Hartverwarmend: Alphenaren doneren massaal boodschappen

Nieuws
Sylvia Bosch (li) doneert boodschappen voor Oekraïne bij Marian Richardson.
Sylvia Bosch (li) doneert boodschappen voor Oekraïne bij Marian Richardson. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN – De hulp voor Oekraïne gaat onverminderd voort. Vrijdag 25 en zaterdag 26 maart doneerde het winkelend publiek een vrachtwagen vol hulpartikelen bij elkaar. Van pasta tot paracetamol, van blikken soep tot babyvoeding. Dat gebeurde tijdens een tweedaagse actie van de Alphense Nataliya Kornyeyeva, samen met 10 supermarkten,150 vrijwilligers en duizenden Alphenaren.

Morvenna Goudkade 

Bij de Albert Heijn in winkelcentrum De Aarhof staan Anita Koole (43) en Wil Heemskerk (75). Ze delen flyers uit aan het winkelend publiek. Of mensen wat extra spullen willen kopen, bestemd voor transport naar Oekraïne? Na betaling bij de kassa kunnen ze de spullen dan inleveren bij het innamepunt, tegenover de ingang van de supermarkt. 

We hebben handjes nodig

“Er is heel veel animo”, melden Koole en Heemskerk. “Heel veel mensen doneren wat spullen van het lijstje: pijnstillers, koffie, luiers, een zak rijst.”

Koole was gebeld door een vriendin. “We hebben handjes nodig, liet ze weten. Of ik ook wilde helpen voor het goede doel. Nou, dat wilde ik wel, dus nu sta ik hier.” Heemskerk was benaderd door vriendin Marian Richardson, die het innamepunt onder haar hoede heeft. “Ik ondersteun deze actie van harte”, zegt Heemskerk. Marian Richardson heeft het druk, want veel mensen lopen vanuit de supermarkt meteen naar haar tafel. “Hartverwarmend”, vindt Richardson. De Alphense Sylvia Bosch (43) komt ook doneren. “Basisproducten”, zegt Bosch. “Pasta, rijst en pakken thee.” Waarom ze meedoet met de actie? Eigenlijk kan ze zich niet voorstellen dat ze niet meedoet. ”Dat je mensen helpt; dat is voor mij normaal. Ik ben zo opgevoed. Als we het met zijn allen doen, kun je zoveel betekenen. ”Ze verplaatst zich in de Oekraïners, zegt ze. “Wat zij moeten doormaken, natuurlijk wil je dan helpen.” Dat wil ook manager Anne van Albert Heijn. “Ik vind dat we ook een maatschappelijke functie hebben als supermarkt, dus toen we werden benaderd, hebben we ja gezegd.” Behalve Albert Heijn, doen ook de Alphense vestigingen van Hoogvliet, Aldi en Jumbo mee. Geweldig, vindt initiatiefneemster Nataliya Kornyeyeva. 

“Ik ben heel blij met de hulp van de supermarkten. Ze helpen zelf ook mee, met posters, hulp van medewerkers of een pallet boodschappen.”

Kornyeyeva bedacht haar actie Slava Ukraini (Glorie aan Oekraïne) als particulier initiatief. Ze wist 150 vrijwilligers te mobiliseren, voor de supermarkten, voor transport van de gedoneerde spullen en voor sorteren en inpakken.

Kornyeyeva komt zelf uit de stad Rivne in Oekraïne. Sinds het uitbreken van de oorlog is ze nog maar met een ding bezig: helpen. Ze wist haar moeder van 72 naar Alphen te halen en zet zich in voor hulptransporten naar het land. Dat doet ze samen met zwager Peter van Harskamp, die actief is met Stichting Slimm en daadwerkelijk transporten regelt. Vrijdag en zaterdag rijden vrijwilligers af en aan naar de supermarkten om ingezamelde spullen te vervoeren naar het sorteercentrum van Stichting Slimm aan de Ouvertureweg in Alphen. Daar zijn andere vrijwilligers druk bezig met sorteren en inpakken. 

Ook Nataliya Kornyeyeva is daar bezig, samen met echtgenoot Alex en haar moeder en schoonmoeder. “Er staan hier al 800 dozen, die vrachtwagen komt wel vol”, meldt Kornyeyeva. Na het weekend vertrekt de truck naar Rivne in Oekraïne. “Dat gaat in samenspraak met burgemeester Oleksandr Tretyak”, vertelt de Alphense. “De spullen zijn deels voor de inwoners van de stad en deels voor andere locaties.”

Ze is ontzettend dankbaar voor alle hulp, zegt Kornyeyeva. En hoewel haar actie is beëindigd, willen mensen nog steeds doneren. “We zijn nu alweer bezig met de volgende vrachtwagen.”