Toch nog carnaval: ‘Kijken of we het nog kunnen’

Nieuws
Bij carnavalsvereniging De Krooshappers in Boskoop konden de dansmariekes eindelijk weer optreden, zaterdag tijdens het Opkikkerfeest. Begeleidster Angelique Steens helpt met omkleden.
Bij carnavalsvereniging De Krooshappers in Boskoop konden de dansmariekes eindelijk weer optreden, zaterdag tijdens het Opkikkerfeest. Begeleidster Angelique Steens helpt met omkleden. (Foto: Morvenna Goudkade)

REGIO - Carnaval? Niemand had er meer op gerekend, maar nu gaat het toch nog door! Bij De Krooshappers in Boskoop, De Plasduikers in Langeraar en De Cascarvieten in Alphen is het alle hens aan dek. De verenigingen maken zich op voor een feestelijk carnavalsweekend. In Boskoop is zaterdag al afgetrapt met het Opkikkerfeest.

Morvenna Goudkade 

In het Boskoopse Floragebouw, de vaste feestlocatie van De Krooshappers, lijkt het bijna weer als vanouds. De Raad van Elf is present, de leden hebben boerenkiel of glitterpak uit de kast getrokken en de dansmariekes geven een show. Het Opkikkerfeest is een opwarmertje voor het grote carnavalsweekend dat voor de deur staat. “We kijken of we het nog kunnen”, laat bestuurslid Margot van Leeuwen voorafgaand weten. En wat er verder nog gaat komen? “Feest. We gaan eindelijk feesten, van vrijdag tot en met maandag.”

We houden een mini-boerenbal

Woordvoerder Iwan Vervoort meldt dat komende vrijdagavond, het Bal Masqué plaatsheeft en zaterdag het Wandelbal. “Dat is genoemd naar de wandeltocht door Boskoop die we zaterdagmiddag organiseren”, zegt Vervoort. Tussendoor wordt nog boerenkool gegeten en dan is het zondagmiddag tijd voor het Familiebal en ’s avonds voor het Clownsbal.

Burgemeester bij carnavalsontbijt

In Alphen zijn De Cascarvieten ook druk met de voorbereiding. Voorzitter Enrico Daamen en prins Cascar de 55ste, oftewel Frank Verschuur, hebben er zin in. Al is het wel ‘carnaval light’. “De grote feesten in Avifauna zijn afgeblazen”, zegt Daamen. “ Dat lukt echt niet meer om alsnog op touw te zetten. We hebben geen artiesten of wat dan ook. We houden carnaval nu voor de leden in ons eigen onderkomen. Een mini-boerenbal, iets voor jeugd en iets voor kids.”

Frank Verschuur vertelt dat er een speciale televisie-uitzending komt bij Studio Alphen. De uitzending is vrijdag 25 februari om 19:00 uur. “Studio Alphen heeft leuke opnames gemaakt bij Poppodium MAX: van de dansgardes, van hofkapel de Blaaskaken, van onze theatergroep Het Kuiken en meer. Mensen die niet live bij carnaval kunnen zijn, krijgen zo toch de sfeer mee.”

De Plasduikers

Een stukje verderop hebben De Plasduikers in Langeraar ook een heel programma voorbereid. Woordvoerder Louis Otto vertelt dat zaterdagavond feest wordt gevierd in Café Hiernaast in Ter Aar. “Dat noemen wij Kleintje Carnaval, mensen zijn welkom om leuk verkleed langs te komen.” Zondagochtend is er een carnavalsontbijt met de leden, in Langeraar naast de kerk. “Dat wordt heel gezellig, aansluitend drinken we koffie met jubileumtaart en schenken we een borreltje. De burgemeester is ook uitgenodigd.” Misschien heeft burgemeester Robbert-Jan van Duijn ook een rol bij een officieel momentje, ook op zondagochtend. Otto: “Wij vieren ons 55-jarige jubileum als Plasduikers en daarom krijgen wij bezoek van de FEN, de Federatie Europese Narren. Wij worden door hen onderscheiden: de vereniging zelf krijgt een onderscheiding en ook vijf mensen binnen de vereniging.”

Er is ook aandacht voor schoolkinderen en ouderen, vertelt Otto. Het prinsenpaar, Prins Double 5 en Prinses Smaragd, gaat deze week naar zorglocatie Aarhoeve waar bewoners worden verwend met tompoezen. Bewoners van de aanleunwoningen krijgen allemaal een plantje. Dinsdag is er een gezellige slotavond bij Partycentrum Parola, met trekking van de jubileumloterij en met afscheid van het prinsenpaar en hun adjudant. “Dat afscheid doen we om elf over elf. Dan zit het seizoen er voor hen weer op.”

Het Opkikkerfeest bij de Krooshappers, volgend weekend zijn er nog meer feesten.