‘Enorm eervol om te spelen in Schone van Boskoop’

Nieuws
Boskoper Hanno van der Loo is enorm blij met zijn rol in De Schone van Boskoop. Na zijn auditie werd besloten hem alsnog in het stuk te schrijven.
Boskoper Hanno van der Loo is enorm blij met zijn rol in De Schone van Boskoop. Na zijn auditie werd besloten hem alsnog in het stuk te schrijven. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Eindelijk mag hij het naar buiten brengen: muzikale Boskoper Hanno van der Loo (54) gaat alsnog meespelen in muziektheaterproductie De Schone van Boskoop. De voormalige topsporter had wel auditie gedaan, maar er was toen geen rol voor hem beschikbaar. Hij had echter zo’n verpletterende indruk gemaakt dat er nu speciaal voor hem een rol is gecreëerd. “Enorm eervol”, vindt Hanno.

Morvenna Goudkade 

Toen op 23 maart de landelijke sterrencast werd gepresenteerd aan de pers, was Hanno er stiekem wel bij, vertelt hij. “Maar ik was anoniem, als mystery guest, haha. Men was toen al wel bezig om mij in het stuk te schrijven, maar dat was allemaal nog niet rond.”

Eind 2020 nam hij al contact op met producent Jean-Paul Karting, ook woonachtig in Boskoop en initiatiefnemer van De Schone van Boskoop. “Ik las over de plannen voor een theaterstuk over Boskoop, op de website van Boskoop800. Omdat ik zelf ook graag teksten schrijf, bood ik aan om mee te helpen. Jean-Paul vertelde dat er een team van professionals aan de slag zou gaan, maar nodigde me wel uit om te zijner tijd auditie te doen.” Vervolgens werd alles voortdurend uitgesteld, door de coronamaatregelen, vertelt Hanno. “Uiteindelijk was er in februari de auditie, in Amsterdam. Vanwege allerlei verplichtingen, heb ik nog overwogen om niet te gaan, maar uiteindelijk besloot ik toch te auditeren. En dat viel kennelijk nogal in de smaak.”

Hanno zong een musicalnummer vertelt hij. “En toen het jazznummer I’ve got you under my skin. Dat nummer zit bij mij in mijn systeem, op ruggenmergniveau, zeg maar. Ik hoorde achteraf dat ze toen al dachten: hier willen wij iets mee.” Er zijn vervolgens elementen aan het verhaal toegevoegd, weet Hanno. En zo is de rol van zijn personage tot stand gekomen: “Ik speel Kees van Dongen, fotograaf en verteller. In het stuk wend ik mij ook rechtstreeks tot het publiek.”

Dat hij nu als nog meespeelt  noemt jij ‘enorm eervol. “Ik vind het geweldig dat dit zo gelukt is. Heel bijzonder en uniek dat ik hier deel van mag uitmaken. Een stuk over mijn eigen dorp, in mijn eigen dorp. Ik speel een thuiswedstrijd, haha.”

Hoewel Hanno ook een sportcarrière achter de rug heeft, heeft hij altijd van muziek gehouden. “Ik liep altijd te zingen, altijd liedjes in mijn hoofd. Van mijn zevende tot mijn vijfentwintigste was sport het belangrijkste in mijn leven. Ik was toen topsporter op de tienkamp, daarnaast studeerde ik bewegingswetenschappen.”

“Later had ik een jong gezin en was het een drukke tijd. Maar vanaf mijn 39e heb ik het zingen actief opgepakt, als vocalist, tekstdichter en producent van kleinschalige theaterproducties.” Hanno doet zijn muzikale activiteiten naast zijn eigen bedrijf. Hij is zelfstandig adviseur en docent op het gebied van sporttechnologie en geeft een sportmagazine uit. Speciaal voor Boskoop800 organiseert hij in juni een beachvolleybal-festival. Nu komt daar dus De Schone van Boskoop bij, eerst de repetities in mei en dan de voorstellingen in juni en juli.  “Het wordt heel druk de komende maanden”, blikt Hanno vooruit. “Maar ik heb er heel veel zin in.”

Dat hij gaat acteren vindt hij ook leuk. “Ik ben primair een zanger, maar heb natuurlijk ook wel geacteerd. Ik zie mezelf wel als amateur tussen al die professionals, maar het zal wel goedkomen allemaal. Ik kijk er enorm naar uit.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 386