Noodkreet om Oekraïense kinderen: ‘Hebben school nodig’

Nieuws
De Oekraïense vluchtelinge Anna Matvieieva (36) hoopt dat haar kinderen David (4) en Mikaela (5) snel naar school kunnen
De Oekraïense vluchtelinge Anna Matvieieva (36) hoopt dat haar kinderen David (4) en Mikaela (5) snel naar school kunnen Foto: Morvenna Goudkade

REGIO – “Wat de Oekraïense kinderen nodig hebben? School! De kinderen vervelen zich en de moeders weten niet meer wat ze moeten doen om hen bezig te houden.” De noodkreet komt van Olga Surova in Hazerswoude-Dorp, die zelf vluchtelingen opvangt. Veel van hen, onder wie kinderen, verblijven inmiddels al een maand in de Alphense regio. Aan het onderwijs werken ze met man en macht.

Morvenna Goudkade 

Vluchtelinge Anna Matvieieva (36) verblijft sinds 17 maart in Hazerswoude, bij een gastgezin. Ze is met haar twee kinderen naar Nederland gekomen: David (4) en Mikaela (5). Anna is dankbaar voor de hulp en opvang, zegt ze, maar wil heel graag zelf ook iets doen. “Het is voor de kinderen heel belangrijk om naar school te gaan. We verzinnen van alles, maar het wordt steeds moeilijker om ze afleiding te geven.” We praten met elkaar in de tuin van haar gastgezin. Daar is een boom met kleurige versierselen , ook in de plantperkjes staan knutselwerkjes. “Gemaakt door de kinderen”, vertelt de jonge moeder. 

Er is een informatiebijeenkomst geweest in Dorpshuis De Juffrouw, vanuit de gemeente Alphen. Het is de bedoeling de kinderen les krijgen in het Dorpshuis, maar het is een probleem om leerkrachten te vinden. 

Anna hoopt elke dag dat dat het snel gaat lukken, “Als moeders kunnen wij natuurlijk meehelpen. Als tolk dan, want wij zijn geen docent. Als mijn kinderen naar een gewone basisschool mogen, met Nederlandse kinderen, vind ik het ook prima. Of anders naar een internationale school.”

We kunnen niet blijven knutselen, de kinderen moeten les krijgen

Het liefst zou ze gaan werken, om weer een beetje zelfstandig te zijn. “Ik heb nu geen geld, geen werk, geen middelen. Dat is vreemd voor mij”, zegt de interieurdesigner, die goed Engels spreekt. In Kiev werkte ze samen met vriendin Inna, zij is ook gevlucht met haar twee kinderen. 

De gemeente Alphen laat, voorafgaand aan het Paasweekeinde, weten dat er druk wordt gewerkt  aan het onderwijs voor de Oekraïense kinderen, samen met schoolorganisaties De Morgenwijzer en Scope. Voor het basisonderwijs geldt dat op drie locaties: Wijkcentrum Kerk & Zanen in Alphen, Dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude en Dorpshuis De Zwanenburcht in Zwammerdam. Op deze locaties is een programma begonnen of lopen de intakes met leerlingen. Nog niet overal zijn professionele docenten, maar in Alphen en Zwammerdam is een educatief programma met sport, spel en cultuur of online onderwijs vanuit Oekraïne. In Hazerswoude is nog geen programma, wel zijn er enkele activiteiten geweest in Dorpshuis De Tas in Benthuizen. 

De Internationale Schakel Klas (ISK) van het Groene Hart Leerpark verzorgt het voortgezet onderwijs. Er is nu een groep begonnen, na de meivakantie volgt een tweede groep zodra daarvoor een docent is gevonden.

Olga Surova, woonachtig in Hazerswoude-Dorp, maar zelf van Oekraïense afkomst, heeft gehoord dat er twee groepen van ieder 15 kinderen starten in De Juffrouw. Kinderen van 4 tot 8 in de onderbouw en kinderen van 9 tot 12 in de bovenbouw. “Er zal donderdag 21 april een lesdag zijn, ook al is er nog geen leerkracht”, weet Surova. “Voor de jongste kinderen is er woensdag 20 april een lesdag, hebben we later gehoord. Het is voorlopig eenmalig, want daarna is het meivakantie. En na de vakantie kan school pas beginnen als er leerkrachten zijn.” Ze hoopt, net als de moeders en kinderen die ze heeft opgevangen, dat het onderwijs zo snel mogelijk begint. “We kunnen niet blijven knutselen, de kinderen moeten les krijgen.”

De Oekraïense vluchtelinge Anna Matvieieva (36) hoopt dat haar kinderen David (4) en Mikaela (5) snel naar school kunnen.