‘Dit hebben we gemist: eindelijk weer een échte Koningsdag’

Nieuws
Oranjetompoezen, oranje outfits en vlaggen met oranje wimpel: we zijn klaar voor Koningsdag. En deze keer niet alleen in de eigen voortuin.
Oranjetompoezen, oranje outfits en vlaggen met oranje wimpel: we zijn klaar voor Koningsdag. En deze keer niet alleen in de eigen voortuin. (Foto: archief Morvenna Goudkade)

REGIO – De oranjetompoezen zijn besteld, de oranjebitter staat klaar, de oranje outfit is uit de kast en de vlag met oranje wimpel gaat uit. We zijn er helemaal klaar voor. Eindelijk weer een echte Koningsdag!

Morvenna Goudkade

Bij de Oranjeverenigingen in de regio zijn ze ook heel blij. Zwantine Boer van de Stichting Alphense Oranjevieringen kijkt uit naar Koningsdag: “Na twee jaar alternatieven bedenken, kunnen we nu weer alles doen, met elkaar. Eindelijk weer als vanouds, het kan weer en het mag weer.” 

Het was even zoeken, vertelt ze. “Hoe zat het ook alweer? Na twee jaar ben je een beetje uit je routine. Maar dat is helemaal goed gekomen, haha. Eind februari, begin maart begon het erop te lijken dat het weer zou kunnen en zijn we de vergunning gaan aanvragen. Redelijk kort van tevoren dus.” 

Met een kernteam van acht mensen, hebben ze alles in de steigers gezet, zegt Boer. “Op Koningsdag zelf hebben we nog zo’n vijftig vrijwilligers die meehelpen.” Het is een beetje spannend, vindt ze. “Maar iedereen is blij, lekker allemaal weer in het oranje. Ik denk dat we pas op de dag zelf merken, hoe we het gemist hebben: een échte Koningsdag. Het gaat een superleuke dag worden.”

De coronatijd wil iedereen liefst vergeten, al geldt dat niet voor de puzzeltour, want die blijft bestaan. “Tijdens corona was dat een van de alternatieve dingen die we hadden bedacht, een tocht voor fiets, scooter en auto. Maar iedereen vond dat zo leuk, dat we die erin hebben gehouden.” Wat ze zelf gaat doen met Koningsdag? “Genieten! Lekker rondlopen, muziek luisteren en alles doen wat je op deze dag zou doen.”

In Boskoop is ook genoeg te beleven, vertelt Richard van Loon, namens de organisatie. Koningsdag wordt in het kwekersdorp geregeld vanuit de Dorpskernwinkeliers. “Wij zijn ook superblij met weer een echte Koningsdag. We houden het programma wel iets meer summier, omdat we wegens Boskoop800 al voortdurend feest hebben, haha.”

Volgens Van Loon mag de Aubade echter niet ontbreken in het kwekersdorp. “Die hoort erbij, dus hebben we ouderwets, zoals het hoort, een aubade op het Raadhuisplein. Ook is er een kleedjesmarkt voor kinderen in de dorpskern en een fietsoptocht met versierde fietsen.” Voor de kleedjesmarkt is enorm veel belangstelling, weet Van Loon. “Ik denk dat die gigantisch wordt. Na twee jaar heeft iedereen enorm veel spullen en speelgoed.”

Bij alle feestelijkheden in de gemeente Alphen zullen burgemeester en wethouders aantreden, laat een woordvoerster van de gemeente weten. Zo opent burgemeester Liesbeth Spies om 10.00 uur Koningsdag in het Burgemeester Visserpark in Alphen. Afzwaaiend wethouder Han de Jager is voor de laatste keer bij de Aubade in zijn woonplaats Boskoop. Kees van Velzen, die ook vertrekt als wethouder, is om 10.00 uur bij de opening van Koningsdag in Zwammerdam en opent ’s middags om 14.30 uur Parkkunst in Park Rijnstroom in Alphen. 

Wethouder Gerard van As geeft om 10.00 uur het startsein in Koudekerk en zijn collega Gert-Jan Schotanus doet dat ook om 10.00 uur in Benthuizen. Schotanus gaat om 11.00 uur op bezoek bij de kindervrijmarkt in Hazerswoude-Dorp en geeft om 11.45 uur de aftrap in Aarlanderveen.

Burgemeester Spies laat weten veel waardering voor de Oranjeverenigingen te hebben. “Ik ben heel blij dat er dit jaar op Koningsdag weer evenementen kunnen plaatsvinden. De afgelopen twee jaar hebben de Oranjeverenigingen in onze gemeente vanwege de coronamaatregelen weinig kunnen organiseren. Zij hebben hard gewerkt om dit jaar weer vol frisse moed een mooi programma neer te zetten voor alle inwoners. Ik roep inwoners dan ook op om vooral de activiteiten die in onze gemeente plaatsvinden op Koningsdag te komen bezoeken.”