Het centrum houdt elke donderdag een koffieochtend.
Het centrum houdt elke donderdag een koffieochtend. (Foto: Wijkcentrum Swaenswijk)

Swaenswijk kijkt terug op de Martha Stiching

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN- Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen aan den Rijn houdt donderdag 24 februari van 10.00 tot 11.30 uur een Koffieochtend. Daarin staat de geschiedenis van de Martha Stichting centraal. Kees Visschedijk heeft zich hierin verdiept en vertelt op een bijzondere manier over een brok Alphense geschiedenis.

In het park Rijnstroom aan de Raadhuisstraat van Alphen aan den Rijn was van 1895 tot de zeventiger jaren van de 20ste eeuw de Martha-Stichting gevestigd. Het begin van de Martha Stichting vinden we in Amsterdam. De onderwijzer Cornelis Geel is in 1870 benoemd tot evangelist met als werkterrein de Jordaan. Daar stichtte hij een christelijk tehuis voor ontheemden. Later begon hij een bewaarschool voor ‘vervuilde’ kinderen. In 1882 legde hij contacten met een hoofdonderwijzer in Nieuwveen, die ook een tehuis voor dergelijke kinderen had geopend. In 1883 werd de “Vereniging Martha-Stichting voor onverzorgde kinderen” opgericht.

Snelle groei

Door de snelle groei van het aantal kinderen is een pand aan de Julianastraat in Alphen aangekocht. Toen door de verbreding van de Rijn een gedeelte van de tuin van het pand zou verdwijnen was het wenselijk om uit te zien naar een andere ruimte. In 1895 werd daarom de buitenplaats “Rijnstroom” aan de Lage Zijde onder Aarlanderveen gekocht en nadat er was verbouwd en bijgebouwd kon er in 1897 worden verhuisd. Door de voortdurende groei van het aantal jongens en meisjes was uitbreiding noodzakelijk. Na de aankoop in 1906 van de naastgelegen boerderij met 20 hectare grond volgde de bouw van bijgebouwen. De tuinarchitect Copijn uit Groenekan ontwierp een park waarin de gebouwen konden worden opgenomen. Het oude en grote park achter de buitenplaats “Rijnstroom” werd hersteld en vergroot.

“Ongetwijfeld wilt u meer weten, dan is een bezoek aan deze koffieochtend, aan te raden. Het is een vrije inloop en iedereen wordt voorzien van koffie of thee”, meent het centrum.
Bijna iedere dag is er een activiteit in het centrum dat gevestigd is aan de Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen aan den Rijn.

Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.