‘Als cultuurcoach wil ik graag verbinding brengen’

Nieuws
Aubrey Snell organiseerde als cultuurcoach een culturele wandeling in Boskoop. 'Ik denk nu over een culturele fietstocht, van Boskoop naar Alphen'
Aubrey Snell organiseerde als cultuurcoach een culturele wandeling in Boskoop. 'Ik denk nu over een culturele fietstocht, van Boskoop naar Alphen' (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN/BOSKOOP – Ze is één brok cultuur. De Alphense Aubrey Snell (45) werd bekend als saxofoniste, en is ook kunstenares en theatermaakster. Sinds kort werkt Aubrey als cultuurcoach in de gemeente Alphen. Haar eerste project: een culturele wandeling in Boskoop, van west naar oost. Die werd afgelopen zaterdag gehouden. 

Morvenna Goudkade

Deelnemers aan de wandeling werden onderweg getrakteerd op een muzikale bijdrage van Aubrey zelf, want de saxofoon ging ook gewoon mee. Dochter Naomi (26), die aan de weg timmert als singer-songwriter, was niet te beroerd om wat eigen nummers te zingen en te spelen. “Het was heel erg leuk”, blikt Aubrey terug. “Eigenlijk werd het onderweg steeds leuker. Er konden 25 mensen meedoen, maar de wandeling zat binnen no-time vol. We hadden hem wel drie keer kunnen houden.”

De wandeling ‘Op avontuur in Boskoop, van west naar oost’ startte in het Rosarium, waar de deelnemers genoten van een sambaband. Vervolgens was er een bonte mix aan cultuurhistorie, workshops en verhalen, steeds op andere plekken. Met stapelgedichten in de bieb, een levensverhaal bij de Boskoopse hefbrug, een rondleiding door het boomkwekerijmuseum, een djembé workshop in jongerencentrum The Cube en een orgeloptreden in de Dorpskerk. Aubrey zocht daarvoor contact met tal van bekende Boskopers die graag wilden meewerken aan de culturele wandeling. 

Hoe ze ertoe gekomen is om cultuurcoach te worden? Het heeft haarzelf ook verrast. Sinds vorig jaar zijn er vijf cultuurcoaches actief in de gemeente, zij bedenken allerlei manieren om kunst en cultuur laagdrempelig naar de inwoners te brengen. “Iemand zei: we hebben nog een vacature, is dat misschien iets voor jou? Dat moest even landen, maar toen ik erover na ging denken leek het me erg leuk. Dus ik heb gesolliciteerd en ik werd aangenomen.” 

Aubrey ging aan de slag, voor 20 uur per week. “Ja, dat is fijn, want zo kan ik het combineren met mijn eigen projecten en met optredens. Als cultuurcoaches werken we veel samen. De culturele wandeling heb ik met mijn collega Astrid Meijs georganiseerd.” Het is een nieuwe stap in haar leven, dat van jongs af aan wordt gedomineerd door muziek en kunst. Aubrey speelt diverse instrumenten, componeert en staat in het theater met muzikale kindervoorstellingen. Binnenkort brengt ze haar eigen kinderboek uit.

De rol van cultuurcoach is haar op het lijf geschreven, want ze weet als geen ander hoe blij een mens kan worden van al het moois dat kunst en cultuur teweegbrengt.  “In de bibliotheek, in het oude raadhuis in Boskoop, hebben we stapelgedichten gemaakt”, vertelt Aubrey. “Er lagen allemaal boeken op tafel. Mensen kozen vier boeken en legden die op elkaar, als een stapeltje. De titels van de boeken vormden dan een kort gedicht. Heel bijzonder.” Ze heeft er geen moment spijt van dat ze cultuurcoach is geworden: “Ik kan er echt mijn ei in kwijt. Het is heel leuk om mensen op deze manier mee te nemen in hun eigen omgeving en te verrassen met mooie dingen. Zelf leer ik er ook heel veel van. Ik leer de omgeving nog beter kennen.” De culturele wandeling smaakte naar meer, zegt Aubrey. “Ik ben nu aan het nadenken over een culturele fietstocht, van Boskoop naar Alphen en terug. Om te ontdekken en om verbinding te brengen. Met de wandeling wilde ik oost en west verbinden, met de fietstocht Boskoop en Alphen.” 

Haar eigen projecten gaan ook door, want ze gaat een benefietconcert organiseren voor Oekraïne. “Ik ben collega-musici aan het uitnodigen en op zoek naar een locatie.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 380