente dat ze altijd streeft om ‘inclusief’ te zijn en rekening te houden met alle diversiteit. Thoomes kan er wel mee leven. “Ik lees dat medewerkers trainingen krijgen over dit onderwerp, dat is positief.” Zorg en sport, daar heeft ze ook vragen over gesteld. In Alphen zijn nog geen zorg- en welzijnsinstellingen met een Roze Loper keurmerk, wat staat voor voldoende aandacht voor diversiteit. En ook ontbreken nog zogenaamde regenboogsportclubs. De aandacht voor het onderwerp op scholen is voor Thoomes persoonlijk van groot belang. Zelf werkt ze als docente op het Alphense Scala College en is ook mentor van leerlingen. “Ik vind het superbelangrijk dat op alle scholen goede voorlichting wordt gegeven. Dat het er veilig is en dat er geen leerlingen buiten de boot vallen.”

Afbeelding