Gemeente herplant 77 bomen door kap essen met essentaksterfte

Nieuws
Een voorbeeld van een zieke es.
Een voorbeeld van een zieke es. (Foto: archief)

ALPHEN AAN DEN RIJN- De gemeente Alphen is op donderdag 17 maart begonnen met het herplanten van bomen en het kappen van zieke essen om de essentaksterfte tegen te gaan. In heel Alphen aan den Rijn komt de aantasting van essen met deze ziekte voor; Goudse Rijpad, J.C. Hoogendoornlaan, Oranje Nassausingel, Leidse Schouw en Rijndijk.

De bomen zijn niet meer te redden en op termijn zorgen zij voor gevaarlijke situaties door poreuze takken die makkelijk afbreken. Wethouder Gert-Jan Schotanus: “Het gaat de gemeente aan het hart dat de bomen zijn gekapt, maar veiligheid staat boven alles. We kappen in eerste instantie 63 bomen en daar komen 77 bomen voor terug (andere boomsoorten). Dat doen we zoveel mogelijk op dezelfde plek, maar het kan ook op een andere locaties zijn. We planten de bomen op de plek waar zij het beste tot hun recht komen zodat zij weer jaren mee kunnen.”

Essentaksterfte 

Sinds 2010 komt in Nederland de essentaksterfte voor. Dat betekent dat bomen aangetast zijn door een schimmel, Chalara fraxinea. Deze schimmel is niet meer uit te roeien. De gemeente Alphen aan den Rijn inspecteert daarom jaarlijks de staat van de essenbomen binnen haar gemeente. Helaas blijkt dat ook in Alphen aan den Rijn een groot aantal essen is besmet met deze schimmel.  

De bomen zijn niet meer te redden en op termijn zorgen zij voor gevaarlijke situaties. Takken zijn namelijk poreus en breken op den duur af. Dat kan erg gevaarlijk zijn voor mens en dier en veel schade aanrichten. In overleg met het Bomenpanel, een groep onafhankelijke en deskundige inwoners, is besloten dat we een aantal essenbomen moeten kappen. 

Het bomenpanel is ontstaan vanuit inwoners met belangstelling voor het Alphense bomenbeleid. Zij adviseren en signaleren vanuit een brede achterban in alle wijken en kernen. Op deze manier leveren zij een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het bomenbeleid.  

Bomenbalans 

De gemeente Alphen aan den Rijn zet zich naar eigen zeggen op veel gebieden in voor natuur en duurzaamheid. Als bomen door ziekte zijn gekapt, komen daar altijd (vaak meer) bomen voor terug. En er komen meer diverse boomsoorten terug. De gemeente Alphen aan den Rijn wil uiteindelijk 750 verschillende soorten aanplanten waar dit project in bijdraagt.