Anja de Rijk laat zich opsluiten in strijd tegen kanker

Nieuws
Anja de Rijk laat zich vrijwillig opsluiten
Anja de Rijk laat zich vrijwillig opsluiten (Foto: PR)

LEIMUIDEN – Kanker verandert je leven voor altijd; of het nu gaat om je emotionele gevoelens, je lichamelijke gesteldheid, maar ook de financiële gevolgen. Anja de Rijk heeft zich vrijdag 25 maart een dag lang laten opsluiten, om voor de Leimuidense vestiging van het Adamas Inloophuis geld in te zamelen. De organisatie richt zich op de strijd na de vreselijke ziekte.

Joep Derksen

Hoe vaak komt het niet voor, dat iemand die de strijd tegen kanker is aangegaan, te horen krijgt dat hij of zij een andere baan moet vinden? En wanneer je het gevecht ‘wint’, begint pas de echte strijd; hoe kun je jouw lichaam weer vertrouwen? Wanneer een van jouw borsten is afgezet, om de gezwellen uit het lijf te halen, heb je tijd nodig om jouw ‘nieuwe ik’ te hervinden. Het Adamas Inloophuis helpt hierbij. Anja de Rijk haalt geld op voor de organisatie. 

De Rijk: “Het Adamas Inloophuis, dat gevestigd is in Nieuw-Vennep, is een bekend fenomeen in de Haarlemmermeer. Het is een laagdrempelig inloophuis voor mensen die met kanker leven, of kanker gehad hebben. Voor veel inwoners van Kaag en Braassem is de gang naar dit inloophuis door de Ringvaart gevoelsmatig toch te ver rijden. Nu is er een dependance bij Camping De Straat-hof in Leimuiden en door mezelf daar op te sluiten wil ik geld inzamelen voor deze dependance.”

De Rijk is vrijdag één van honderd mensen, die geld inzamelen voor de strijd tegen kanker. En tijdens hun opsluiting bellen, e-mailen en appen ze al hun contacten om zoveel mogelijk geld op te halen. Meer fondsen zijn namelijk hard nodig. Vroeger of later komt kanker in het leven van iedereen binnendringen. Of het nu om jezelf gaat, of een familielid dan wel vriend(in). 

Melanoom

De Rijk: “Ik heb mijn neef verloren aan kanker, toen hij nog maar 31 jaar was. Hij had een melanoom. Kanker is niet alleen voor oude mensen, maar het overkomt ook jongeren en kinderen. Het inloophuis in Leimuiden zorgt ervoor dat mensen, lotgenoten, langs kunnen komen en met elkaar kunnen praten. Deze gesprekken geven veerkracht en je krijgt inzicht in hoe je verder moet.”

Je vertrouwt je lichaam vaak niet meer

Zelf staat De Rijk ook regelmatig stil bij deze sluipende ziekte. “Ik ben 49 jaar en sta er steeds meer bij stil. Ik ben een optimistisch iemand, maar naarmate je ouder wordt als vrouw, houdt het me meer bezig.” Op het moment van het tikken van het artikel heeft De Rijk zo’n 3.000 euro ingezameld, maar haar streven is 15.000 euro. “Ik heb dus nog even te gaan!”

Gepassioneerd vervolgt ze: “Het is belangrijk dat mensen weten, dat laagdrempelig hulp mogelijk is. Mensen beseffen niet dat je langer met kanker leeft na jouw genezing. Je verandert enorm als je kanker hebt gehad. Zeker bij vrouwen met borstkanker is jouw lichaam niet meer hetzelfde. Hoe ga je dan om met jouw partner? Het medische aspect is natuurlijk belangrijk, maar ook jouw sociale welzijn is van levensbelang. Voordat kanker wordt geconstateerd, voel je het in eerste instantie niet. Je wordt er ineens mee geconfronteerd. Daarna vertrouw je jouw lichaam vaak niet meer en moet je voor jezelf in het reine komen met jouw lichaam. Je kunt bij het inloophuis in Leimuiden in gesprek met deskundigen en lotgenoten. Dan praat je over van alles en nog wat; je hoeft echt niet alleen maar over kanker te praten.” 

Ontwrichting

Kanker ontwricht je leven. Het kan ons allemaal overkomen. De Rijk liet zich vol passie opsluiten, in de hoop dat haar inzet andere inwoners van Kaag en Braassem kan helpen. Voor meer informatie of om te doneren, kunt u naar de onderstaande website gaan:

https://acties.kwf.nl/fundra.../anja-rijk-dejong/huisinactie.