‘Schilderen met ouderen is heel dankbaar werk’

Nieuws
Arja van Velzen schreef twintig kinderboeken en is nu aan het schilderen.
Arja van Velzen schreef twintig kinderboeken en is nu aan het schilderen. ((Foto: Morvenna Goudkade))

BENTHUIZEN – Ze schreef twintig kinderboeken en is nu aan het schilderen. Arja van Velzen (66) uit Benthuizen zocht een nieuwe uitlaatklep en dat lijkt aardig te lukken. Arja exposeert bij de zojuist geopende tentoonstelling Boskoop 800 jaar Creatief, met haar werk ‘Slagenlandschap’. Maar ze schildert ook met ouderen met dementie. 

Morvenna Goudkade

Arja is goed bekend in de regio, ook als echtgenote van de Alphense wethouder Kees van Velzen. Ze werkte als leerkracht op de basisschool, toen ze ontdekte dat ze verhalen vertellen heel erg leuk vond. “Dat was wel de basis van mijn latere kinderboeken”, vertelt de schrijfster/schilderes. “Ik ben in die tijd gevraagd om korte verhaaltjes te gaan schrijven voor de kinderpagina van een krant. Dat heb ik 25 jaar gedaan; elke week een verhaaltje. Mensen vonden dat zo leuk dat het voorstel kwam om er een boekje van te maken. Toen ben ik in contact gekomen met een uitgeverij.”

Als er een bloem ontstaat op het doek, zijn mensen zo blij

Het wordt een groot succes, want Arja publiceert maar liefst twintig boeken. “Acht boekjes zijn ontstaan uit de krantenverhaaltjes. Daarnaast heb ik de ‘Tjeerd en Peter’ reeks geschreven over twee Friese jongetjes en de ‘Cas en Maartje’ reeks, een soort Jip en Janneke-verhaaltjes.”

Arja woont dan al samen met echtgenoot Kees in Benthuizen en ze krijgen een gezin. “We zouden er eerst voor een paar jaar gaan wonen, maar het beviel prima. Dus we wonen er nog steeds.”

Zo’n acht jaar geleden besloot ze het schilderen weer op te pakken. Iets wat ze in haar jeugd graag deed. “Ik heb schilderles bij Boskoop Creatief. Eerst schilderde ik vooral aquarel, nu ook acryl. We hebben een heel leuke groep en een fijne docent, Hans Verbeek.” Toen ze hoorde over de oproep om werk in te sturen voor de speciale Boskoop 800 expositie, aarzelde ze niet. “Ik kom zelf ook veel in Boskoop: onze kinderen wonen er. Ook ben ik goed bekend met de kwekers. Ik houd enorm van tuinen en tuinieren. We gaan graag bij de kwekers planten kopen.” Arja zag een luchtfoto van het kwekersgebied, zegt ze, met het typische landschap van lange smalle kwekerijen met sloten. “Dat ‘slagenlandschap’ inspireerde me. Ik heb dat landschap geschilderd, maar ben meer de abstracte kant opgegaan. Ik heb heel veel kleur gebruikt, want dat staat voor mij voor de diversiteit bij de kwekers.” Haar werk hangt sinds afgelopen weekend in het Boomkwekerijmuseum in Boskoop, samen met andere kunstwerken. “Heel erg leuk”, vindt Arja.  

Het schilderen doet ze niet alleen voor zichzelf. Ze gebruikt het ook bij haar vrijwilligerswerk. “Ik ben actief bij een zorgcentrum in Moerkapelle. Daar ben ik op de afdeling activiteitenbegeleiding terecht gekomen. Creatief bezig zijn met mensen die niet veel kunnen, maar zorgen dat het toch leuk is.” Ze bedacht om naast activiteiten als kaarten maken en bloemschikken, ook met de ouderen te gaan schilderen. “Ik heb wat schilderdoekjes, verf en kwasten gekocht. Mensen zeiden vaak: ‘O, dat kan ik niet, hoor. Nooit gedaan, we moesten vroeger sokken breien en poetsen’. Maar met wat aanwijzingen blijkt het best te lukken.” 

Het is heel dankbaar werk, vindt Arja. “Mensen worden uit hun sleur gehaald, actief gemaakt, gaan met elkaar praten. Heel positieve prikkels, heel goed voor het brein.”

Ze heeft ook geschilderd met dementerende ouderen. “Dat is wel moeilijk, maar toch: als er dan een bloem ontstaat op het doek, dan zijn mensen zo blij.” Het geeft haar veel voldoening. “Veel mensen zijn eenzaam. Als je alleen bent en oud, dan duurt de dag heel lang. Fijn om dan iets te kunnen betekenen.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 378

Het schilderij 'Slagenlandschap' dat nu te zien is in het Boomkwekerijmuseum in Boskoop.