In actie voor Oekraïne: ‘Niet zeuren en doorgaan’

Nieuws
Anna en Mateusz Lelit hebben inmiddels twee vrachtwagens met hulpgoederen kunnen uitzwaaien, na een zeer succesvolle inzameling.
Anna en Mateusz Lelit hebben inmiddels twee vrachtwagens met hulpgoederen kunnen uitzwaaien, na een zeer succesvolle inzameling. ((Foto: Morvenna Goudkade)

REGIO – Een week verder. Terwijl de oorlog zich verhevigt, breidt de hulp zich uit. In woord en daad, in gebaar en gebed. Predikante Sara in Alphen hield een gebedsdienst, vrijwilligster Nel in Leimuiden sorteerde hulpgoederen, diaken Willy in Benthuizen maakte een gedenktafel. En Mateusz en Anna in Boskoop regelden hulptransporten.

Morvenna Goudkade

Zaterdag is het een komen en gaan van mensen aan de Biezen in Boskoop. Daar zijn Mateusz en Anna Lelit (32), samen met andere vrijwilligers, druk met sorteren en inpakken van goederen. De werkgever van Mateusz stelt zijn kwekersloods en erf beschikbaar ter voorbereiding op hulptransporten. Een week geleden begon het Poolse stel spontaan met een inzameling voor Oekraïne. Zelf wonen ze al jaren in Nederland, maar ze leven enorm mee met de Oekraïners en willen helpen. 

Als kerk willen we er zijn voor alle mensen

De inzameling begon in hun eigen woning, maar die was na een dag al zo volgestouwd met spullen, dat al snel is uitgeweken naar de kwekerij. Het stel is overstelpt met hulpgoederen, vertellen ze. Ook bedrijven helpen mee en stellen vrachtwagens ter beschikking. Al lijkt het een chaos op het erf, dat is niet zo, legt Mateusz uit. “Wij sorteren alles voordat we het in kisten stoppen. Op de kist staat wat erin zit: kinderverzorging, houdbare voeding, eerste hulpartikelen en medicijnen, bepaalde kleding. We weten dat er ter plekke geen tijd is om spullen eerst uit te zoeken, dus wij pakken het hier systematisch in.” De eerste vrachtwagen staat klaar om geladen te worden, vertelt hij. “We hebben al 10 pallets babyvoeding geladen, daarna gaan de kisten erin: 56 kisten per trailer.” De goederen zijn bestemd voor Oekraïne en worden aan de grens overgeladen. Ook vertrekt er nog een vrachtwagen met goederen voor Polen. Anna is blij met alle mensen die meehelpen. Het was een zeer intensieve week, maar ze heeft ‘iets kunnen doen’. 

In Alphen hield predikante Sara de Vries een speciale gebedsdienst voor Oekraïne in haar Adventskerk. “De dienst is door zo’n 80 mensen bezocht”, vertelt de predikante. “We hebben ook geld ingezameld tijdens de dienst.” Ze is vaak benaderd met hulpvragen, zegt ze. “Van mensen binnen en buiten de kerk. Ze willen Oekraïense vluchtelingen opvangen of hebben vragen welke hulpgoederen nodig zijn. Wij helpen en werken samen als hier in Alphen vluchtelingen aankomen. Als kerk willen we er zijn voor alle mensen.”

In Benthuizen heeft diaken Willy Hollander, van protestantse gemeente De Hoeksteen, met andere vrijwilligers een gedenktafel voor Oekraïne gemaakt. De kerk begon al eerder met een kaarsjesactie, waarbij inwoners kaarsjes branden voor Oekraïne. De actie is inmiddels uitgebreid naar de hervormde kerk. “We hebben posters gemaakt om mensen hierop te attenderen”, vertelt de diaken. “Er is heel positief op gereageerd. Van winkeliers mogen we posters in hun winkel ophangen en mensen van binnen en buiten de kerk komen kaarsjes branden.” 

Vrijwilligster Nel van den Berg (69) in Leimuiden heeft dagenlang hulpgoederen gesorteerd, vertelt ze. Ze is aangesloten bij Stichting Holland-Oekraïne, die noodhulp biedt in samenwerking met het Rode Kruis. “Er zijn twee vrachtwagens vertrokken. Het zijn Oekraïense chauffeurs die waren gestrand in Rotterdam en nu met hun vrachtwagens de goederen naar hun land brengen, als speciaal transport. Dat gebeurt in nauwe afstemming met het Rode Kruis en de ambassade.” Wat er is meegegaan? “Veel medische hulpartikelen, operatiespullen, medicijnen, het transport is mede bedoeld om ziekenhuizen te bevoorraden. Verder water en vruchtensappen, slaapzakken voor de soldaten en houdbare voeding.”

Ze is wel een beetje ‘gesloopt’, zegt ze, na vier dagen sorteren in een ijskoude hal. “Maar dan denk ik aan die mensen daar, die hebben het veel zwaarder. Dus niet zeuren en doorgaan.” En doorgaan blijft ze, want de transporten gaan door, zolang het nodig is.

“Ach, iedereen helpt mee. Tijdens het sorteren en inpakken kregen we zelf ook een verrassing. Een restaurant uit de buurt kwam ons verwennen met warme broodjes bal. Dat ging er wel in.”

In De Hoeksteen in Benthuizen is een gedenkplek voor Oekraïne ingericht.