Terrassen langer open na ‘zware jaren’ horeca

Nieuws
Net als horecazaak Proto in het Alphense uitgaansgebied, mag nu ook alle overige horea het terras langer openhouden. Wel even aanmelden.
Net als horecazaak Proto in het Alphense uitgaansgebied, mag nu ook alle overige horea het terras langer openhouden. Wel even aanmelden. (Foto: Morvenna Goudkade)

REGIO – De gemeente Alphen verruimt de openingstijden voor terrassen. Tot en met september mogen alle horecaondernemers hun terras als proef langer dan 23.00 uur openhouden, al zijn er wel voorwaarden aan verbonden. Deze krant maakte een rondje langs de horeca: waar kunnen we voortaan tot 0.30 uur op het terras zitten?

Morvenna Goudkade

In elk geval bij Proto in Alphen, meldt Nikos Baloumis, samen met broer Alekos eigenaar van de zaak aan de Rijnkade. “Maar dat was al zo, want Proto hoort bij het uitgaansgebied van het Rijnplein en daarom mochten wij al tot 0.30 uur open.” Maggie Blue, een stukje verderop aan het Thorbeckeplein, moest tot nu toe wel om 23.00 uur het terras sluiten. Onderneemster Selina Kalkhoven laat weten dat ze zeker gebruik gaat maken van de verlengde openingstijd. “Bij Maggie zien we dat 23.00 uur soms net te vroeg is. Nu hebben we uitloop, al is het niet zo dat we standaard tot 0.30 uur openblijven. Het is nu ’s avonds laat nog te koud, maar met mooie zomerse avonden doen we dat graag.” Kalkhoven doet ook mee met Wet ‘n Wild aan de Zegerplas, maar niet met restaurant ’s Molenaarsbrug. “Dat heeft een andere formule.” 

De gemeente Alphen hield vorig jaar ook al een pilot met verruimde openingstijden voor de terrassen. Vanwege de steeds terugkerende coronamaatregelen kon ze de proef niet succesvol uitvoeren, zo meldt de gemeente. 

Zonde om mensen op mooie zomeravond naar huis te sturen

Horecaondernemers die nu mee willen doen, moeten zich verplicht aanmelden, omwonenden informeren, klachten registreren en meewerken aan de evaluatie van de proef, tussentijds en na afloop. “Dat was vorig jaar ook zo”, weet Edwin Dufais, van Flora Boskoop. “In ons geval, met Roos eten en drinken, geldt dat we geen directe omwonenden hebben, dus daar is geen probleem. Ik ga ons weer aanmelden, want het is zonde om mensen op een mooie zomeravond naar huis te sturen. Dat vinden we niet gastvrij.” Ze gaan het terras niet standaard tot 0.30 uur openhouden, zegt de ondernemer. “We doen het als er behoefte aan is, met mooi weer.”

Net voor Pasen liep het bij de gemeente nog niet storm met aanmeldingen voor de proef. “Tot nu toe hebben vijf horecaondernemers zich aangemeld”, laat een woordvoerster weten. “Daarvan komen er vier uit de kern Alphen aan den Rijn en één uit de kern Koudekerk aan den Rijn. We verwachten dat er de komende tijd nog meer aanmeldingen komen.” 

Die ene aanmelding uit Koudekerk is van Eetcafé De Hoek, zo bevestigt eigenaar Marcel van der Meer. “Wij doen inderdaad mee met de proef. Maar ik ga nu gauw weer door, want het terras zit stampvol.” Bij Grandcafé de Egel in Hazerswoude-Dorp willen ze ook graag het terras langer openhouden. Medewerker Peter meldt telefonisch dat De Egel mee zal doen. Ook hij moet snel weer naar zijn klanten, want het is ‘megadruk’. 

Er is een voorbeeldbrief beschikbaar gesteld, waarmee de horecaondernemers omwonenden kunnen informeren. Volgens de gemeentewoordvoerster wordt niet actief gecontroleerd of en hoe de omwonenden zijn geïnformeerd, maar is de gemeente wel alert op klachten van inwoners. “Het goed informeren van de omwonenden is in het belang van de ondernemers zelf. Een geslaagde pilot kan immers bijdragen aan wijziging van het terrassenbeleid.” 

De Alphense economie-wethouder Gerard van As hoopt dat de ondernemers veel gasten zullen ontvangen op hun terras. “Ze hebben twee zware jaren achter de rug. Als ze een mooie omzet kunnen draaien, is dat hard nodig en hen van harte gegund.”

Bij Roos eten en drinken, onderdeel van Flora Boskoop, kan het publiek met mooi weer tot 0:30 uur op het terras terecht