De gemeente Alphen verduurzaamt steeds meer.
De gemeente Alphen verduurzaamt steeds meer. (Foto: archief)

Gemeente Alphen aan den Rijn ontvangt CO2-bewust certificaat

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN- De gemeente Alphen aan den Rijn heeft een CO2-bewust certificaat ontvangen voor het behalen van niveau drie op de CO2-Prestatieladder. Dat is een duurzaamheidsinstrument van Stichting Klimaatvriendelijke Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) dat bedrijven en overheden helpt bij het verminderen van CO2. 

Alphen aan den Rijn is de 19de gemeente in Nederland met dit certificaat. De gemeente werkt samen met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties aan een schone en gezonde leefomgeving met zo min mogelijk CO2-uitstoot. “We willen als gemeente zelf het goede voorbeeld geven. Daarom hebben we hebben goede stappen gezet, maar we zijn er nog lang niet. Dit duurzaamheidsinstrument helpt ons bij de verdere verduurzaming”, stelt Alphen.

De CO2-Prestatieladder heeft vijf niveaus. Hoe meer een bedrijf of organisatie zich inspant om CO2-uitstoot te verminderen, hoe hoger de positie op de ladder. De gemeente is begonnen op niveau drie, het instapniveau, waarbij het gaat om de bedrijfsvoering zoals zakelijke kilometers en gebouwen. Vanaf niveau vier en vijf wordt er ook werk gemaakt van de CO2-uitstoot in de keten en sector, zoals afval en ingekochte goederen en diensten.

In het duurzaamheidsprogramma beschrijft de gemeente dat zij in 2050 volledig energieneutraal, circulair en klimaatbestendig, met een diversiteit aan plant- en diersoorten wil zijn. De certificering laat zien waar de gemeente staat en welke stappen ze moet zetten om in 2050 de doelen te behalen. “We nemen al een lange tijd maatregelen om onze uitstoot te verminderen. Als gemeente kopen we duurzaam in en kijken waar we materialen kunnen hergebruiken. Ook duurzaam aanbesteden is een belangrijk speerpunt.”

Sinds 2019 heeft de gemeente haar eigen CO2-footprint geïnventariseerd. Er is gekeken naar de CO2-uitstoot van de organisatie en er is onderzoek gedaan naar het wagenpark, zakelijke vervoer en de openbare verlichting en het gemeentelijke vastgoed. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft als doel gesteld om in 2025 ten opzichte van 2019 de uitstoot te verminderen met 67%. De gemeentelijke organisatie heeft over 2019 in totaal 4.173 ton CO2 uitgestoten. Deze uitstoot staat gelijk aan16.338 retourvluchten van Amsterdam naar Parijs. In 2020 is er in totaal 3.721 ton CO2 uitgestoten. Hiermee is een absolute vermindering gerealiseerd van 11 procent.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Inwoners in gesprek over schetsen van nieuwe oeververbinding Boskoop Nieuws 23 nov, 16:23
Afbeelding
Gemeente Alphen stelt uitvoering van de economische agenda vast Politiek 23 nov, 12:18
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
‘Als vader en dochter zijn we er voor elkaar, altijd’ Nieuws 22 nov, 21:27
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
WK-beleving in de regio: ‘Moet nog op gang komen’ Sport 22 nov, 12:10
Afbeelding
Natalie is begeleider bij St. Inversa op boerderij De Koekoekshoeve Nieuws 22 nov, 11:43
Afbeelding
Kunstwerk van De Haas in Ashram College Politiek 22 nov, 09:27
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Theatervoorstelling Motherland in Parkvilla Cultuur 21 nov, 15:27
Afbeelding
Beau Snellink debuteert met brons op 5 kilometer tijdens World Cup Sport 21 nov, 14:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief