Dick Flierman: ‘Het geeft veel voldoening om anderen met jouw kennis te kunnen helpen.’
Dick Flierman: ‘Het geeft veel voldoening om anderen met jouw kennis te kunnen helpen.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

Dick is vrijwilliger bij Het Gilde: ‘Kennis delen geeft voldoening’

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN - Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee?

Marieke Roggeveen

Dick Flierman is één van de vrijwilligers van Het Gilde Alphen aan den Rijn. ”Ik ben vrijwilliger bij computervaardigheid”, begint Dick te vertellen, “hier ben ik in 2011 mee begonnen. Ik ging met vroegpensioen en wilde iets doen voor de gemeenschap. Omdat ik veel raakvlakken heb met computers paste dit goed bij mij. In 2013 volgde ik de toenmalige coördinator op.”

Het Gilde

Het Gilde Alphen aan den Rijn is een organisatie van vrijwilligers, die op sociaal en maatschappelijk gebied hulp en ondersteuning bieden aan inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn. Meer dan 200 vrijwilligers zijn actief op diverse terreinen van de samenleving. Sommige activiteiten zijn bedoeld voor ouderen met een kleine beurs die geen hulp in de eigen omgeving (meer) hebben. Waar nuttig en nodig wordt er samengewerkt met andere organisaties.

Eén op één

“Samen met twaalf vrijwilligers verzorgen wij sessies voor cliënten om het gebruik van computers te verbeteren”, vervolgt Dick, “zij zijn dus al enigszins bekend met het apparaat waarbij zij hulp nodig hebben. Denk hierbij aan: laptops, desktops, tablets, IPads, smartphones en e-readers. De hulpvrager dient zelf aan te geven waar hij of zij handiger in wil worden, zoals bijvoorbeeld: mapjes maken, met foto’s werken, het updaten van programma’s, etiketten maken, of e-mailgebruik. 

‘Vaak leren we van elkaars ervaringen’ - Dick Flierman

Onze sessies zijn niet klassikaal maar één op één, op afspraak in Driehoorne of in buurthuis Swaenswijk. De kosten zijn € 2,50 per sessie. Als iemand slecht ter been is, kunnen wij ook bij de mensen thuis komen. Cliënten bellen naar het Gildekantoor, waarna wij ze terugbellen om een eerste afspraak in te plannen.”

Voldoening

“De reacties van de hulpvragers zijn over het algemeen zeer positief en dankbaar”, is de ervaring van Dick, “ze waarderen de een-op-een begeleiding en willen vaak graag weer vervolgafspraken maken. Het is heel leuk en stimulerend om te zien hoe met name oudere mensen steeds meer mogelijkheden van hun computer ontdekken. Ook ontdekken zij vaak nieuwe hobby’s, zoals het maken van fotoboeken en/of het gebruik van internet voor informatie.” Zelf bezocht Dick eens een ouder echtpaar van wie de vrouw ‘iets met de foto’s’ op haar desktop wilde doen. “Wij begonnen met het maken van mapjes en het verplaatsen van (oude) foto’s in deze mapjes. Deze mevrouw werd steeds enthousiaster en ging daarna zelf digitale fotoboeken maken. Dit is nu een grote hobby van haar. Het geeft veel voldoening om anderen met jouw kennis te kunnen helpen.”

Enthousiast

Dick is blij met ‘zijn’ groepje vrijwilligers bij computervaardigheid. “Ze zijn allemaal enthousiast en helpen graag. Meestal komen we één keer per kwartaal bij elkaar en spreken we de gang van zaken door: hoe zijn de sessies verlopen, waar zijn we eventueel tegenaan gelopen? Vaak leren we van elkaars ervaringen en het is ook gewoon een enthousiaste groep. Ik vind dit werk nog steeds leuk om te doen, dus ik blijf dit waarschijnlijk nog wel een paar jaartjes doen!”

De website van de organisatie is:

www.gildealphenaandenrijn.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Afbeelding
Van den Dool en Juffermans tonen hun werken Cultuur 5 aug, 10:44
Afbeelding
Werkzaamheden aanleg fietsbrug Aarkanaal gaan bijna beginnen Nieuws 5 aug, 09:54
Afbeelding
Alphen zoekt nieuwe klimaatburgemeester Nieuws 5 aug, 09:32
Afbeelding
Veni, vidi, vinci centraal in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht Nieuws 3 aug, 19:00
Afbeelding
Plant een zaadje bij de buren Nieuws 3 aug, 11:41
Afbeelding
Lizzy de Greef bereikt finale Belgian Open Sport 3 aug, 11:06
Afbeelding
Marokkaans eten centraal in de bieb Nieuws 3 aug, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief