Opening van deelkast in Alphen aan den Rijn

Nieuws
Ook vorig jaar was er een Opschoondag bij de kerk
Ook vorig jaar was er een Opschoondag bij de kerk (Foto: Het Kruispunt)

ALPHEN AAN DEN RIJN- Kerkleden van het Kruispunt in de Zeeheldenbuurt in Alphen nodigt inwoners op zaterdag 19 maart uit mee te doen aan de landelijke Opschoondag. Ook is er plaats gemaakt voor een nieuw initiatief: de eerste deelkast voor de buurt. Wijkwethouder Gert-Jan Schotanus verzorgt de officiële opening van de deelkast om 10.00 uur.

“Na een tijd van afwezigheid in verband met corona zochten de leden van gereformeerde kerk naar een herstart van het contact met de buurt”, vertelt de kerk. De eerste concrete actie is het samen met de buurt schoonhouden van de omgeving. Naast deze actie is er ook een structurele nieuwe bijdrage. De kerk schenkt zaterdag de buurt een deelkast die door de eigen leden is gemaakt. Deze komt naast de toren van de kerk midden in de buurt. Na de opening sluiten de aanwezigen aan bij de Opschoondag. 

Geïnteresseerden zijn welkom om mee te doen tussen 10.00 en 14.00 uur. Voor iedereen is er koffie of thee met een tussendoortje.

Deelkast

De deelkast is een kast voor houdbare levensmiddelen en verzorgingsproducten om te brengen en gratis te halen. De kast wordt gecombineerd met een mini-bieb. Voor iedereen uit de buurt geldt daarbij de open uitnodiging: geef wat je missen kunt en pak wat je nodig hebt.

De kerk is in Nederland niet de eerste met dit initiatief: deelkasten verschijnen steeds meer in Nederland. “Het Kruispunt biedt zo een laagdrempelige mogelijkheid voor iedereen om iets te betekenen voor de ander. Of andersom juist laagdrempelig te ontvangen van de ander. Zeker in deze tijd van inflatie met stijgende prijzen in de supermarkt, hoge gasrekeningen en dure tankbeurten. Helaas is er een groeiende groep mensen met grote geldzorgen”, stelt de kerk.

Cursus

De initiatiefnemers zijn allemaal verbonden aan de kerk. Een groep van hen volgde de afgelopen periode de zogenaamde ‘Michacursus’. Deze cursus gaat over recht doen in onze directe omgeving en goede zorg voor de natuur/omgeving als Gods schepping, zo vertelt de kerk. De cursisten sluiten deze cursus af met een concrete actie voor de buurt. Zo kwamen ze op het maken en vullen van de kast. “Ze hopen dat de buurt het initiatief zal omarmen. In het laatste wijkoverleg over de Zeeheldenbuurt kon het initiatief op draagvlak rekenen”, aldus Het Kruispunt.

Tuin

Verder zijn ze druk bezig om de grote tuin rondom de kerk leefbaarder en toegankelijk te maken voor mens en dier. Er zijn plannen voor onder meer een moestuin, insectenhotel, bankjes en speeltoestellen. Dit hoopt de kerk aanstaande zomer klaar te hebben.