Oekraïense vluchtelingen komen aan in de gemeente Alphen aan den Rijn

Nieuws
Alina (29) schept rode bietensoep in een kom. Net als Inna (li) en Yuliia (midden) is ze gevlucht uit Oekraïne.
Alina (29) schept rode bietensoep in een kom. Net als Inna (li) en Yuliia (midden) is ze gevlucht uit Oekraïne. (Foto: archief Morvenna Goudkade)

ALPHEN- De aanhoudende oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat miljoenen mensen het land hebben ontvlucht. Duizenden vluchtelingen zijn ook naar Nederland gekomen of komen hier in de komende tijd nog naartoe. In korte tijd heeft de gemeente Alphen opvanglocaties in gereedheid gebracht voor de opvang van deze mensen.

“Veel inwoners, organisaties en bedrijven in de gemeente willen graag iets doen voor mensen in Oekraïne, of voor de vluchtelingen die hier aankomen. Dit is hartverwarmend en wordt enorm gewaardeerd. Vanwege het grote aanbod van hulp en de onzekerheid over hoe de vluchtelingencrisis zich gaat ontwikkelen, is het helaas niet mogelijk om vanuit de gemeente in te gaan op elk initiatief. We rekenen op ieders begrip hiervoor”, meldt de gemeente.

Sinds vrijdag 18 maart is in sporthal Nieuwe Sloot de regionale crisisnoodopvang voor vluchtelingen uit de Oekraïne geopend door Veiligheidsregio Holland Midden. Deze crisisnoodopvang is bedoeld voor vluchtelingen uit alle gemeenten in deze regio. Mensen blijven hier maximaal 72 uur. Daarna kunnen ze terecht op een locatie waar ze voor minimaal zes maanden kunnen blijven.  

Op de Genielaan is op maandag 21 maart de eerste noodopvanglocatie in de gemeente geopend. In een noodopvang kunnen mensen tenminste zes maanden blijven. Vluchtelingen die eerder in hotels in Alphen verbleven, zijn overgeplaatst naar deze locatie. Zij beschikken hier over een kamer met eigen keuken en sanitair. Op dit moment verblijven er 80 mensen op deze locatie en zit deze al bijna vol.  

Binnenkort opent een tweede noodopvanglocatie in het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring. In dit pand wonen tijdelijk ook jongeren. Op 1 juli van dit jaar loopt hun huurcontract af vanwege de geplande sloop van het pand. Woonforte heeft als eigenaar van dit pand besloten de sloop uit te stellen, om tijdelijk onderdak te verlenen aan de Oekraïense vluchtelingen. In de periode tot 1 juli wonen er daarom zowel jongeren als Oekraïense vluchtelingen (40 wooneenheden) in het pand. Vanaf 1 juli zijn dit alleen nog maar Oekraïense vluchtelingen (maximaal 125 wooneenheden).  

Los van de gemeentelijke noodopvanglocaties, zijn er op verschillende plaatsen in de gemeente vluchtelingen warm opgevangen door huishoudens. De gemeente is niet betrokken bij het plaatsen van vluchtelingen in particuliere woningen