Verse broodjes, croissants en vermaak bij eerste Zomerkampbrunch

Nieuws
De aanwezigen konden onder meer genieten van lekkere croissants.
De aanwezigen konden onder meer genieten van lekkere croissants. (Foto: Rob Langerak)

HOOGMADE - Voor kinderen uit Hoogmade is al ruim 50 jaar een zomerkamp. Elk jaar met een ander thema en als het kan ook met een andere bestemming. In de beginjaren was dat een weekend, maar het is uitgegroeid tot een hele week waaraan rond de 65 kinderen meedoen. Om de kosten voor de activiteiten tijdens die week te drukken, is dit jaar op zondag 3 april voor het eerst een Zomerkampbrunch gehouden.

Rob Langerak

Die zou aanvankelijk op een buitenlocatie zijn, maar leider Maarten van der Meer vertelt dat door het koude weer plan B uit de kast is getrokken en de 160 deelnemers nu naar Cultureel Centrum annex sportzaal De Schuur aan de Schoollaan zijn gekomen.

Daar worden de gasten, die zelf hun borden en bestek moesten meenemen in de watten gelegd door de achttien enthousiaste kampleiders, die zich – net als tijdens het zomerkamp zelf - in feestkleding hadden uitgedost en zorgen dat brood en beleg voldoende aanwezig is.

De 46-jarige Jeroen de Vlieger is als kind vroeger zelf meegeweest naar Heerlen en Ede. Hij vindt de brunch als geboren en getogen Hoogmadenaar een heel leuk initiatief voor dit goede doel.

“Voor de zekerheid hebben wij wat extra borden en bestek meegenomen waarmee wij anderen die dit vergeten zijn, hebben geholpen. Wij vermaken ons hier prima en vooral het croissantje kaas smaakte heerlijk.” De Vlieger meent dat de organisatie er veel werk van heeft gemaakt en ook leuk dat er ter plekke brood wordt afgebakken.

Broodjes

Koos van Leeuwen bakt in een hoekje verschillende soorten broodjes en croissants en aan de andere kant van het zaaltje kun je kiezen uit gebakken eieren of roereieren. Wat verderop is ook soep voorradig. Van Leeuwen vertelt dat het allemaal goed te doen is, al is de groep wat groter dan op het kamp. Hij wijst nog even op de kadetjes waarin een zonnetje, het logo van het zomerkamp, is meegebakken.

Zelfs een haperende microfoon draagt bij aan de sfeer

Dennis en Ljubow van Beek zijn import in het dorp. “Ik kom uit Zoetermeer en mijn vrouw oorspronkelijk uit Letland”, vertelt Dennis. “Wij zijn tijdens de lockdown hierheen verhuisd en via de school van onze dochter en de opvang van ons zoontje hebben wij al wat contacten, maar dit is wel het leukste om andere dorpsgenoten te leren kennen” laat Dennis weten. “In Zoetermeer waren die kampen ook een traditie, maar deze brunch met spelletjes tussendoor is heerlijk dorps. Zelfs een haperende microfoon draagt bij aan de sfeer.”

Het vermaak tijdens de brunch bestaat uit een rad van avontuur, swingo (bingo met muziek) en een quiz met meerkeuzevragen, waarbij de deelnemers met het opsteken van oranje en blauwe kaarten voor het antwoord kunnen kiezen. Bente Schupper wint daarmee een badmintonset. Zij vertelt dat het best moeilijk was, maar soms ook gewoon goed heeft gegokt. “Ik ben hier met papa en mama en een paar vrienden van hen en vind het hier heel leuk, vooral de spelletjes.” Over het eten wil ze kwijt dat ze het croissantje het lekkerst vindt.

Schapen

Genieten doet ook de 81-jarige Hannie de Groot-Zoetemelk samen met haar vriendin. Zij vertelt dat zij nog heel actief is en er graag bij is als er in het dorp iets te doen is. “Ik heb nooit een auto gehad en ga overal op de fiets naartoe. Ik ga ook regelmatig naar mijn dochter. Die houdt schapen en heeft nu 200 lammetjes. Deze brunch is ook heel gezellig en ik vind het leuk om zo de jeugd te kunnen steunen.” Gelijk heeft ze, want dankzij haar en de andere eetlustigen kunnen de leiders van het zomerkamp van in juli weer veel leuke activiteiten op touw zetten.