GGD: nu vrije inloop bij testen en vaccineren

Nieuws
Er is geen afspraak meer nodig voor wie een prik tegen corona wil halen.
Er is geen afspraak meer nodig voor wie een prik tegen corona wil halen. (Foto: Marieke Markus)

ALPHEN/REGIO - Het is sinds donderdag 14 april niet meer nodig een afspraak te maken voor wie een prik tegen corona wil halen. Het geldt voor de vaste locaties en de pop-uplocaties. “Het maakt niet uit om de hoeveelste prik het gaat”, zo vertelt GGD Hollands Midden. Op zaterdag 22 april kunnen inwoners een prik halen in het gemeentehuis in Alphen. 

“Op maandag 11 april zijn de coronaregels aangepast. Hierdoor wordt het rustiger op de test- en vaccinatielocaties. Daardoor ontstaat er nu ruimte voor vrije inloop. Op de website van de GGD Hollands Midden vind je alle adressen en openingstijden.”

“De pop-up locaties worden nog steeds goed gevonden. Vorige week zijn op de vijf pop-up locaties in onze regio in totaal 728 prikken gezet.”

“Ook de komende tijd zijn wij nog op verschillende locaties in de regio te vinden. Op zaterdag 22 april kun je een prik halen in het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn.” Kijk voor alle actuele data, tijden en locaties op ggdhm.nl/vaccinatielocaties-corona.

Vluchtelingen

Hecht GGD Hollands Midden zet zich in voor Oekraïense vluchtelingen in de regio. “Zo gaan er speciale teams, triageteams genoemd, langs de opvanglocaties om vluchtelingen en medewerkers van opvanglocaties antwoorden te geven op vragen over zorg en gezondheid. Het triageteam bestaat uit een arts of verpleegkundige. Zij doen een gezondheidscheck, adviseren en verwijzen door naar zorg in de regio. Het team verleent zelf geen zorg. De teams bezoeken de opvanglocaties in de regio twee keer per week.”

Met inzet van triageteams ontlasten we huisartsen

“Met de inzet van de triageteams ontlasten we de huisartsen”, vervolgt GGD Hollands Midden. “Zij krijgen voortaan alleen vluchtelingen op het spreekuur waarbij ze daadwerkelijk actie moeten ondernemen. Ook helpen we hiermee de locatiehoofden en gemeenteambtenaren op de noodopvanglocaties.”

Gezondheidscontrole

“Met de komst van de triageteams kan het Rode Kruis zich volledig richten op de eerste gezondheidscontrole bij aankomst. Zij kijken bijvoorbeeld naar de direct noodzakelijke dingen zoals of er medicijnen nodig zijn.”

Vragen

“Iedereen met vragen over de zorg en gezondheid van vluchtelingen uit Oekraïne kan bellen naar 085-0782879. Het callcenter is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur. De telefoonlijn is er voor zowel professionals als particulieren. Vragen kunnen in het Nederlands en in het Engels worden gesteld.” 

Het informatiepunt in Hollands Midden is een initiatief van de Veiligheidsregio, GGD en GHOR Hollands Midden. “Je kunt je vragen ook mailen naar oekraine@ggdhm.nl.”

Boostercampagne

Op dit moment heeft 86 procent van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad, 85 procent van de 12-plussers is volledig gevaccineerd. Daarnaast is de boostercampagne in volle gang, stelt de GGD. “Tot en met week 14 hebben 404.781 inwoners van onze regio een boosterprik gehad. In totaal hebben 49.608 inwoners uit Hollands Midden een herhaalprik gehaald.”

“De afgelopen week zijn 5.576 inwoners uit de regio getest in de GGD-teststraten. Een daling van 50 procent. Het percentage positief geteste inwoners in de teststraten is vergelijkbaar met de week ervoor; 63 procent.”

“Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.”

Meer informatie over locaties: ggdhm.nl/vaccinatielocaties-corona.