‘Fietsmaatje zijn is leuk en geeft veel voldoening’

Nieuws
Hans Lammers (66) is actief bij het project Fietsmaatjes. Na Alphen is er ook een afdeling gestart in Boskoop.
Hans Lammers (66) is actief bij het project Fietsmaatjes. Na Alphen is er ook een afdeling gestart in Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Hij houdt van fietsen en had tijd over. Na zijn pensionering wilde Hans Lammers (66) graag vrijwilligerswerk gaan doen. Maar wat? Hans hoorde van het project Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn, waarbij mensen met een duofiets op stap gaan. Hij werd zo enthousiast, dat er nu ook een afdeling in Boskoop is opgericht.

Morvenna Goudkade 

Hij vond Fietsmaatjes meteen leuk, zegt Hans, die voor de gelegenheid een duofiets heeft meegebracht. De fiets, met elektrische trapondersteuning, is speciaal gemaakt om mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, toch te laten genieten van een fietstocht. 

Allemaal positieve reacties

Nadat het project al twee jaar succesvol draait in Alphen, gaat het nu ook van start in Boskoop. Hans studeerde weg- en waterbouw en werkte jarenlang voor gemeentes. Vorig jaar juli ging hij met pensioen en op zoek naar vrijwilligerswerk. “Ik fiets graag en veel. Ook op vakantie gaat de fiets altijd mee. Ideaal om de omgeving te verkennen. Toen ik hoorde van Fietsmaatjes, heb ik me meteen aangemeld. Als vrijwilliger is het ook fijn dat je iets doet wat je leuk vindt. En het is ook ontzettend leuk.”

Hij is zelf sinds vorig jaar fietsmaatje van een oudere dame in Alphen, vertelt hij. “We hadden meteen een klik. Ze is 80 en kan niet goed lopen en niet alleen fietsen, maar ze is heel enthousiast. In de zomer gingen we veel naar het Bentwoud, daar was ze nog nooit geweest. Ze weet veel van bloemen en wilde planten en daar leer ik dan weer van.”

Na een tijdje bedacht Hans dat het project ook heel geschikt zou zijn voor Boskoop. Samen met twee medestanders, Ernest Keijzers en Emmalie Guldemond, ging hij in gesprek met Stichting Fietsmaatjes over mogelijke uitbreiding. “Daar stonden ze positief tegenover. Wel werd gevraagd of wij dat op poten konden zetten. Dus fondsen werven, fietsen regelen, daar hebben we ons toen op gestort.” De werving verliep zeer voorspoedig, vertelt hij: “Allerlei Boskoopse fondsen wilden meehelpen. We kregen allemaal positieve reacties. Het kwam echt in een stroomversnelling.”

Inmiddels is de eerste duofiets aangeschaft, is er stalling geregeld bij zorgcentrum Floravita in Boskoop en zijn er zo’n 25 vrijwilligers en hulpvragers, die ‘gasten’ worden genoemd. “Het matchen van de vrijwilligers en de gasten doen wij ook”, zegt Hans.  Ze kijken naar de wensen, legt hij uit. “Er is eerst een kennismaking en een proefritje. Als ze allebei denken dat is leuk, dan is er een match.” Wie er op afkomen? “Dat is heel divers. De vrijwilligers zijn vaak gepensioneerd, maar een buurmeisje van 26 gaat ook fietsen, met haar oma. De gasten zijn doorgaans ouderen, die niet meer zo mobiel zijn, of slechtziend of bepaalde aandoeningen hebben, waardoor zelfstandig fietsen niet lukt.”

Met de duofiets kan de hele omgeving worden verkend, zegt hij. “We gaan naar de Reeuwijkse Plassen, naar de Langeraarse Plassen, naar het Bentwoud, naar de Zegerplas, dichtbij of wat verder weg. Net wat mensen willen.”

Zaterdag 12 maart van 11:00 tot 12:00 uur kunnen belangstellenden langskomen op het Raadhuisplein in Boskoop, om meer te horen over het project en een duofiets uit te proberen. Ook staat de informatie op de website van Fietsmaatje Alphen aan den Rijn. 

Hans is zeer tevreden. “Fietsmaatje zijn is hartstikke leuk en geeft mij heel veel voldoening. Na je pensioen kun je achter de geraniums gaan zitten, maar daar word je niet gelukkig van. Het is veel fijner om sociale contacten te hebben. Ik ontmoet leuke nieuwe mensen, ben lekker aan het fietsen en kan mensen blij maken. Ideale combinatie.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 379