Stolpersteine voor Joodse medeburgers

Nieuws
Op vier plekken in Alphen worden op vrijdag 22 april dertien Stolpersteine gelegd voor Joodse medeburgers die zijn vermoord.
Op vier plekken in Alphen worden op vrijdag 22 april dertien Stolpersteine gelegd voor Joodse medeburgers die zijn vermoord. (Foto: SHJVS)

ALPHEN - Op vier plekken in Alphen aan den Rijn worden vrijdagochtend 22 april dertien Stolpersteine gelegd voor Joodse medeburgers die door de nazi’s zijn beroofd, uit hun huizen zijn gehaald, gedeporteerd en vermoord. Dat brengt het aantal stenen in Alphen aan den Rijn op 25.

In de loop van dit jaar hoopt de Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers de overige 37 stenen te plaatsen voor de huizen van andere Joodse slachtoffers. Dan liggen er 54 stenen voor vermoorde Joodse medeburgers uit Alphen aan den Rijn, vier voor slachtoffers uit Zwammerdam, drie voor Boskoop en één in Aarlanderveen.

De stenen worden gelegd voor de huizen waar de slachtoffers voor hun deportatie nog vrijwillig gewoond hebben. Om 9.00 uur worden de eerste vier stenen gelegd voor het huis aan de Gouwsluisseweg 107. Hier woonden tot kort voor hun deportatie David Cassier en zijn vrouw Mietje met hun twee zoontjes Isaäc en Israël. 

Op 12 augustus 1942 moesten zij zich met nog drie anderen op het station Alphen aan den Rijn melden. Zij woonden de laatste paar maanden in de Vorselenburgstraat tegenover het huis van Davids moeder. Het huis aan de Gouwsluisseweg moest het gezin op last van de rechter ontruimen. Daarna worden er rond 10.00 uur voor de moeder, broer en zus van David Cassier drie stenen gelegd bij de Vorselenburgstraat 31. 

Zij werden, net als de meeste Joodse inwoners van Alphen aan den Rijn, op de ochtend van woensdag 30 september 1942 van huis gehaald door een politieman of door mannen van de Grüne Polizei. Nog geen week later werden ze alle drie meteen na aankomst in Auschwitz vermoord.

Vervolgens worden rond 11.00 uur twee stenen geplaatst voor het huis aan het Hazeveld 28, dat in het voorjaar van 1945 door de geallieerden werd geraakt tijdens een bombardement van het station. De stenen zijn voor Paula en Leopold Honig, Duits-Joodse vluchtelingen die in 1940 in Alphen kwamen wonen.

De laatste vier stenen komen rond 12.00 uur te liggen voor de Rijnkade 10. In dit huis woonden Samuel en Bertha Aardewerk. Samuel was nog maar enkele jaren voorzanger van de Joodse gemeente. Het echtpaar gaf ook onderdak aan Hersz en Frajdla Rosenblatt, die na vele omzwervingen in december 1938 toestemming kregen om naar Nederland te komen. Vanaf 13.00 uur is er gelegenheid om na te praten in de voormalige Alphense synagoge aan de Samuel Aardewerksteeg.