Floravita viert jubileum: ‘We hebben hier naar uitgekeken’

Nieuws
Tijdens de afsluiting van de feestweek in Floravita wordt een toost uitgebracht door Peter Dons, Anja Been en Betty Heinsbroek (vlnr).
Tijdens de afsluiting van de feestweek in Floravita wordt een toost uitgebracht door Peter Dons, Anja Been en Betty Heinsbroek (vlnr). (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Er werd meegezongen, er werd een borreltje gedronken en een bitterballetje gegeten. De drukbezochte muziekmiddag in zorgcentrum Floravita, afgelopen vrijdag, was de afsluiting van een feestweek vol jubileumactiviteiten. Floravita vierde met bewoners, medewerkers en vrijwilligers het 25-jarig bestaan.

Morvenna Goudkade 

Vrijdagmiddag zit het restaurant van Floravita helemaal vol, nu niet voor de lunch, maar voor een muzikale middag. Het is het slotstuk van de speciale feestweek en daar wil iedereen bij zijn. Anja Been, medewerker welzijn, en Betty Heinsbroek, coördinator welzijn, hebben de middag georganiseerd. 

‘Ik heb overal aan meegedaan’

“We hebben hier allemaal naar uitgekeken”, vertelt Been. “Het jubileum viel eigenlijk op 5 februari, maar toen waren er nog veel coronamaatregelen en quarantaineregels. Dus toen hebben we het uitgesteld. Al hebben we op 5 februari wel een happy hour georganiseerd voor de bewoners, om toch aandacht te geven aan deze speciale datum.” Floravita werd geopend op 5 februari 1997, toen nog onder de naam Zorgcentrum Boskoop. Het 25-jarig jubileum is een feestelijk gebeuren en daarom is er nu een feestweek aan gewijd. Het was de hele week gezellig, vertelt Heinsbroek. “Een gezellige borrelmiddag, Oudhollandse spelen, een optreden van volksdansgroep Veselka. Woensdag was er een haringkar aanwezig, zodat iedereen een harinkje kon happen en donderdag gingen we bloemstukken maken. Medewerkers en vrijwilligers hebben geholpen om er leuke feestweek van te maken. De keuken heeft dat gedaan met hapjes en drankjes en speciale feestmenu’s.”

Ook tijdens de slothappening wordt er rondgegaan met bittergarnituur en staan de borreltjes op tafel. Zanger Peter Dons weet de stemming er al snel in te krijgen. De zanger uit Ammerstol is een goede bekende, want hij treedt al voor de vijftiende keer op in Floravita, vertelt Dons. 

‘Borrelmiddag, volksdansgroep en haringkar’

“In juni 2005 was ik hier voor het eerst. Ik zing altijd voor een ouder publiek, veel Nederlandstalig, veel jaren zestig. Het zorgt voor herkenbaarheid.” De hits wisselen elkaar af, van ‘Tie a yellow ribbon’ tot ‘Love was made for me and you’. Bewoonster Sijnie Vuurens (77) zit te genieten. “Ik vind dit hartstikke mooi. Leuk deze feestweek, ik heb overal aan meegedaan.”

De organisatoren, Anja Been en Betty Heinsbroek, brengen een toost uit, met de hele zaal. Ook Peter Dons komt erbij. De glazen worden geheven: “Op Floravita en op het feest!”. 

De bewoners hebben ook allemaal een jubileumkrant gekregen, speciaal gemaakt voor het 25-jarige bestaan. Daarin wordt teruggeblikt op de afgelopen periode, door bekende gezichten in Floravita. Bewoners als mevrouw Van den Munckhof en Klaas van Eck vertellen hun verhaal. Ook medewerkers als Marion Onderstal, Wim van Veen, Anneke Koetsier, Marjan van Klaveren en Johan Vos komen aan het woord. “Het is een mooi bewaarexemplaar geworden”, vindt Anja Been. Ze haakt even in bij twee bewoners, Rinus Verheij en Koos Hoogervorst, en danst met hen bij de stoel. “Ik hou van muziek”, zegt Hoogervorst, die meedeint aan de arm van Been.

Peter Dons zet weer een klassieker in: ‘Bloody Mary’. “Haar naam was Bloody Mary, ze was de schrik der zee. Dus drink op Bloody Mary en op alles wat ze dee!”

Een borreltje gaat er nog wel in, een bitterballetje ook. De bewoners krijgen na afloop allemaal nog een presentje: een champagneglas met een tegoedbon voor een gratis drankje. “Als aandenken aan deze leuke middag.”

Anja Been doen een stoeldansje met Rinus Verheij (r) en Koos Hoogervorst.