Hans Lammers (66) is actief bij het project Fietsmaatjes. Na Alphen is er ook een afdeling gestart in Boskoop.
Hans Lammers (66) is actief bij het project Fietsmaatjes. Na Alphen is er ook een afdeling gestart in Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Fietsmaatje zijn is leuk en geeft veel voldoening’

Nieuws

BOSKOOP – Hij houdt van fietsen en had tijd over. Na zijn pensionering wilde Hans Lammers (66) graag vrijwilligerswerk gaan doen. Maar wat? Hans hoorde van het project Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn, waarbij mensen met een duofiets op stap gaan. Hij werd zo enthousiast, dat er nu ook een afdeling in Boskoop is opgericht.

Morvenna Goudkade 

Hij vond Fietsmaatjes meteen leuk, zegt Hans, die voor de gelegenheid een duofiets heeft meegebracht. De fiets, met elektrische trapondersteuning, is speciaal gemaakt om mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, toch te laten genieten van een fietstocht. 

Allemaal positieve reacties

Nadat het project al twee jaar succesvol draait in Alphen, gaat het nu ook van start in Boskoop. Hans studeerde weg- en waterbouw en werkte jarenlang voor gemeentes. Vorig jaar juli ging hij met pensioen en op zoek naar vrijwilligerswerk. “Ik fiets graag en veel. Ook op vakantie gaat de fiets altijd mee. Ideaal om de omgeving te verkennen. Toen ik hoorde van Fietsmaatjes, heb ik me meteen aangemeld. Als vrijwilliger is het ook fijn dat je iets doet wat je leuk vindt. En het is ook ontzettend leuk.”

Hij is zelf sinds vorig jaar fietsmaatje van een oudere dame in Alphen, vertelt hij. “We hadden meteen een klik. Ze is 80 en kan niet goed lopen en niet alleen fietsen, maar ze is heel enthousiast. In de zomer gingen we veel naar het Bentwoud, daar was ze nog nooit geweest. Ze weet veel van bloemen en wilde planten en daar leer ik dan weer van.”

Na een tijdje bedacht Hans dat het project ook heel geschikt zou zijn voor Boskoop. Samen met twee medestanders, Ernest Keijzers en Emmalie Guldemond, ging hij in gesprek met Stichting Fietsmaatjes over mogelijke uitbreiding. “Daar stonden ze positief tegenover. Wel werd gevraagd of wij dat op poten konden zetten. Dus fondsen werven, fietsen regelen, daar hebben we ons toen op gestort.” De werving verliep zeer voorspoedig, vertelt hij: “Allerlei Boskoopse fondsen wilden meehelpen. We kregen allemaal positieve reacties. Het kwam echt in een stroomversnelling.”

Inmiddels is de eerste duofiets aangeschaft, is er stalling geregeld bij zorgcentrum Floravita in Boskoop en zijn er zo’n 25 vrijwilligers en hulpvragers, die ‘gasten’ worden genoemd. “Het matchen van de vrijwilligers en de gasten doen wij ook”, zegt Hans.  Ze kijken naar de wensen, legt hij uit. “Er is eerst een kennismaking en een proefritje. Als ze allebei denken dat is leuk, dan is er een match.” Wie er op afkomen? “Dat is heel divers. De vrijwilligers zijn vaak gepensioneerd, maar een buurmeisje van 26 gaat ook fietsen, met haar oma. De gasten zijn doorgaans ouderen, die niet meer zo mobiel zijn, of slechtziend of bepaalde aandoeningen hebben, waardoor zelfstandig fietsen niet lukt.”

Met de duofiets kan de hele omgeving worden verkend, zegt hij. “We gaan naar de Reeuwijkse Plassen, naar de Langeraarse Plassen, naar het Bentwoud, naar de Zegerplas, dichtbij of wat verder weg. Net wat mensen willen.”

Zaterdag 12 maart van 11:00 tot 12:00 uur kunnen belangstellenden langskomen op het Raadhuisplein in Boskoop, om meer te horen over het project en een duofiets uit te proberen. Ook staat de informatie op de website van Fietsmaatje Alphen aan den Rijn. 

Hans is zeer tevreden. “Fietsmaatje zijn is hartstikke leuk en geeft mij heel veel voldoening. Na je pensioen kun je achter de geraniums gaan zitten, maar daar word je niet gelukkig van. Het is veel fijner om sociale contacten te hebben. Ik ontmoet leuke nieuwe mensen, ben lekker aan het fietsen en kan mensen blij maken. Ideale combinatie.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 379

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Werken van twee kunstenaars bewonderen Cultuur gisteren
Afbeelding
Jubileumboek 100 jaar Adventskerk binnenkort verkrijgbaar Nieuws 10 aug, 15:01
Afbeelding
Stichting Help Anders en bibliotheek Rijn en Venen werken samen Nieuws 9 aug, 14:34
Afbeelding
Deskundigen: let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen Nieuws 9 aug, 14:29
Afbeelding
Pop-In Koor Boskoop zoekt leden Nieuws 9 aug, 11:09
Afbeelding
‘Ik wil iets doorgeven aan toekomstige generaties’ Nieuws 9 aug, 10:38
Afbeelding
Het begon met een ijsje in de speeltuin voor briljanten bruidspaar Angenent Nieuws 9 aug, 09:27
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief