Het feest van Boskoop én van Cynthia: ‘Trots en emotioneel’

Nieuws
Flyboarders en lasershow bij de hefbrug, tijdens de aftrap van Boskoop800
Flyboarders en lasershow bij de hefbrug, tijdens de aftrap van Boskoop800 (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP - Wat een feest! Zaterdag 9 april beleefde Boskoop de aftrap van het jubileumjaar Boskoop800. Het is gevierd met een megaspektakel bij de hefbrug. Mogelijk gemaakt door heel veel vrijwilligers, maar door één in het bijzonder en daarom zegt heel Boskoop: Cynthia, bedankt!

Morvenna Goudkade

Hoe ze zich voelt, na afloop van het feest? Cynthia Korver (44) moet even een traantje wegpinken. “Ik ben heel blij en trots. En ook emotioneel. De sfeer was zo goed, zoveel gave reacties. Het was tegelijk dorps en ondorps. Het heeft echt iets losgemaakt bij mensen.” Ze wil er niks van weten, dat zij juist de bedankjes krijgt. Ze hebben het immers met zijn allen gedaan? Maar het was voor de eerste keer dat ze zo’n megaproject heeft getrokken en dag en nacht in touw was om alles voor elkaar te krijgen. En dat naast gezin en baan.

Ik stond met mijn snowboots aan

In de aanloop naar het feest waren er best wat zorgen. Korver vertelt hoe ‘s ochtends in alle vroegte iedereen stond op te bouwen, in zware hagelbuien. “Ik stond daar met mij snowboots aan. Wat gaat dit worden, dachten we.” 

Het komt allemaal goed, zo blijkt ‘s avonds. Vanaf het begin is het gezellig op het Gouweplein, daar heeft de Boskoopse horeca de handen ineen geslagen met bars en foodtrucks. Er zijn optredens van Tess Merlot en de band Kan het wat zachter. 

Wat is een verjaardag zonder feest?

En het wordt steeds drukker. Iris Rood (34) en Rutger Verbeij (38) drinken een biertje met Mark Vurens (28). Ze hebben er zin in. “We gaan er een leuke avond van maken. Superleuk dit allemaal. En er komt nog veel meer aan; daar gaan we ook allemaal aan meedoen. Het grote ontbijt, de feestweek, dat willen we ook meemaken.”  Mariska Snel, de vriendin van Mark, loopt intussen voorbij in een oranje hesje. Ze zit in het organisatieteam van Boskoop800. 

Als de zon ondergaat, is het tijd voor de officiële opening. Burgemeester Liesbeth Spies en oud-burgemeester Coos Rijsdijk komen samen op het podium. “Gefeliciteerd Boskoop”, roept Spies. “Wat is een verjaardag zonder feest? Heerlijk dat we dit nu kunnen vieren met elkaar.” Coos Rijsdijk, voorzitter van Stichting Boskoop800, bedankt iedereen die meehelpt om het feestjaar mogelijk te maken. “We kunnen inmiddels zeggen dat we een sluitende begroting hebben. Dankzij al onze sponsors en fondsen, en dankzij een extra bijdrage van de gemeente.”

Het publiek wordt vervolgens opgeroepen om naar de verschillende locaties bij de hefbrug te gaan, in afwachting van het grote waterspektakel. De brug is daarvoor anderhalf uur afgesloten voor alle verkeer, na zeer uitzonderlijke toestemming van de provincie. Alsof ze nooit iets anders gedaan heeft, coördineert Cynthia Korver de bezoekersstromen. Op alle strategische plekken staan vrijwilligers en daar wordt volop mee gecommuniceerd via zendertjes: “Er komt een rolstoeler jullie kant op”, laat ze weten. “Kunnen jullie die begeleiden?” Ook de andere leden van het Boskoop800 team staan paraat. 

Op de kades is de stemming feestelijk. Iedereen deint mee op muziek van de dj en kijkt links en rechts of er al iets te zien is. Als het zover is, gaat het helemaal los. De muziek zwelt aan, flyboarders zwieren hoog boven het water, jet-skiërs maken salto’s. Een lasershow zorgt voor adembenemende effecten: de hefbrug kleurt roze, blauw, groen, terwijl op een enorm scherm de iconen van Boskoop voorbijkomen. Dan barst ook een groot siervuurwerk los, van bovenop de hefbrug.

Cynthia Korver ziet het laaiend enthousiaste publiek: “Dit is zo mooi. Hier doe je het voor.”

Burgemeester Liesbeth Spies en oud-burgemeester Coos Rijsdijk openen het feest
De Boskoopse Cynthia Korver (in oranje hesje) organiseerde voor het eerst een enorm evenement, als vrijwilligster bij Boskoop800
Cynthia Korver op het Gouweplein: 'Dit is zo mooi, hier doe je het voor'