‘Ik wil een geloofwaardige onderduiker neerzetten’

Nieuws
Dirk van Eeuwen speelt een Joodse onderduiker in  theaterproductie 'In de Willemstraat', naar een waargebeurd oorlogsverhaal in Alphen. Het stuk gaat 21 april in première.
Dirk van Eeuwen speelt een Joodse onderduiker in theaterproductie 'In de Willemstraat', naar een waargebeurd oorlogsverhaal in Alphen. Het stuk gaat 21 april in première. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Hij houdt van acteren en heeft het nodige op zijn naam staan, van bijbelse musicals tot reclamespotjes en figurantenwerk voor Peter R. de Vries. Maar de rol van Joodse onderduiker in een waargebeurd oorlogsverhaal? Dat is wel next level, vindt Dirk van Eeuwen (61). Donderdag gaat ‘In de Willemstraat’ in première, in Parkvilla in Alphen.

Morvenna Goudkade

Je inleven in je personage, dat is bij zo’n heftige rol belangrijker dan ooit, vindt Dirk. Hoe het moet zijn geweest als je als Joodse ondernemer alles kwijtraakt en met je dochters moet onderduiken? De Boskoper speelt Asser Braasem, die tijdens de oorlog werd geholpen door Bep en Janus van Gils. In hun huisje in de Alphense Willemstraat boden zij onderdak aan Joodse mensen. Een waargebeurd verhaal en daarom zit het straks bij de première vol met nabestaanden, weet Dirk. 

Mijn personage is een Joodse vishandelaar

De Boskoper, getrouwd, twee zoons, is in het dagelijks leven verkoper bij een toeleveringsbedrijf voor de boomkwekerij. Waar dan die interesse in toneel vandaan komt? Dirk weet ook niet ‘van wie hij het heeft’. “Alles op het gebied van acteren boeit me en fascineert me. Vroeger speelde ik al in toneelstukken van de christelijke jongerenvereniging, daar liggen mijn roots als acteur. Later werden dat ook bijbelse musicals; daarvoor moest je kunnen zingen, dus werd ik lid van een koor.” 

Toen hij meer wilde met zijn acteerambities, schreef hij zich in bij een castingbureau. “Toen kwam ik dus in STER-spotjes, soms alleen, soms met mijn twee zoons. Wat we zoal hebben gedaan? Commercials voor een bekend ijsmerk en voor een grote supermarkt.” 

Dirk werd ook actief voor Peter R. de Vries, als figurant in reconstructies van misdrijven. “Daar heb ik zo’n 10 keer aan mogen meewerken. Mooi om te doen. Ik heb veel bewondering voor Peter, vreselijk dat hij is omgebracht.”

Hoe is hij nu bij “In de Willemstraat’ terechtgekomen? “Eerst zouden we stuk spelen over 75 jaar bevrijding. Het zou plaatsvinden op De Werf in Alphen, wij zouden in legerjeeps naar binnen rijden. Maar toen kwam corona en is het allemaal niet doorgegaan. Vorig jaar kwam er een oproep voor een stuk over onderduikers. Ik heb auditie gedaan en een rol gekregen.” 

In het stuk van Productiehuis Alphen spelen acht acteurs, tussen 15 en 61 jaar, afkomstig uit Alphen, Boskoop, Hazerswoude-Rijndijk en Ter Aar. Er zijn voorstellingen in Parkvilla in Alphen en het Evertshuis in Bodegraven. “Mijn personage, Asser Braasem, is een Joodse vishandelaar uit Amsterdam”, vertelt Dirk. “Hij is weduwnaar en moet met zijn dochters Rachel en Judith en schoonzoon Maurits onderduiken. Bep is vroeger huishoudster bij hem geweest. Wat voor man het is? Heel rustig en serieus, al is hij gefrustreerd door wat hem is aangedaan. Zijn puberdochter Rachel haalt af en toe het bloed onder zijn nagels vandaan, maar hij probeert er steeds voor te zorgen dat dingen niet escaleren, zodat het veilig blijft. Al is de dreiging van ontdekking en verraad nooit ver weg.”

Het spelen van Asser is een uitdaging, vindt Dirk. “Hoe leef je je in? Zo’n rol is next level. De regisseur heeft mij geïnterviewd als Asser, zodat ik nog meer in zijn huid kruip. Tijdens de repetities zegt hij soms: zojuist zag ik Asser, maar nu zie ik Dirk. Dan ben ik even de focus kwijt.” Hij is blij met zijn rol, zegt Dirk. “Ik wil er echt iets van maken, een geloofwaardige onderduiker neerzetten.” Hij vindt heel bijzonder om juist nu dit stuk te spelen. “Het is weer oorlog in Europa. In Nederland vangen we Oekraïense vluchtelingen op, die vaak in gastgezinnen verblijven. Ook deze mensen zijn alles kwijt.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 385