Alina (29) schept rode bietensoep in een kom. Net als Inna (li) en Yuliia (midden) is ze gevlucht uit Oekraïne. Samen met andere vluchtelingen doet het drietal mee aan een maaltijdproject in Hazerswoude-Dorp, waarbij ze koken voor de inwoners.
Alina (29) schept rode bietensoep in een kom. Net als Inna (li) en Yuliia (midden) is ze gevlucht uit Oekraïne. Samen met andere vluchtelingen doet het drietal mee aan een maaltijdproject in Hazerswoude-Dorp, waarbij ze koken voor de inwoners. (Foto: Morvenna Goudkade)

Alina, Inna en Yuliia koken voor inwoners: ‘Heel dankbaar’

21 mrt, 14:08 Nieuws

HAZERSWOUDE-DORP – Rode bietensoep met knoflookbroodjes, aardappelpannenkoekjes, koolrolletjes gevuld met rijst en tomatensaus. Wie vrijdagavond kwam dineren in Dorpshuis De Juffrouw, kon genieten van een driegangenmenu uit de Oekraïense keuken, bereid door Oekraïense vluchtelingen. Uit dankbaarheid naar de inwoners.

Morvenna Goudkade

Het is ‘s avond topdrukte in de keuken van De Juffrouw. Zeven Oekraïense vrouwen, sommige nog maar net in Nederland, koken hier de sterren van de hemel. De coördinatie van het kookproject is in handen van Olga Surova, zelf afkomstig uit Oekraïne, maar al jaren woonachtig in Hazerswoude. Zij treedt ook waar nodig op als tolk, hoewel diverse vrouwen goed Engels spreken. 

Het belangrijkst is dat we veilig zijn

Eén van hen is Alina (29), afkomstig uit de stad Vinnitsja in het zuidwesten van Oekraïne. Alina is gevlucht met haar dochtertje van vijf jaar; haar man is achtergebleven om te vechten. In haar thuisland had ze een schoonheidssalon, maar met make-up is ze nu niet bezig. In een joggingpak met schort roert ze in een grote pan. Deze is gevuld met een van de specialiteiten die de gasten  gaan proeven: borsch, ook wel borsjt genoemd, de zeer bekende rode bietensoep. Naast haar staanYuliia en Inna (39) pannenkoekjes te vullen. In de Oekraïense keuken worden deze vaak toegepast: hartig met spekjes en ui of als dessert met zachte kaas, appel en rode fruitsaus. Inna is pas net aangekomen in Nederland, vertelt ze in het Engels. Ze heeft twee jonge kinderen. “Ik kom uit Kiev, daar heb ik een bureau voor binnenhuisarchitectuur en design. Ik ben heel dankbaar voor alle hulp en daarom wil ik graag meedoen met het koken. Om de mensen te bedanken.” Toen ze moesten vluchten, heeft ze alleen het hoognodige meegenomen. “Documenten en warme kleding, meer niet. Maar de spullen zijn niet belangrijk; het belangrijkst is dat we hier veilig zijn.” Ook Yuliia is dankbaar dat ze in Hazerswoude is, zegt ze. Net als Alina komt zij uit Vinnitsja, waar ze werkte als verkoopmedewerkster. Ze is gevlucht met haar twee kinderen. 

Dan komen nog een paar vrijwilligsters de keuken binnen, niet om te koken, maar om straks te bedienen. Hasse Swaters en Patricia te Wechel (allebei 25) hoorden van het maaltijdproject en besloten zich aan te melden. “We leven enorm mee met de mensen uit Oekraïne”, zegt Hasse. Patricia noemt het ‘bizar wat er aan de hand is’. Vanuit hun studententijd hebben ze allebei horecaervaring, dus die willen ze graag inzetten. Geweldig, vindt Joost Schoonwater, een van de initiatiefnemers van het maaltijdproject. Hij is partner van Olga en vanaf het uitbreken van de oorlog bezig met hulp bieden. “We halen mensen hier naartoe en geven hen onderdak. Bij ons thuis en ook bij vrienden. Ik heb inmiddels een hulpstichting opgericht ten behoeve van de opvang van vluchtelingen: SOVO Groene Hart. De opbrengst van de maaltijden gaat naar de stichting.”

Voor het maaltijdproject wordt nauw samengewerkt met vrijwilligersorganisatie Actief Rijnwoude. Via de kanalen van de organisatie kunnen gasten zich aanmelden, ook voor de komende avonden, want er is zoveel belangstelling dat er al nieuwe data zijn gepland.

“Op woensdagavond 23 maart gaan de dames weer voor ons koken, en daarna elke woensdag zolang er belangstelling is”, legt Schoonwater uit. “Het menu is 20 euro, exclusief drankjes. Mensen kunnen zich aanmelden via de website van Actief Rijnwoude.” Het restaurant van De Juffrouw is intussen volgelopen. Aan een van de tafels zitten Els en Kees van Rooijen, samen met buurtjes Yara en Anna. “Het is een geweldig initiatief”, vindt Els. “We hebben ons meteen opgegeven.”

Olga Surova (3e van links) uit Hazerswoude-Dorp coördineert het maaltijdproject in Dorpshuis De Juffrouw.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vrouw als wethouder: ‘Heel positief’ Nieuws 23 mei, 12:43
Afbeelding
Alphense Trudy schrijft een boek over een Afghaanse vluchteling Cultuur 20 mei, 16:28
Afbeelding
Bankhelpdeskfraude professionaliseert: ‘Dit kan iedereen gebeuren’ Nieuws 20 mei, 15:56
Afbeelding
Wachten op de Alphense brug is binnenkort nooit meer hetzelfde Algemeen 20 mei, 15:24
Afbeelding
Floravita opent officieel de deuren Nieuws 20 mei, 15:00
Afbeelding
Zero Waste Tour komt naar Alphen Nieuws 20 mei, 14:20
Afbeelding
CDA blij met benoeming Breeuwsma als wethouder Politiek 20 mei, 13:17
Afbeelding
Partijen in het Groene Hart slaan de handen ineen voor intensievere samenwerking Politiek 20 mei, 12:06
Afbeelding
Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar Bedrijf in Beeld 20 mei, 11:34
Afbeelding
Nieuw theaterseizoen van Castellum bekend Cultuur 20 mei, 11:21
Afbeelding
Concert Gregorian Grace in de Adventskerk Cultuur 20 mei, 11:08
Afbeelding
Lezing Gouden Eeuw bij Swaenswijk Cultuur 20 mei, 10:17
Afbeelding
Theaterconcert voor de hele familie Cultuur 20 mei, 09:53
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief